Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 apr 2010 - Anul XV, nr. 96 (4387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Starea agriculturii

Însămânţarea terenurilor, întârziată de ploi şi de frig

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Campania de însămânţări agricole din primăvara acestui an este în întârziere din cauza faptului că temperaturile au rămas scăzute în cea mai mare parte a zilei, iar precipitaţiile au fost abundente. Aceasta este concluzia specialiştilor de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Suceava, care spun însă că nu se poate vorbi de o situaţie îngrijorătoare, mai ales în condiţiile în care cantitatea de apă adunată acum în sol va înlătura multă vreme pericolul de secetă.

Conform ultimei centralizări efectuate de DADR Suceava, la mijlocul săptămânii trecute, în judeţ erau însămânţate 30.877 de hectare de teren agricol, asta în condiţiile în care este de aşteptat să fie lucrate în jur de 110.000 hectare. Anul trecut, în cadrul campaniei de însămânţări de primăvară, au fost cultivate 108.293 de hectare de teren agricol.   

 

Sfatul specialistului

Dumitru Bodea, directorul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Suceava, ne-a declarat că din cauza condiţiilor climaterice în acest an se poate vorbi de o suprapunere a însămânţărilor timpurii (borceag, ovăz, orzoaică, grâu de primăvară cartof), cu cele mai târzii, cu precădere porumbul, însă sfatul către cultivatori este să nu se grăbească.

„Nu trebuie forţată lucrarea pe terenul ud, mă refer în special la cartof, aflat acum în perioada de însămânţare. Apoi, unde nu s-au finalizat lucrările de fertilizare la cerealele păioase şi unde starea de vegetaţie a culturii permite şi buruienile sunt în faza de rozetă, cu una-două frunze, recomandăm declanşarea imediată a lucrărilor de erbicidare”, sunt sfaturile lui Dumitru Bodea.

Despre cultura de rapiţă, încercată de mai mulţi cultivatori de teren din judeţ, directorul Staţiunii de Cercetare Agricolă este de părere că nu are cum avea succes în această zonă, din cauza temperaturilor mult prea scăzute. De altfel, o parte din culturile de rapiţă puse în toamnă în judeţ au fost întoarse recent, după ce nu au supravieţuit peste iarnă.

De altfel, şi per ansamblu situaţia agriculturii este departe de a fi bună. Pentru acest an, statul a eliminat subvenţiile pe cultură, urmând a oferi doar ajutorul financiar pe suprafaţă. În condiţiile în care anul trecut grâul, porumbul şi cartoful au avut preţuri de achiziţie foarte mici, iar pentru 2010 nu există perspective că ar putea fi mai bine, nimeni nu se avântă să dea sfaturi privind ce ar trebui să cultive ţăranii pentru a nu ieşi în pierdere din agricultură. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Însămânţarea terenurilor, întârziată de ploi şi de frig.
 Vizualizări articol: 1094 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Însămânţarea terenurilor, întârziată de ploi şi de frig0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei