Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 24 apr 2010 - Anul XV, nr. 94 (4385)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Inedit

Mîrza blestemă parlamentarii care vor vota pentru desfiinţarea universităţii, „să le sece mâna”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Liderul PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, a făcut din nou apel la parlamentarii puterii să nu voteze proiectul legii educaţiei propus de ministrul Daniel Funeriu şi a arătat că cei social-democraţi nu vor vota, deoarece celui care ar încălca interdicţia „i-ar seca mâna”.

„Fac apel la parlamentarii PD-L de Suceava, inclusiv la liderul politic Gheorghe Flutur, să ne asociem toţi ca să apărăm interesele universităţii din Suceava. Atitudinea parlamentarilor PSD vizavi de legea educaţiei va fi aceea că, sub jurământul de a le seca mâna, nu vor vota această lege. Este o lege anti-umană şi este împotriva oricărui interes, fie el şi de partid, să aprobi o asemenea lege”, a declarat, ieri, în conferinţă de presă, senatorul Mîrza.

El s-a declarat nemulţumit şi de alte prevederi ale acestei legi, menţionând că nu este normal ca actul normativ să prevadă ca în învăţământ „să poţi ocupa orice post, indiferent de studii, să poţi preda la şcoală, cu şapte clase şi la grădiniţă, cu doctorate”.

Alături de Mîrza s-a aflat la conferinţa de presă şi Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Învăţământului, care a declarat că experienţa acumulată ca secretar de stat, ca profesor care a lucrat la legea educaţiei din 1995, la statutul personalului didactic din 1997, la legea asigurării calităţii din 2001 şi în 2004, îi permit să poate face „consideraţii fundamentate şi întemeiate la proiectul de lege depus de ministrul Funeriu”.

 

Şcolile vor fi la discreţia puterii politice

Costoiu a explicat că desfiinţarea titularizării în învăţământ va distruge stabilitatea sistemului de educaţie, deoarece profesorul şi educatorul nu vor mai avea posibilitatea să aibă un contract de muncă pe perioadă nedeterminată şi vor fi la dispoziţia totală a directorului de şcoală, care va avea puteri discreţionare, să le facă sau nu contract de muncă şi pe ce perioadă. Apoi, politizarea totală a conducerii şcolii, prin permisivitatea legii din acest punct de vedere, „este un principiu extrem de nociv, indiferent cine deţine puterea”, iar mutarea clasei a IX-a la gimnaziu este considerată de Mihnea Costoiu imposibil de realizat. Mai mult, fostul secretar de stat crede că dacă asta se va întâmpla, rezultatul va fi condamnarea satului românesc, pentru că nimeni nu va mai avea dorinţa şi obligaţia de a merge la liceu.

În ceea ce priveşte învăţământul superior, profesorul Costoiu a afirmat că prin noua lege a învăţământului se va pune capăt autonomiei universitare, care a permis până acum dezvoltarea facultăţilor. Conducerea unei universităţi nu va mai avea posibilitatea să-şi decidă soarta, rectorul va putea să-şi numească prorectorii şi decanii şi va avea voie să vândă patrimoniul universităţii.

În privinţa comasării universităţilor, instituţia de învăţământ superior din Suceava va fi anexată celei din Iaşi, ceea ce ar fi „o lovitură nedreaptă pentru locuitorii din zonă - Suceava, Neamţ, Botoşani”.

„Fac apel la parlamentari, la înţelepciunea lor ca acest lucru să nu se întâmple”, a mai spus fostul secretar de stat, care a mai precizat că ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, nu a studiat în România şi nu a predat nici măcar o zi într-o şcoală sau universitate românească.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mîrza blestemă parlamentarii care vor vota pentru desfiinţarea universităţii, „să le sece mâna”.
 Vizualizări articol: 863 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 11 voturi
Mîrza blestemă parlamentarii care vor vota pentru desfiinţarea universităţii, „să le sece mâna”4.0511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Universitatile situate prea aproape una de alta trimis de
(24 apr 2010, 18:02:09
Nu pot sa fiu de acord cu decizia pe care vor sa o ia guvernantii, de a reduce numarul de scoli superioare...chiar numai banul sa ramana sa faca o stratificare sociala in tara asta? Educatia nu mai valoreaza CHIAR NIMIC? Iar criteriul pe care l-am auzit in mass-media ca universitatea din Suceava e prea aproape de cea din iasi, sub 200 de km este de-a dreptul pueril si nici nu cred ca mai este intalnit pe undeva. De ex., in Austria, 2 universitati mari din tara de afla la sub 200 km una de alata, Viena si Graz...si nu se stanjenesc una pe alta din cauza asta...au chiar tupeul sa aiba reguli si regulamente total diferite in ciuda distantei atat de apropiate...
2.   Adevarul! trimis de
(24 apr 2010, 19:53:53
Vai ce se mai strofoaca comunistu de Marza ,dar de ce puterea de cumparare a unui profesor era mai mica pe timpul guvernarii lor decat acuma?Marsh la cotetz.
2.1  RE: Adevarul! trimis de
(24 apr 2010, 23:00:59
Ce legatura are comentariul tau cu articolul ? Era undeva vorba de salarii ? Ai vazut emisiunea "Sara pe deal" de ieri ? In care au evoluat Nechifor si Luhan ? A vazut-o multa lume din judetul Suceava. Orb sa fii si tot iti dai seama ca Luhan e cu vaca ... pacat de tara asta ca a incaput pe mainile cui a incaput. Luhan reprezinta judetul in PE. Cauta pe net inregistrarea !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei