Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 apr 2010 - Anul XV, nr. 94 (4385)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Comerţ şi vorbe

Bazarul, loc de socializare pentru oamenii de la sate în zi de sărbătoare

În zilele de sărbătoare, Bazarul din Suceava e mai aglomerat ca de obicei, oamenii din judeţ preferând să vină la târg pentru a face cumpărături sau pur şi simplu pentru a afla preţurile şi a socializa.

Dacă sucevenii preferă să facă cumpărăturile la sfârşit de săptămână, după zilele încărcate de muncă, în magazinele oraşului sau la mall, oamenii de la sate o fac în special de sărbători, atunci când îşi pot permite câteva ore libere pentru a cumpăra ce au nevoie pentru gospodărie.

Cei mai mulţi dintre ei aleg să meargă la Bazar, nu doar pentru că acolo preţurile sunt mai scăzute decât în oraş, dar pentru că doar acolo găsesc o “atmosferă de piaţă, aşa cum era pe vremuri”. Bazarul este pentru ei, mai întâi de toate, un loc de socializare, unde mai află o noutate despre guvernanţi, greve, pensii, apoi un loc de comerţ. Banii sunt chibzuiţi până la fiecare leu, aşa că nu cheltuiesc neplanificat. După ce fac ocolul Bazarului, întrebând la fiecare tarabă preţul unui produs, comparându-l cu cel de la vânzătorul vecin, după nişte calcule minuţioase, aleg varianta cea mai potrivită pentru a economisi ceva bani şi în sfârşit cumpără produsul de care au nevoie.

 

60 de km pentru a cumpăra otravă de şobolani

“De când s-a făcut cald, toată săptămâna lucrăm în grădină, nici duminica nu ne permitem să venim în oraş. Azi că e sărbătoare, am lăsat totul baltă, am luat hainele mai frumoase şi-am venit la Bazar”, spune mătuşa Ioana, din Frasin. Bazarul se pare că e prima destinaţie aleasă de oamenii din comunele din judeţ atunci când vin în Suceava. Cei care vin din satele mai mici aleg să facă mai toate cumpărăturile din Bazar, fiind şi mai ieftin, dar şi comod, pentru că „la Bazar găseşti de toate”, ne-a zis unul din bătrânii care a parcurs aproape 60 km, de la Valea Moldovei, doar pentru a cumpăra otravă pentru şobolani.

“Astăzi e hram la Voroneţ, vom merge la rudele noastre de-acolo spre seară. Sfântul Gheorghe e o sărbătoare importantă, nu avem voie astăzi să lucrăm, am decis să venim la Suceava cu feciorul să-i cumpăr nişte haine”, ne-a spus, din mers, mătuşa Elena, din Stulpicani.

 

Cumpărători mai mulţi, aceeaşi vânzare

Chiar dacă preţurile în Bazar sunt mai mici faţă de magazine şi centre comerciale, pentru oamenii de la sate, mai ales pentru bătrânii pensionari, sunt destul de mari.

“La pensia pe care o avem, ne putem permite doar lucrurile de strictă necesitate, de la oraş cumpărăm doar detergent şi ce ne mai trebuie din haine, restul cumpărăm din sat. Am venit azi la Bazar mai mult pentru a analiza preţurile, mi-am vizitat şi feciorul din oraş, în celelalte zile nu am timp, astăzi că e sărbătoare, am hotărât să vin cu soţia la Suceava”, a precizat Florin, din Argel.

În pofida faptului că, în asemenea zile, Bazarul e plin de vizitatori, vânzătorii spun că numărul celor care cumpără nu e cu mult mai mare comparativ cu celelalte zile ale săptămânii.

“Se interesează mai mult de preţuri, dar nu putem zice că numărul cumpărătorilor şi al produselor vândute creşte în zilele de sărbătoare”, ne-a spus Maria Şoltan, vânzătoare de haine în Bazar.

De la Bazar, cumpărătorii de la sate pleacă direct spre casă şi revin, de obicei, doar la următoarea sărbătoare, cu o nouă listă chivernisită după bugetul mic şi vremurile de criză.

 

Oxana GREADCENCO

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazarul, loc de socializare pentru oamenii de la sate în zi de sărbătoare.
 Vizualizări articol: 1730 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Bazarul, loc de socializare pentru oamenii de la sate în zi de sărbătoare4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei