Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 14 aug 2010 - Anul XV, nr. 190 (4481)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Contestaţii

„Donaţii” pentru sinistraţi din salariile minerilor de la Crucea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cei 750 de mineri angajaţi la Sucursala Crucea a Companiei Naţionale a Uraniului s-au trezit donatori din propriile salarii pentru persoanele care au avut de suferit de pe urma inundaţiilor din iunie 2010. Reţinerea a câte 300 de lei din salariu i-a nemulţumit pe o parte dintre mineri, oamenii considerând că nu este firesc să dea aceşti bani pe care i-au obţinut prin propria sudoare. Petru Prahuza, liderul unuia dintre sindicatele care există la Crucea, recunoaşte că există ceva nemulţumiri, dar minimalizează importanţa lor.

„Este vorba de opt-nouă oameni care nu au fost de acord cu această acţiune de strângere de fonduri, şi îşi vor primi banii înapoi. Noi ne-am gândit că ar fi ruşinos să nu contribuim pentru a sprijini sinistraţii din judeţul Suceava, mai ales că alţi colegi, de la Braşov, au strâns bani”, a declarat Petru Prahuza.

Liderul sindical spune că decizia de reţinere a sumei de 300 de lei a fost luată în urma unei şedinţe, în care persoanele prezente şi-au dat acordul pentru această acţiune de strângere de fonduri.

„Banii s-au dus în contul administrat de Guvernul României, iar când vor fi distribuiţi vom şti şi noi unde s-au alocat şi îi vom anunţa pe oameni”, a completat Petru Prahuza. 

 

Pericolul de iradiere, o altă teamă a minerilor

Pentru minerii de la Crucea, oprirea banilor din salarii nu este singura grijă. Materialele insuficiente pentru reparaţiile periodice în privinţa cablurilor de alimentare la reţeaua de 380 de V şi izolarea slabă a conexiunilor electrice sunt alte riscuri la care minerii se expun ori de câte ori intră la locul de muncă. Pentru unii dintre angajaţii de la Crucea, munca în subteran implică şi deplasarea prin mai multe zone periculoase ale minei, cum ar fi puţurile de extracţie şi rampele de încărcare a vagoneţilor. Totuşi, norocul a ţinut până acum cu aceşti oameni şi nu s-au consemnat accidente grave.

 

Problemele de mediu, un punct spinos la Crucea

Şi problemele de mediu sunt sensibile la Mina Crucea. Având în vedere că din adâncuri se extrage uraniu, măsurătorile privind calitatea apei, solului şi vegetaţiei se fac mult mai des. Cea mai îngrijorătoare creştere s-a înregistrat în privinţa apelor de mină care intră şi ies din staţia de depoluare Crucea. Potrivit unui raport al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Suceava, dacă în primul semestru din 2009 apele care ieşeau din mină aveau valoarea de 1.857 Bq/mc, în prima jumătate a acestui an valoarea era deja de 2.730 Bq/mc. Asta în condiţiile în care limita maximă admisă este de 2.300 Bq/mc. Chiar şi după ieşirea din staţia de depoluare, media valorilor măsurate în primul semestru din 2010 era mare, respectiv 1.796 Bq/mc. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, valorile sunt de 2,5 ori mai mari.

Şi în privinţa activităţii beta globale s-au înregistrat creşteri. Raportul semestrial al APM Suceava arată că pe principala haldă din sectorul minier Botuşana, valoarea măsurată a fost mai mare decât în semestrul I din 2009. Pentru protecţia mediului s-a impus ecologizarea celor trei halde. Lucrările de stabilizare a unei halde de steril s-au finalizat anul trecut, dar rămâne de văzut dacă s-a muncit serios sau doar pentru a bifa un punct necesar în relaţiile cu Fondul de Mediu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Donaţii” pentru sinistraţi din salariile minerilor de la Crucea.
 Vizualizări articol: 811 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
„Donaţii” pentru sinistraţi din salariile minerilor de la Crucea5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Crucea trimis de
(16 aug 2010, 14:21:13
POSA ADRIAN, cand ne dai cizme si salopete? ca anu asta n-am vazut nimic, cand intrebam cica nus bani. bine ca dam pentru sinistrati, ca noi traim mai rau ca ei in glod si radiatii. Bani de materiale nu sunt, da cumparam utilaje care zac in magazie. Motorina îi jumate apa, cum sa porneasca basculele? Lemn de mina navem, da firmele iau bani frumosi de la unitate. Poate vine careva de la Bucuresti sa vada cum lucram noi in mina, se gandeste si la amaratii care scot productia, nu doar la sefii care se plimba pe banii unitatii, cu liderii de sindicat.
2.   Cautare trimis de
(16 aug 2010, 14:38:08
da da ..
poate ne spune domn director FILIPIUC, undei bascula si cisterna unitatii pe care lea vandut BELECA de la coloana auto?
Daca nu stie, sa intrebam Politia? Da locomotivele care merg doua ceasuri si se strica? Îs noi, sau facute din bucati din magazia unitatii?
Sa vina sefii de la Bucuresti sau de la politie sa viada ce face FILPIUC cu TOMITA FLOREA, parcas pe mosia lor.
Da de fieru vechi pe care lau vandut fara autorizatie, ce stie domn director? Conducerea de la Bucuresti stie ceva? sau se face ca nu stie.

3.   Altele trimis de
(16 aug 2010, 14:40:40
da bolnavule, in timp ce noi donam bani pentru sinistrati TOMITA FLOREA isi face casa cu basculantele si excavatoarele unitatii, ba mai foloseste si motorina de la ecologizari. OLIMPIA BAROIU stie ceva de treaba asta?
Domn director nare motorina ptr utilaje daca îi trebe la el acasa.
Cum sa facem productia daca utilajele nu merg, navem piese, salopete si cizme.
Sa vina FILIPIUC cu POSA in mina sa vada cum lucram si dupa aia sa ceara productie.
Daca cerem ceva ne spun ca ne dau afara, sa tacem si sa muncim ca mineru pana crapa. Radiatii nus pe hartie, da la statie vad ca nu bat masuratorile cu ce zic directorii.
Lucram la ecologizari si nu se cunoaste nimica, cica vine halda si astupa ceam lucrat. Sau sa facut numa pe hartie si zicem cam lucrat ca sa luam banii.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei