Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 aug 2010 - Anul XV, nr. 185 (4476)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9757 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6253 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   4 imagini |   ø fişiere video

Eveniment istoric

Icoana Maicii Domnului “Madona Neagră” de la Cacica, restaurată după aproape 300 de ani

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Eveniment istoric pentru Basilica Minor din Cacica, dar şi pentru toţi credincioşii catolici. Icoana Maicii Domnului, sau „Madona neagră”, aşa cum este cunoscută în mod popular, considerată făcătoare de minuni, a fost restaurată după aproape 300 de ani. Considerată o copie foarte reuşită a icoanei „Madona Neagră” de la Czestochowa, din Polonia, icoana aflată la Cacica atrage anual zeci de mii de pelerini, mai ales pe 14 şi 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Şi anul acesta se aşteaptă un aflux mare de pelerini şi turişti, mai ales că icoana „Madonei Negre” va putea fi văzută în toată splendoarea. Nu va fi singurul punct de atracţie de la Cacica, ieri fiind montată în piaţa din faţa bisericii şi o statuie din bronz a Papei Ioan Paul al II-lea.

 

Mantia „Madonei Negre”, acoperită cu foiţă de aur alb şi galben

Icoana „Madonei Negre” a ajuns la Cacica în urmă cu 200 de ani, odată cu polonezii aduşi de Curtea de la Viena pentru a extrage zăcămintele de sare descoperite în zonă. Pentru că la ei acasă exista un adevărat cult şi pelerinajele la Czestochowa erau aproape obligatorii pentru orice catolic polonez, oamenii s-au gândit să vină în Bucovina şi cu o copie a icoanei Maicii Domnului. Specialiştii au estimat că această copie ar data din 1725, perioadă care coincide cu stilul în care a fost realizată icoana. După sosirea în Bucovina, icoana a fost păstrată cu sfinţenie, iar cu timpul Cacica a devenit un punct de pelerinaj important pentru catolicii din România. Anii şi-au pus amprenta asupra icoanei, iar lucrările de restaurare deveniseră imperative. Preotul de la Basilica Minor din Cacica, Romuald Bulai, a mărturisit că pentru a se lua cele mai bune decizii privind calitatea lucrărilor de restaurare a discutat cu mai mulţi specialişti, atât din ţară, cât şi din străinătate.

„Prima parte a lucrărilor de restaurare a avut loc la Iaşi, la Palatul Culturii. Icoana a stat aici din septembrie 2009 şi până în luna mai a acestui an. Pentru că nu am găsit un bijutier specializat în acest tip de lucrări în România, am căutat în străinătate şi am aflat că la Czestochowa există condiţii optime şi specialişti pentru ceea ce doream noi”, a explicat preotul Romuald Bulai.

În Polonia, icoana „Madonei Negre” a stat din luna mai şi până la începutul lui august, când a fost readusă la Cacica şi va fi reamplasată în incinta bisericii pentru ca toţi credincioşii să se poată ruga şi reculege în faţa ei. Pe lângă restaurarea propriu-zisă a picturii, la Czestochowa s-a împodobit vechea mantie confecţionată din lemn cu foiţă de aur alb şi galben.

Proiectul nu se opreşte însă aici. „În viitor, dorim să înlocuim actuala mantie, şi să realizăm una doar din bijuterii donate de credincioşi”, a spus preotul Basilicii Minor din Cacica.

 

Însănătoşiri miraculoase şi protecţie pentru sat

Icoana Maicii Domnului de la Cacica a devenit celebră şi căutată de credincioşii catolici pentru o serie de miracole. Însănătoşirile miraculoase sunt de notorietate pentru toţi cei care se roagă la „Madona Neagră”, iar în semn de recunoştinţă credincioşii au donat diferite obiecte din argint reprezentând părţi ale corpului. Aşa se face că în interiorul Basilicii Minor din Cacica se găseşte un panou cu inimi, picioare şi rinichi din argint, toate în miniatură, ca mulţumire adusă icoanei făcătoare de minuni. Printre obiectele reprezentând părţi ale corpului omenesc se găseşte şi o inimă mare din argint. Semnificaţia acesteia a fost devoalată de preotul Romuald Bulai: „În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, la Cacica a fost linia frontului. Biserica a rămas în picioare, deşi la doar câţiva metri a explodat un obuz, iar schijele au ricoşat şi într-un perete, urmele fiind vizibile şi astăzi. În semn de mulţumire, credincioşii au donat această inimă mare”, a declarat preotul Romuald Bulai.

 

Statuie din bronz, în memoria Papei Ioan Paul al II-lea

Credincioşii şi turiştii care vor ajunge la Cacica vor putea admira şi statuia din bronz a Papei Ioan Paul al II-lea, amplasată în faţa bisericii, în piaţa a cărei construcţie a început în 2007 şi se preconizează a se finaliza anul viitor.

Statuia care are o înălţime de 2,20 metri şi o greutate de 800 de kg a fost realizată în regiunea Katowice, din Polonia.

„Pentru Cacica este un moment istoric, şi mă refer aici atât la restaurarea icoanei Maicii Domnului, cât şi la amplasarea statuii Papei Ioan Paul al II-lea. Papa Ioan Paul al II-lea este cel care a ridicat biserica sanctuarului de la Cacica la rangul de Basilica Minor, a fost polonez ca şi o parte din populaţia zonei, iar amplasarea acestei statui este firească”, a precizat preotul Romuald Bulai.

 

Polonezii au plătit şi statuia şi restaurarea icoanei

Minunile despre care vorbesc credincioşii când fac referire la icoana „Madonei Negre” au prins viaţă şi acum. Aşa se face că atât restaurarea icoanei, partea realizată în Polonia, cât şi materialul şi lucrările pentru statuia Papei Ioan Paul al II-lea, au fost gratuite. „Relaţiile foarte bune pe care Uniunea Polonezilor din România le are cu statul polonez au făcut să avem parte de această surpriză. Sunt economii importante pentru o comunitate mică şi credem că şi pe viitor colaborarea cu cei din Polonia va fi la fel de intensă”, a declarat Ghervazen Longher, deputat în Parlamentul României ca reprezentant al comunităţii polonezilor.

 

Se curăţă şi altarul

Lucrările de restaurare de la Basilica Minor din Cacica nu s-au oprit doar la icoana „Madonei Negre”. Tot acum, se lucrează şi la curăţarea altarului. Realizat din lemn de tei de o firmă austriacă, altarul a intrat în „reparaţii” pentru prima dată în istoria de 106 ani a lăcaşului de cult de la Cacica.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Icoana Maicii Domnului “Madona Neagră” de la Cacica, restaurată după aproape 300 de ani.
 Vizualizări articol: 2019 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 6 voturi
Icoana Maicii Domnului “Madona Neagră” de la Cacica, restaurată după aproape 300 de ani5.056

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pfui trimis de
( 9 aug 2010, 20:02:59
la voi exista vre-o icoana sa nu fie facatoare de minuni?....
2.   Traditie romaneasca trimis de
(11 aug 2010, 22:21:48
Pana la urma,toate icoanele sunt facatoare de minuni,ce fel de minuni fac,doar dracu stie,ca el ii "prosteste" pe asazisii pelerini,in nici un caz DUMNEZEU.IISUS spune sa nu ne inchinam la icoane si la chipuri cioplite,sa nu fim iubitori de aur,sau bronz in cazul statuii cu papa Giovanni Paolo secondo.Un amic de-al meu se contazicea cu un patron italian pe tema decesului papei Ioan Paul al II lea,italianul spunea,citez :"papa ptr noi italienii a fost dumnezeu".Raspunsul a fost foarte promt din partea romanului,citez :"daca papa adica dumnezeul tau a murit,tu nu mai ai dumnezeu,esti al nimanui".Dumnezeul meu este in ceruri si ma apara de toate cele rele,ma ajuta la greu si imi da speranta.Asadar,statuia poate fi o lucrare faurita de cineva ptr a castiga niste bani,in rest nu are nici o valoare religioasa.Peste ceva timp,poate ca si statuia papei o sa faca minuni.Ha,ha,ha,ha !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei