Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 10 aug 2010 - Anul XV, nr. 186 (4477)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Neafectaţi de criză

Salarii frumoase de la asociaţiile de locatari pentru pensionarii care le conduc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Salariile a circa jumătate dintre şefii asociaţiilor de locatari din oraş sfidează criza economică, cu sume între opt şi 24 de milioane de lei vechi net, în condiţiile în care tot jumătate dintre preşedinţi şi administratori sunt pensionari, unii depăşind 80 de ani. Astfel, dintre cei 107 preşedinţi de asociaţii, 13 au salarii de peste 800 de lei (opt milioane de lei vechi), iar 19 fac această muncă onorific, fără nici un fel de retribuţie. La administratori, numărul celor care şi-au fixat salarii de peste opt milioane de lei vechi net este de 40.

Recordul aparţine asociaţiei 8+30, cu 1535 de apartamente, unde cei 46 de locatari care au participat, în primăvară, la adunarea generală au votat ca preşedintele Popovici să aibă o indemnizaţie netă de 17,14 milioane de lei vechi, iar administratorul un salariu net de 24,07 milioane de lei vechi.

De altfel, la toate asociaţiile la care şefii au salarii frumoase numărul locatarilor care au fost la şedinţă şi au votat este mic, în comparaţie cu numărul de apartamente înscrise în asociaţie. De exemplu, la asociaţia nr.17, din cele 1049 de apartamente au fost la şedinţă 58 de locatari, care au decis ca administratorul lor să ia în mână lunar 11,8 milioane de lei vechi de la asociaţie.

La asociaţia nr.35, din 965 de apartamente au venit 33 de locatari, care au votat ca administratorului Franciuc să-i fie mărit salariul în 2010 cu suma de cinci milioane de lei vechi, de la 15 la 20 de milioane de lei vechi. La asociaţia 40, din 115 apartamente au venit la şedinţă şapte locatari. Salariul votat pentru preşedinte a fost de 1,2 milioane lei vechi, iar pentru administrator de cinci milioane.

 

Retribuţiile şefilor de asociaţie, decise de 10-15 la sută dintre locatari

Salariile şi indemnizaţiile şefilor de asociaţie- preşedinte, administrator şi comitet executiv format din trei, cinci sau şapte persoane- se stabilesc în adunările generale ale asociaţiilor de locatari/ proprietari, care în acest an au avut loc în perioada februarie-martie. Dacă la prima convocare a adunării nu sunt prezenţi jumătate plus unu dintre locatari, se convoacă o a doua şedinţă, la care deciziile se iau cu votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi.

Viceprimarul de Suceava Lucian Harşovschi, responsabil cu relaţia primăriei cu asociaţiile de proprietari, ne-a declarat că niciodată la o adunare generală nu au participat jumătate dintre locatari. De regulă, la şedinţe participă cam 10 la sută dintre persoanele care fac parte dintr-o asociaţie, în general apropiaţi ai celor care conduc- familii, rude şi prieteni.

„Majoritatea adunărilor generale au loc cu scandal, dar la final bat palma. Locatarii ar trebui să se implice mai mult, mai ales când nu le convine ce se întâmplă la ei în asociaţie”, a spus Harşovschi. Conform acestuia, mai puţin de 10 la sută dintre preşedinţii şi administratorii asociaţiilor de proprietari au sub 40 de ani, majoritatea sunt pensionari. Dintre pensionari, cam 10-15 la sută au peste 70 de ani, iar la două-trei asociaţii atât preşedintele, cât şi administratorul au 80 de ani sau peste 80.

Salariile şi indemnizaţiile pe care le iau de la asociaţie nu pot fi plafonate, deoarece sunt plătite de locatari, nu din bani publici, însă modul de stabilire al acestora şi cuantumul sunt discutabile, mai ales în contextul concedierii a mii de angajaţi tineri şi a diminuării salariilor bugetarilor cu 25 la sută.

Singura „concesie” făcută de şefii de asociaţie crizei economice a fost că au renunţat, în 2010, la bonuri de masă şi la primele de Paşti şi de Crăciun.

Un medic rezident are un salariu de 6,5 milioane de lei vechi, iar un profesor, opt milioane de lei vechi. Un şef de asociaţie, pe lângă pensie, nu se mulţumeşte cu un salariu mai mic de opt milioane de lei vechi, chiar dacă este rezervist şi numai pensia depăşeşte cu mult salariul mediu pe economie.

Ieri, în municipiul Suceava erau înregistraţi 2.295 de şomeri, dintre care 1.557 au sub 40 de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Salarii frumoase de la asociaţiile de locatari pentru pensionarii care le conduc.
 Vizualizări articol: 3887 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Salarii frumoase de la asociaţiile de locatari pentru pensionarii care le conduc5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
(10 aug 2010, 12:42:52
astia tineri nu au servici si bosorogii numai pot de bine..nu stiu cum de nu ia nimeni masuri.............cum se poate asa ceva?la varsta asta aproape mori si mai esti lacom dupa baniangry
1.1  RE: .... trimis de
(10 aug 2010, 13:23:02
Trebuie sa va uitati totusi si la realitatea din jurul d-voastra. Nu trebuie sa luati de buna tot ce scriu cei de la Monitorul. Eu am 2 apartamente: unul e la asociatia 44 la Reut(are cam 40+ ani) si altul la asociatia 10(cam 40 de ani). Nu am vazut in asociatiile astea nici urma de administratori batrani, cu toate ca sunt mai multe asociatii adunate in acelasi spatiu. Acest articol este o incitare la comunism. Probabil asa faceau comunistii propaganda prin anii 50-60. Au luat exceptia si au prezentat-o drept regula. Toata lumea sa castige 6 milioane altfel e impotriva poporului. In momentul in care ai grija de 1500 de apartamente mi se pare normal sa ai un salar de 2000RON. Fiecare apartament plateste 2 RON pe luna. Nu e mult. Important e ca administratorul sa nu fure si sa nu faca smecherii pe spatele nostru. Salariile la asociatiile unde am eu tangenta mi se par corelate cu numarul de apartamente.
2.   Puterea in mainile poporului trimis de
(10 aug 2010, 14:48:01
1. Articolul este suficient de tendentios scris, si nu mi se pare deloc fair comparatia cu un medic rezident sau cu un profesor. Daca ar fi asa, in conditiile in care un profesor are 7 milioane, un administrator + casier de asociatie cu 1000 de apartamente, cat ar trebui sa aiba? 50 de mii vechi? O halba de bere la catzaua lesinata?

Problema nu e ca au pensionarii 8 milioane ca sefi de asociatie, problema e ca sistemul romanesc AR TREBUI SA PLATEASCA MEDICII SI PROFESORII CU MULT MAI MULT !!!

2. Ce legatura are numarul somerilor din judet? Si bazaristii sunt tehnic someri, si sa avem pardon, duc viata nu gluma. Nu mai zic subventii la caldura in fiecare iarna, ca vezi doamne nu au venituri. Saracii...

3. Citez "la şedinţe participă cam 10 la sută dintre persoanele care fac parte dintr-o asociaţie, în general apropiaţi ai celor care conduc- familii, rude şi prieteni." - Asa. a cui e vina? ...
2.1  RE: Puterea in mainile poporului trimis de
(10 aug 2010, 14:54:08
3... La fel si la prezidentiale si locale, se prezinta doar prostimea care a primit galeti (portocalii, rosii, galbene) si un pachet de zahar. Desteptii stau acasa sau merg la gratare, si dupa aia dau din gura, ca ce presedinte avem, ce primar avem.
Daca oamenii nu au catadicsit sa vina la aceste intalniri, anuntate si rasanuntate inseamna ca:

A. li se rupe pe cusatura de cine e ales presedinte de asociatie si cati bani castiga presedintele si administratorul. La 2 lei pe luna de apartament, chiar nu merita sa isi piarda vremea

B. ca orice roman care se respecta, prefera sa stea cu mana in san, sa ii ia apa vaca si casa, si apoi sa se planga pe la colturi ca ce nenorocire a dat peste el, si cum il fura bosorogul de la asociatie, ca el e tanar si nu are loc de munca, si un bosorog castiga 8 milioane.

Cu un pic mai multa implicare si atitudine, am schimba multe...dar de unde coloana vertebrala? Ca noi avem proverbe gen "Capul plecat sabia nu il taie..." ...
3.   Administrator trimis de
(10 aug 2010, 19:20:49
Citesc articolul si comentariile si parca nu-mi vine a crede.In primul rand salariilemari si apoi comentatori care iau partea presedintilor si sefilor de asociatii.La noi la Galati ,un articol postat despre asociatii si sa vedeti ce ne mai improasca cu pietre.
Administrator pt ei e sinonim cu hot sau smecher sau gasesc ei destule...In al doilea rand salariile colegilor mei din Suceava ma impresioneaza,eu lucrez de mai bine de patru ani cu un salar cu putin peste patru milioane vechi iar presedintele are 680 de mii lei vechii dar are mereu ''ochii scosi ''Bravo voua care apreciati raspunderea si responsabilitatea ce ni se cere,un fel de ''moasa comunala'
3.1  RE: Administrator trimis de
(10 aug 2010, 23:37:02
Pai eu cel putin nu am afirmat ca administratorii din Suceava sunt 100% cinstiti. Am spus doar ca isi merita salariul si ca este conform cu munca prestata. Au fost si prin Suceava cazuri recente in care administratorii au furat locatarii. Parca au facut delapidari sau ceva de genul asta. Aia au fost schimbati dar cine stie cu ce se ocupa astialaltii ramasi. Macar cand(daca) o sa fie prinsi cu ceva hotii, nu o sa poata spune ca au furat pentru ca sunt prost platiti.
4.   Revenire trimis de
(10 aug 2010, 19:23:43
Precizez ca lucrez la aceasta asociatie de aproape douazeci de ani si de multe ori mi-am depus demisia dar au venit dupa mine si au insistat sa revin asupra deciziei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei