Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 5 iun 2010 - Anul XV, nr. 130 (4421)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Miting

Aproape 800 de bugetari şi pensionari au protestat, ieri, în faţa Prefecturii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Aproximativ 800 de bugetari şi pensionari suceveni au participat la mitingul de protest organizat de principalele confederaţii sindicale, în faţa Palatului Administrativ, ieri, între orele 12.00-14.00. Primii protestatari au ajuns în perimetrul autorizat pentru miting încă de la 11.30, dar au aşteptat în parcul din faţa Prefecturii până la ora la care a fost autorizat mitingul.

Pe fond muzical asigurat de o staţie instalată lângă peretele instituţiei care reprezintă Guvernul în teritoriu, sindicaliştii au scandat lozinci anti-prezidenţiale şi anti-guvernamentale, au huiduit şi au fluierat, cerând insistent demisia preşedintelui Traian Băsescu şi a Cabinetului Boc.

Au fost în faţa Prefecturii, ieri, angajaţi ai Direcţiei Sociale, din învăţământ şi sănătate, poştă, poliţie şi poliţia de frontieră, cultură, pensionari şi copii, fiecare delegaţie fiind primită cu urale şi ovaţii de cei aflaţi deja acolo.

„România- haosul disperării şi al ruşinii”, „Când nu vom mai putea răbda/ Când foamea ne va răscula/ Hristoşi să fim/ Nu veţi scăpa nici în mormânt”, „Băsescu pentru noi/ Este Ceauşescu doi”, „Poliţiştii români sponsorizează MAI cu imprimante, calculatoare, anvelope şi mii de ore de muncă voluntară”, „A venit poliţia/ Cioc, cioc, cioc la uşa ta”, „Guvernanţi, coborâţi în stradă la dialog. Aveţi curaj, perimetrul este încă în siguranţă”, „Fluturaş, cât mai ai aripioare?”, „Guvernanţi, aveţi curajul să vă arătaţi foaia matricolă?”, „Laşilor”, „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul”. „Jos mafia portocalie”, sunt doar câteva dintre lozincile care au animat manifestaţia de ieri.

Alături de sindicalişti cu fluturaşi de salariu lipiţi pe pancarte, pensionarii şi-au afişat cupoanele de pensie şi au fluierat şi au huiduit mai înverşunat ca cei tineri. Câţiva dintre bunici au venit însoţiţi şi de nepoţi, iar o tânără mamă i-a pus la gât copilului ei o pancartă pe care scria „Nu-mi furaţi viitorul”.

Grupul de copii, de 10-12 ani, a scandat cu entuziasm „Hoţii, hoţii”, „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul”. I-am întrebat dacă ştiu ce înseamnă Guvern. „Cei care conduc ţara” a fost răspunsul lor.

 

„Votaţi moţiunea” a fost apelul sindicaliştilor către parlamentari

De altfel, câteva mame au avut grijă să lase pe treptele Prefecturii şi câteva scutece folosite de la bebeluşii lor, alături de monedele de un ban pentru prosperitatea Guvernului şi de pixurile aruncate de participanţi. Liderii de sindicat de la BNS, Cartel Alfa, CNSLR Frăţia şi de la CSDR au vorbit despre principalul motiv care i-a scos pe oameni în stradă, „tăierile aberante de pensii şi salarii la bugetari”, cu îndemnuri la unitate şi solidaritate şi continuare a acţiunilor de protest, inclusiv grevă generală. Ei au cerut parlamentarilor de Suceava să voteze moţiunea de cenzură şi să provoace astfel demiterea Guvernului.

O delegaţie a reprezentanţilor tuturor confederaţiilor prezente la grevă a solicitat o întrevedere cu prefectul de Suceava, Sorin Arcadie Popescu. Dialogul dintre prefect şi delegaţia manifestanţilor a durat aproximativ 40 de minute şi a început cu mulţumirile reprezentantului Guvernului în teritoriu pentru că acţiunea s-a derulat paşnic. El i-a asigurat pe protestatari că toate solicitările lor vor fi transmise Guvernului.

Printre cei mai vehemenţi au fost sindicaliştii din învăţământ care au venit ieri la miting, adică cei care nu s-au lăsat intimidaţi „de măsurile securisto-fascistoide întreprinse de ministrul Funeriu şi locotenenţii lui”. Profesoara Ştefania Cecilia Miron-Popescu, de la Colegiul „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, a venit la microfon pentru a le transmite guvernanţilor că „dacă părinţii şi bunicii noştri au suportat dictatura în comunism, noi n-o suportăm”.

„Să vină în faţa noastră şi să răspundă pentru ce vor să facă. Au schimbat partid după partid şi sunt în continuare la putere, ne învrăjbesc pe unii împotriva altora. Jos acest guvern incompetent”, a spus profesoara, care are şase ani vechime în învăţământ şi un salariu net de 11,8 milioane lei vechi.

 

„Pinguinul Boc” a încheiat acţiunea de protest

Printre cei care au vorbit a fost şi Lucreţia Spaniuc, în vârstă de 74 de ani, din Gemenea. Cu brevetul de mamă-eroină în mână, ca mamă a 14 copii, femeia îmbrăcată în costum naţional l-a acuzat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, că i-a furat pădurea fiului ei şi că din cauza situaţiei din România copiii ei au plecat în străinătate. Bătrâna a mai destins puţin atmosfera când după ce şi-a terminat discursul a scos un aparat foto şi a început să-i fotografieze pe manifestanţi, pe jurnalişti şi liderii de sindicat. La ora 14.00, mitingul s-a încheiat cu cântecul „Pinguinul Boc”.

Partea muzicală a acţiunii de protest a fost asigurată de piese precum „Cereţi-vă drepturile”, „România, trezeşte-te”, „Protest”, „Toţi pentru toţi”, „Cântec pentru mama lor”, „Nopţi”, „Noi vrem respect”, de pe un CD cu Paraziţii, Moromeţii, Victor Socaciu, UNQSAPRO, Nemuritorii, Gil Ioniţă, Vali Sterian. Spre deosebire de mitingul anterior de la Bucureşti, de data aceasta sindicaliştii nu au mai avut dispoziţie de dans la „Pinguinul Boc”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 800 de bugetari şi pensionari au protestat, ieri, în faţa Prefecturii.
 Vizualizări articol: 4489 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.94/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 17 voturi
Aproape 800 de bugetari şi pensionari au protestat, ieri, în faţa Prefecturii4.9517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   BRAVO trimis de
( 5 iun 2010, 11:41:40
Bravo celor care au protestat. Eu cred ca e inutil din cauza ca tot ce are o cat de mica valoare ar trebui sa se intample in Bucuresti ca acolo-s nemernicii de taie salariile dar tot respectul pentru oamenii care au protestat si aici. Poate ca..........
2.   E trist trimis de
( 5 iun 2010, 13:06:03
Am participat la miting, dar am ramas cu un gust amar ca am vazut FOARTE PUTINI TINERI. Vreau sa cred ca nu frica sau lasitatea i-a tinut acasa, ci faptul ca NU CONSTIENTIZEAZA ce inseamna DICTATURA
2.1  RE: E trist trimis de
( 5 iun 2010, 13:29:26
Atata timp cat nu te ocupi cu bazarul, ai perfecta dreptate....
3.   Asa va trebuie bugetarilor trimis de
( 5 iun 2010, 13:11:26
De 20 de ani statul ne-a supt sangele noua privatilor cu tot felul de taxe pentru a va plati voua tot felul de sporuri...spor de intoarcere din concediu,spor de antena,spor de frumusete...etc La noi mereu vine garda de finante,fiscul,mediu,protectia muncii si toti ceilalti...noi nu avem al 13-lea salar asa cu aveti voi,nu avem concediu platit din bani publici,nu primim miel de paste si nici mos craciun nu ne da cadou..de muncit muncim mai mult decat unii functionari care se plimba cu cafeaua pe holurile institutiilor,25% este prea putin ! La privati cu voi ! Sa vedeti cum se munceste......
3.1  RE: Asa va trebuie bugetarilor trimis de
( 5 iun 2010, 13:30:27
Atata timp cat nu te ocupi cu bazarul, ai perfecta dreptate....
4.   Rusineeeee trimis de
( 5 iun 2010, 13:27:50
Sa le fie rusine celor ce l-au votat pe basescu si acum au iesit sa strige in strada. Daca ar putea da Dumnezeu asa o putere si sa sufere numai cei ce l-au votat pe base , tare bine ar fi....
5.   Lenesii Romaniei trimis de
( 5 iun 2010, 16:17:47
La munca nu la intins mana !!
6.   !!! trimis de
( 5 iun 2010, 16:50:48
Nello tu esti diliu sau dilie in gandire!!!
7.   Din nefericire... trimis de
( 5 iun 2010, 18:18:19
Din nefericire asta au reusit sa faca un guvern incompetent, un partid populist si demagog, aflat la guvernare si un presedinte de tara cu vadite tendinte dictatoriale si habarnaist in a conduce o tara, dupa ce a demonstrat cum nu trebuie condusa Capitala ei sau un minister: sa dezbine un popor intreg, asmutindu-i pe unii impotriva altora, in fond batandu-si joc de toti. Am citit comentariile la acest articol si ma ingrozeste faptul ca oameni de rand se arunca cu inversunare unii impotriva altora, uitand sau nebagand in seama ca vinovatii nu-s printre ei, ci mult mai sus - sunt alesii lor!
8.   Efectul? trimis de
( 5 iun 2010, 18:25:19
UN MARE ZERO.
O sa-si bata joc in continuare de banul public pana in 2012 cand o sa inceapa iarasi sa minta si MOLDOVENII o sa-i creada si o sa-i voteze.
8.1  RE: Efectul? trimis de
( 6 iun 2010, 10:42:55
E adevarat ce zici!!! Sa nu uitam ca moldova,in ansamblu,a fost fieful lui Iliescu si al partidului sau... Daca imi amintesc bine,in trecut,toti(sau aproape toti) moldovenii sarutau fundul tovarasului Ilici si-i multumeau ca nu o sa le vanda tara... Sa n-e reamintim ca furaciunile au inceput cu ei(FSN-ul,PSD-ul) iar actualele japite de la guvernare devin maestri si i-au intrecut pe departe pe invataceii lor.
Cineva scria ca ai e mila de pensionari(pe buna dreptate poate),insa imi amintesc cum incercam sa conving niste pensionari,de ai mei,din familie,ca gresesc crezand in promisiunile Iliesciene... Daca as fi continuat sa vorbesc,erau in stare sa imi ia gatul,atat de indoctrinati erau... Acu achita nota de plata.O achitam toti de fapt.
("mi-i mila de ei,dar dupa mine mi-i se rupe inima de mila")
9.   Ramane cum am stabilit trimis de
( 5 iun 2010, 18:30:50
@ OARECINE
Sa stii ca n-am nimc cu acesti oameni,si sotia mea munceste in sistemul bugetar,dar am intrebat-o ! Credeai ca statul roman o sa-ti dea pana moarte prime si sporuri ? Mi-e foarte mila de pensionari dar daca stau bine si ma gandesc majoritatea dintre ei l-au votat pe betivanul de basescu,ei si majoritatea celor nacajiti,care pentru un pix,galeata sau alte foloase si-au vandut sufletul..l..
10.   :| trimis de
( 5 iun 2010, 19:27:12
baa, degeaba protestati daca nu bateti pe careva ; de sus .
11.   PTR.SKYLACI trimis de
( 5 iun 2010, 22:40:20
BAI "CAPITALISTULE" O SA/TI VINA SI TIE R�NDUL SI VOM VEDEA CINE RIDE LA URMA.VOI "PATRONII "DE DOI LEI A/TI ADUS TARA IN SITUATIA ASTA SUSTRAG�NDU-VA DE LA PLATA TAXELOR PRIN FEL SI FEL DE MANEVRE(ESCROCHERII CA SA �NTELEGI MAI BINE)
11.1  RE: PTR.SKYLACI trimis de
( 6 iun 2010, 10:39:40
Te contrazic. Exista studii foarte serioase care arata ca tarile din europa de est sunt sarace din cauza coruptiei bugetarilor. Daca bugetarii cu putere financiara in pix (cei care semneaza contractele) ar fi mai putini corupti, am fi si noi ca natie mai bogata. Poti sa-i dai lu' Udrea si Basescu venituri triple la buget ca tot saraci vom fi.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei