Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 26 iun 2010 - Anul XV, nr. 148 (4439)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Analiză AJOFM

Muncitor în construcţii, montator de termopane şi gaterist, meserii căutate în judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava a demarat ori urmează să demareze în următoarea perioadă noi cursuri de calificare pentru şomeri, oferta fiind introdusă în urma analizelor de pe piaţa muncii, care au arătat ce fel de posturi au căutare.

Pe lângă cursurile devenite deja clasice, de operator calculator, bucătar sau coafor, şomerii sunt invitaţi să se specializeze în meseriile de confecţioner tâmplărie aluminiu şi mase plastice (montator de termopane), gaterist la tăiat buşteni, lucrător în structuri pentru construcţii şi mecanic auto.

Se observă clar că este vorba de meserii grele, care necesită forţă fizică, însă care în general sunt bine plătite. Nevoia de personal a apărut pe fondul plecărilor masive în străinătate a celor specializaţi în domeniu, agenţii economici având mai mereu nevoie de oameni.

Cursurile de calificare, în urma cărora şomerii primesc o diplomă care le atestă specializarea, dar mai ales sunt sprijiniţi de personalul specializat de la AJOFM să se încadreze în muncă, sunt gratuite pentru toţi sucevenii care figurează fără loc de muncă în evidenţele instituţiei. În afara acestor specializări, continuă şi cursurile pentru care se înghesuie cei mai mulţi doritori, în fruntea listei fiind cel de operator calculator. De asemenea, o specializare căutată în zona de munte a judeţului este cea de operator produse din lapte, oamenii din zonă având nevoie de o astfel de instruire pentru a se angaja la agenţii economici care au ferme.

 

Şomerii mai în vârstă fug de cursuri 

După cum ne-a precizat Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, în acest an, 793 de şomeri urmează un curs de calificare, femeile, în număr de 464, deţinând ponderea majoritară.

Un aspect care îngrijorează însă este cel legat de vârsta sucevenilor care acceptă să se specializeze într-o altă meserie decât cea pentru care s-au pregătit în şcoală. Conform statisticilor agenţiei, din numărul total de şomeri cursanţi, 375 au până în 25 de ani, alţi 167 au maximum 35 de ani, în timp ce doar 169 au între 35 şi 45 de ani. Peste această vârstă există doar 82 de şomeri care urmează un curs de calificare, asta în condiţiile în care în evidenţe se găsesc mii de şomeri care au peste 40 ori 50 de ani.

În general, explică specialiştii AJOFM, la persoanele care nu mai sunt foarte tinere există o puternică reticenţă faţă de posibilitatea învăţării şi practicării unei alte meserii decât cea în care au lucrat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Muncitor în construcţii, montator de termopane şi gaterist, meserii căutate în judeţ.
 Vizualizări articol: 891 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Muncitor în construcţii, montator de termopane şi gaterist, meserii căutate în judeţ5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei