Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 iul 2010 - Anul XV, nr. 165 (4456)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Ion Lungu

Finanţarea lucrărilor de dezvoltare urbană a Sucevei, principala temă a discuţiilor de la Bucureşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Proiectele de dezvoltare urbană a municipiului Suceava au fost principalele subiecte abordate de şeful municipalităţii sucevene în discuţiile pe care le-a avut miercuri pe la mai multe ministere şi agenţii guvernamentale, la Bucureşti.

În primul rând, au fost rezolvate o serie de aspecte fără de care nu putea fi dat startul lucrărilor de modernizare a Sucevei, prin Planul Operaţional Regional, în cadrul căruia municipiului i-au fost alocate fonduri nerambursabile de 22,4 milioane de euro.

“În primul rând am fost la banca Dexia Kommunal Credit, să mă asigur că există finanţare pentru lucrările premergătoare demarării proiectelor pregătitoare realizării parcărilor subterane din centrul municipiului Suceava.

În urma discuţiilor purtate şi a deciziei Consiliului Local, banca a fost de acord să finanţeze aceste lucrări cu aproape şapte milioane de lei, prin redistribuirea sumelor alocate lucrărilor ISPA. Ca atare putem demara lucrările premergătoare realizării celor două parcări subterane.  

La Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului am vorbit cu ministrul secretar de stat Răzvan Murgeanu, pentru a mă convinge dacă contractele pe care le avem deja încheiate pentru realizarea programelor de dezvoltare urbană vor fi afectate de majorarea de TVA de la 19% la 24%.

S-a stabilit că vom încheia acte adiţionale numai după licitaţii. În măsura în care la licitaţii valorile finale vor fi mai mici decât suma acordată, adică acoperă şi majorarea de TVA, nu va mai fi nevoie să încheiem acte adiţionale. Drept urmare, avem lumină verde să scoatem la licitaţie lucrările prevăzute în Planul Integrat de Dezvoltare Urbană”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

 

Investiţiile în termoficare, o altă prioritate

Deplasarea la Bucureşti a primarului Sucevei a avut şi un alt scop, de a atrage fonduri pentru reabilitarea şi modernizare reţelelor de termoficare a municipiului.

“Am avut mai multe discuţii şi întâlniri la ministere, de exemplu la Ministerul Administraţiilor şi Internelor, acolo unde am avut întâlnire cu secretarul de stat Gheorghe Emacu pe problema termoficării. Din păcate, lucrurile nu sunt foarte clare la nivel de ţară, ce se va întâmpla în iarna 2010 – 2011 în privinţa subvenţiilor care se vor acorda pentru termoficare. Aşa cum se ştie, Termica a demarat deja procedura de aprovizionare cu cărbune pentru iarna care vine, licitaţia este în curs de desfăşurare.

Am explicat ministrului că Primăria Suceava face eforturi foarte mari, având în vedere situaţia financiară actuală, să garanteze 150 de miliarde de lei vechi pentru Termica, pentru a se aproviziona cu combustibil. De asemeni, am vrut să mă conving dacă mai funcţionează ordonanţa 36, adică dacă mai alocă Guvernul 45% din necesarul de aprovizionare cu combustibil. Aceste sume sunt prinse în buget, dar nu se ştie dacă vor rămâne cu această destinaţie.

A doua problemă a fost cea a banilor pentru proiectul Termoficare 2008 – 2015. Anul trecut am primit 50 de miliarde de lei vechi de la Guvern prin acest program, şi anul acesta sperăm să primim ceva, pentru reparaţiile din luna august la reţeaua de termoficare. Am primit asigurări că ne vor fi alocate fonduri şi în acest an, dar nu se ştie ce va rămâne după rectificarea bugetară de care se discută acum la Guvern, mai ales că multe sume vor fi direcţionate pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor”, a precizat Ion Lungu.

Alte discuţii au fost purtate la Agenţia Naţională pentru Locuinţe,  pentru că în Suceava trebuie să mai înceapă construirea a încă 80 de locuinţe ANL.

“Pe lângă faptul că nu este încă clarificat în instanţă câştigătorul licitaţiei de construire a celor patru blocuri, situaţia conflictuală existând încă de anul trecut, vom fi condiţionaţi la primirea de noi fonduri de operativitatea cu care vom vinde locuinţele ANL date în folosinţă anterior”, a explicat edilul sucevean.

O serie de lămuriri au fost obţinute şi în privinţa programului de reabilitare termică, recent modificat printr-o decizie a Guvernului.

“Partea bună este că nu vor trebui să fie ipotecate locuinţele celor care vor să acceseze împrumuturi bancare cu garanţie de stat şi dobândă subvenţionată.

Dacă cumva vor introduce o clauză de ipotecare a locuinţelor, cu siguranţă programul de reabilitare termică se blochează”, a adăugat Lungu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Finanţarea lucrărilor de dezvoltare urbană a Sucevei, principala temă a discuţiilor de la Bucureşti.
 Vizualizări articol: 774 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Finanţarea lucrărilor de dezvoltare urbană a Sucevei, principala temă a discuţiilor de la Bucureşti0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei