Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 17 iul 2010 - Anul XV, nr. 166 (4457)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   5 imagini |   ø fişiere video

Procesiune

Moaştele sfântului Pantelimon, tămăduitor al bolnavilor, au fost aduse la Fălticeni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Biserica „Sfântul Ilie” din Fălticeni găzduieşte, timp de câteva zile, moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon. Sfintele moaşte au fost aduse joi seara, la ora 21,00 de la Constanţa, de ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, şi vor rămâne la Fălticeni, spre închinarea credincioşilor, până marţi, 20 iulie, când este sărbătorit hramul bisericii.

Moaştele Sfântului Mare Mucenic Pantelimon au fost întâmpinate de Înalt Prea Sfinţitul Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un impresionant sobor de preoţi şi diaconi şi numeroşi credincioşi din Fălticeni şi din localităţile limitrofe.

După ce racla cu Sfintele Moaşte a fost pusă spre închinare credincioşilor într-un spaţiu special amenajat lângă intrarea în biserică, cei doi înalţi ierarhi au oficiat, împreună cu preoţii prezenţi, o slujbă de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, prilej de reculegere şi îmbogăţire sufletească pentru toţi credincioşii aflaţi în biserica Sfântul Ilie.

 

Slujbe speciale până pe 20 iulie

Potrivit preotului paroh Ionel Marian, atât fălticenenii, cât şi credincioşii din împrejurimi vor avea posibilitatea să participe în fiecare zi la slujbe speciale. Ieri, la ora 19,00, un sobor de preoţi a oficiat Sfântul Maslu de obşte pentru cei bolnavi şi în suferinţe, precedat de Slujba Agheasmei Mici. Duminică, 18 iulie, începând cu ora 9, va avea loc Slujba Acatistului Sf. Mucenic Pantelimon şi Sfânta Liturghie. Marţi, 20 iulie, începând cu ora 9, la biserica Sf. Ilie va fi oficiată, de un sobor de preoţi, Sfânta Liturghie închinată Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul.

În aceeaşi zi, de la ora 12, va începe procesiunea prin centrul oraşului Fălticeni cu Sfintele Moaşte ale Sfântului Mucenic Pantelimon şi ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion.

În cadrul procesiunii, primul popas va avea loc la biserica „Sf. Pantelimon” din incinta spitalului municipal, unde bolnavii vor primi vindecare spirituală prin rugăciune la moaştele Sfântului Pantelimon.

 

Sărbătoare de împlinire duhovnicească

De cinci ani, sărbătoarea Sfântului Ilie, protectorul oraşului, înseamnă mult pentru credincioşii din Fălticeni. Dacă până în 1989, 20 iulie însemna doar distracţie pentru copii în bâlciul anual, din 1990 s-a adăugat cultură prin Festivalul Folcloric Naţional „Şezătoarea”, iar de câţiva ani manifestarea are şi o componentă religioasă, prin procesiunile cu sfinte moaşte care au loc în această zi.

„De cinci ani, ziua de 20 iulie înseamnă cu totul altceva. Sărbătoare de împlinire duhovnicească. În fiecare an au fost aduse moaşte, începând cu cele ale sfinţilor Epictet şi Astion, Crucea Sf. Andrei, Sf. Icoană făcătoare de minuni de la Mănăstirea Dervent, moaştele Sfântului Pantelimon în 2008 şi în acest an Moaştele Sfântului Pantelimon. De aceea putem spune că este o sărbătoare, un moment, un timp de mare înălţare duhovnicească perioada 15 – 20 iulie. Avem criză de tot felul, dar nu există criză duhovnicească, criză spirituală. Există credinţă vie. Am îndrăznit să spun că ne caută sfinţii pe acasă. Acest lucru ne bucură foarte mult. Cei care cred în Dumnezeu şi oamenii bolnavi vin aici fără să-i coste mare lucru. Dacă vor să pună un acatist îl fac cu drag. Cine nu poate nu este obligat să scoată din buzunar. Dacă ne caută sfinţii acasă, noi avem o singură datorie: să rămânem acasă. Pentru că suntem acasă, fac chemare, pentru că nu este nevoie să fim bolnavi, este bine să ne închinăm la sfintele moaşte pentru a nu ne îmbolnăvi”, a spus preotul Ionel Marian.

Aceste evenimente religioase, finalizate cu o procesiune pe străzile oraşului, au rezistat în primul rând datorită celor doi preoţi parohi Theodor şi Ionel Marian, dar şi credinţei oamenilor.

        

ÎPS Pimen: Greutăţile oamenilor, cercetări ale lui Dumnezeu

După Slujba de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Pantelimon şi citirea de către cei doi ierarhi şi a preoţilor din sobor a Acatistul Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, doctor fără de arginţi, în cuvântul său, Înalt Prea Sfinţitul Pimen a făcut un nou apel către credincioşi pentru a ajuta după posibilităţi familiile afectate de inundaţii, îndemnând credincioşii ca împreună cu preoţii din parohie să participe la reconstrucţia locuinţelor afectate de ape, considerând că apele sunt “certări şi cercetări ale lui Dumnezeu”.

“Astăzi se pare că unii se îndepărtează de Dumnezeu, de legile şi de poruncile lui Dumnezeu. Dar Dumnezeu ne atenţionează, prin prezenţa acestor sfinte moaşte aici, ne atenţionează prin greutăţi, prin inundaţii. Aceste greutăţi sunt cercetări ale lui Dumnezeu şi certări. Potrivit învăţăturii Sfinţilor Părinţi, necazurile sunt cercetări ale lui Dumnezeu şi apoi certări”, a spus Î.P.S. Pimen.

Înaltul ierarh a mulţumit, în numele preoţilor şi al credincioşilor, Î.P.S. Teodosie pentru dragostea părintească şi osteneala de a aduce la Fălticeni pentru câteva zile moaştele Sf. Pantelimon şi pentru ajutoarele trimise de Arhiepiscopia Tomisului pentru sinistraţii din comunele sucevene.

 

Lumină, alinare, pace şi bucurie

Tot pentru ajutor şi milostenie a cuvântat şi Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

„Între sfinţii tămăduitori se distinge Sf. Pantelimon, care s-a remarcat printr-o viaţă plină de jertfă şi printr-o mărturie dată de Dumnezeu despre sfinţenia sa şi despre puterea pe care Dumnezeu i-a dat-o ca să fie doctor tămăduitor nu numai în timpul vieţii pământeşti, ci şi după ce s-a stins - sufletul său la ceruri, iar trupul său a rămas ca un odor sfânt plin de daruri. Sfântul Pantelimon cel Milostiv, care a fost şi un părinte al săracilor, nădăjduim să lumineze inimile multor oameni care au ceva mai mult decât le trebuie ca să împartă cu cei care nu au deloc. Rugăm pe Sfântul Pantelimon ca venind aici şi călătorind acum cu sfintele sale moaşte, cum călătorea odinioară în timpul vieţii, să vindece bolnavii să aducă lumină, alinare, pace şi bucurie şi mai ales inspiraţie” a spus Î.P.S Teodosie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Moaştele sfântului Pantelimon, tămăduitor al bolnavilor, au fost aduse la Fălticeni.
 Vizualizări articol: 718 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Moaştele sfântului Pantelimon, tămăduitor al bolnavilor, au fost aduse la Fălticeni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei