Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 feb 2010 - Anul XV, nr. 37 (4328)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

„Performanţe”

Sute de absenţe şi medii de 2 şi 3 la purtare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sute de absenţe, note scăzute la purtare, exmatriculări şi apoi reînmatriculări, este o situaţie care se repetă anual în şcolile sucevene. Mii de elevi din judeţ termină fiecare an de şcoală cu nota scăzută la purtare, iar mulţi dintre ei sunt „victimele” absenţelor nemotivate pe care le acumulează în timpul celor două semestre.
Regulamentul şcolar spune clar că la zece absenţe nemotiovate sancţiunea aplicată este scăderea notei la purtare cu un punct, iar la 40 de absenţe nemotivate elevul este exmatriculat. Este o măsură care se poate aplica doar în cazul elevilor de ciclu liceal superior (clasele a XI-a, a XII-a şi a XIII-a), deoarece până la acest nivel învăţământul este obligatoriu, iar elevii nu pot fi exmatriculaţi. Astfel, elevii ajung să încheie semestrele cu medii de doi şi trei la purtare, ceea ce însemnă, la final de an, declararea lui ca repetent.
Nici în acest an şcolar lucrurile nu s-au schimbat în mai bine, iar primul semestru de şcoală s-a încheiat tot cu sute de absenţe în catalog, cu note la purtare scăzute şi cu exmatriculări în multe şcoli din judeţ şi cu precădere în liceele tehnologice.

 

Sute de absenţe nemotivate într-un semestru

Elevii suceveni ating „performanţe” greu de imaginat la capitolul absenţe, iar în cel mult 18 săptămâni de şcoală, atât cât ţine un semestru, reuşesc să facă sute de absenţe nemotivate.
Directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Crăiţa Buda Niga, a declarat că „foarte mulţi elevi din clasele a IX-a şi a X-a au încheiat semestrul I al anului şcolar cu media la purtare scăzută până la 2 sau 3”.
În cazul în care elevii acumulează între 150 şi 200 de absenţe nemotivate, primesc 3 la purtare, iar dacă au între 100 şi 150 de absenţe fără motivare, vor obţine media 4 la purtare. Pentru situaţiile în care elevii au până la 100 de absenţe, media la purtare va fi scăzută cu un punct, pentru fiecare 20 de absenţe nemotivate.
Aceşti elevi nu pot fi exmatriculaţi din cauză că sunt în anii de învăţământ obligatoriu, însă Crăiţa Buda Niga a declarat „că mulţi dintre ei nu vin deloc la şcoală, vor acumula absenţe şi în semestrul curent şi la sfârşitul anului vor fi declaraţi repetenţi”.

 

Peste o mie de elevi cu medii scăzute la purtare din cauza absenţelor, anul trecut

În ceea ce priveşte situaţia elevilor din clasele liceale superioare, ei sunt exmatriculaţi în momentul în care acumulează 40 de absenţe nemotivate. La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, numai după primul semestru al acestui an şcolar au fost exmatriculaţi din cauza absenţelor 20 de elevi. Doi dintre aceştia au fost însă reînmatriculaţi la cerere.
Directorii de şcoli spun că elevii profită de posibilitatea de a se reînmatricula la cerere şi acesta este unul dintre motivele numărului mare de absenţe pe care le înregistrează.
Statutul elevului reglementat prin lege prevede posibilitatea reînmatriculării la cerere. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Laura Hacman, „exmatricularea elevilor poate fi cu drept de reînscriere în aceeaşi unitate de învăţământ, iar decizia aparţine Consiliului profesoral al şcolii care analizează cererile elevilor”.
Inspectoratul Şcolar Suceava nu a finalizat încă un raport privind situaţia şcolară la sfârşitul semestrului I.
La sfârşitul anului şcolar trecut însă, un raport IŞJ evidenţiază faptul că peste 10 mii de elevi au încheiat anul cu media la purtare scăzută până la nota şapte din cauza absenţelor sau din motive disciplinare. Dintre aceştia, 1000 au avut nota scăzută la purtare doar din cauza numărului prea mare de absenţe acumulate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sute de absenţe şi medii de 2 şi 3 la purtare.
 Vizualizări articol: 3527 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.17/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 6 voturi
Sute de absenţe şi medii de 2 şi 3 la purtare4.256

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   .... trimis de
(15 feb 2010, 12:31:24
sa`i fwt....la 10 absente 1 punct scazut la purtare..nici tractoristi nu ne facem
1.1  RE: .... trimis de
(15 feb 2010, 12:42:58
Stai la scoala si ia si invata! Pentru ca ai pretentia sa ajungi cineva in viata: sa ai bani multi si sa te doare la ananas! Profesorii sunt dispusi sa te ajute ca asta este si scopul lor...dar daca tu nu-ti dai nici un fel de interes...Rosalul te asteapta copile!
1.2  RE: .... trimis de
(15 feb 2010, 20:07:24
Copilas...Nu te obliga nimeni sa faci scoala...Invatamantul nu e obligatoriu...Daca vrei sa faci scoala la stat,pe banii statului,trebuie sa respecti niste reguli daca nu stai acasa si invata cand vrei tu...
2.   Invatamantul nostru trimis de
(15 feb 2010, 14:06:01
Ce povesti mai spun astia nene.."vai la 10 absente se scade un punct la purtare".Da de unde ..are grija dirigintele sa motiveze absentele unuia care i-a dat cadou una si alta,si uite asa scapa copilul de scaderea notei la purtare.De ce nu se face cum e corect.La 10 absente sa se scada.Normal ,ce s-ar zice despre romania dupa,ca are cel mai slab nivel de invatamant,ca nu avem copii in stare sa stea la scoala macar.Se vede ca nu mai este ce a fost inainte.Cartea nu se mai face ca inainte.Si in plus cei care au mii de absente primesc alocatie la fel ca cel care se omoara invatand.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei