Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 aug 2010 - Anul XV, nr. 185 (4476)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Sfârşitul unui show măcelăresc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Era păcat, mare păcat ca frumuseţile Barcelonei - oraş clădit de inspiraţia şi mâna lui Dumnezeu -să fie stropite la nesfârşit de sângele taurilor ucişi în spectacolul de prost gust care e corida. De aceea, hotărârea parlamentului catalan de a interzice, în fine, o barbarie incompatibilă cu pretenţiile mileniului trei, este salutară nu doar pentru locuitorii acestei enclave de civilizaţie, ci şi pentru milioanele de turişti, care au vibrat în locuri ca „La Sagrada Familia” sau „La Pedrera”. Poate doar turiştii japonezi să regrete corida, fiindcă, la câtă minte şi câtă inimă au ei, moartea unui animal în chinuri nu poate decât să-i distreze la maximum, făcându-i să bată din palmele lor galbene, până li se rup din coate.

Rămâne însă ca, în restul Spaniei, măcelărescul show – la care participă un taur naiv, amăgit în stânga şi în dreapta cu o cârpă roşie de un toreador îmbrăcat ca un mire cununat de Mădălin Voicu - să-şi facă mai departe mendrele. Goya, Picasso ori Hemingway sunt vipurile de ieri, îndrăgostite de vacarmul tribunelor care mugesc „olé-uri” încântate. Scriitorul peruan Vargas Llosa ( la ăsta chiar nu mă aşteptam! ), actriţa Paz Vega sau fotbalistul Raul ( dar ce poţi să-i ceri unui fotbalist? ) sunt vipurile de azi, care se vor grăbi să îşi cumpere în restul Spaniei bilete la lojă, pentru a nu rata cumva vreo picătură de sânge picurată în praful arenei din grumazul animalului, prăjit de suliţele înfipte savant. Apropo de Mario Vargas Llosa: în loc să-şi vadă de cărţile lui, umblă cu hârtiile albe în buzunar, pentru a le umple cu semnături în favoarea înscrierii coridei în patrimoniul UNESCO, ca nu cumva cruda oribilitate să dispară.

Scriitor a fost şi Octavian Paler, care, în cartea „Viaţa ca o coridă”, răsucea acest bâlci trist pe toate feţele, socotind ba că „fiecare zi de coridă e o zi de doliu pentru demnitatea umană”, ba că „în ultimă instanţă, corida e o declaraţie de dragoste”, de vreme ce, la sfârşitul execuţiei, toreadorul îi dăruieşte urechea taurului gagicii lui, care se udă toată de fericire.

Octavian Paler nu mai trăieşte, ca să-l pot întreba, dar sunt sigur că în zilele când a scris „Viaţa ca o coridă” suferea de o abstinenţă de aia nasoală, care îţi dă vedenii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sfârşitul unui show măcelăresc.
 Vizualizări articol: 771 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Sfârşitul unui show măcelăresc3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cinei papagalul asta? trimis de
( 9 aug 2010, 11:57:15
Acesta Mihuleac al gazetariei, la el ma refer. Nu am habar cum ii cu corida cu strigatele de bucurie sau spaima. Dar articolul este unul execrabil. A aruncat cu noroi in toti si in toate ca si cum ar detine adevarul suprem iar parerea celorlalti este nedemna de luat in seama, ba chiar jignitoare. Eu sunt de parere ca si-a lasat plete ca sa se ude elevele cand il vad, face poze cu ochelari de soare sa nu i se vada ochii de betiv si tine gura deschisa sa poata sufla, ca nasu-i plin de muci! Ei, "maestre" acum cum te simti?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei