Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 feb 2010 - Anul XV, nr. 36 (4327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Direcţia banilor

Bugetul Sucevei, aprobat cu zeci de modificări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Veniturile şi cheltuielile care vor fi făcute anul acesta din bugetul local al municipalităţii sucevene au fost aprobate ieri, într-o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, în care propunerile şi criticile s-au înlănţuit într-o serie de discuţii care au durat aproape două ore.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a prezentat consilierilor locali proiectul de buget la care a lucrat chiar de la începutul anului şi a venit chiar şi cu o serie de rectificări de ultim moment, dictate de cerinţele populaţiei, dar şi de evenimente recente.

 

Gratuităţi şi subvenţii la transportul în comun

Astfel, Ion Lungu a propus o majorare de peste 16 miliarde de lei vechi a subvenţiei acordată societăţii de transport public local, astfel încât, pe tot anul, TPL să beneficieze de 40 de miliarde de lei vechi, în ideea de a putea acorda astfel o serie de gratuităţi şi subvenţii la transport elevilor, studenţilor, pensionarilor şi familiilor cu venituri reduse.
Pe aceeaşi idee a mers şi consilierul local Virginel Iordache, care a propus creşterea cu 50% a numărului de abonamente gratuite acordate elevilor şi studenţilor, astfel încât, anul acesta, elevii vor beneficia de 1500 de abonamente TPL gratuite, iar studenţii de 750 de abonamente.
O altă propunere a sa, dar care va face obiectul unei alte hotărâri de Consiliu Local, este cea de acordare de subvenţii de 50% la transportul în comun pensionarilor cu pensii de maxim 700 de lei, precum şi abonamente gratuite şomerilor care îşi caută un loc de muncă.

 

Bugetul Învăţământului, suplimentat cu 6,5 miliarde de lei vechi

Deşi capitolul Învăţământ beneficia, în proiectul de buget, de aproximativ 21% din toate veniturile Primăriei Suceava, cele mai multe amendamente făcute de aleşii locali au fost pentru sporirea sumelor acordate unor unităţi de învăţământ ale căror probleme le cunosc, fiind de cele mai multe ori în consiliile de administraţie ale acestora.
Astfel, Neculai Barbă a cerut acordarea a 100.000 de lei în plus Liceului cu Program Sportiv, Corneliu Vornicu – 50.000 de lei Şcolii nr. 3, Lucian Harşovschi, 50.000 de lei Şcolii nr. 11 „Miron Costin”, Daniel Drăgoi – 50.000 de lei Liceului Alimentar, Aurelia Petcu – 150.000 de lei Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”, Gelu Onofrei – 50.000 de lei Şcolii nr. 8, Vasile Tcaciuc – 100.000 de lei Colegiului Naţional „Petru Rareş”, iar Liviana Enea – 50.000 de lei Colegiului Tehinic „Petru Muşat”.
În total, bugetul alocat Învăţământului, prin aceste amendamente care au şi fost aprobate, a crescut cu 650.000 lei, adică 6,5 miliarde lei vechi.

 

1,5 miliarde lei vechi în plus pentru Sănătate

Cu toate că proiectul de buget pentru 2010 prevedea 800.000 lei la capitolul Sănătate, din care 500.000 erau pentru Oncologie şi 300.000 pentru Serviciul de Ambulanţă, în urma propunerilor aleşilor locali, acesta a crescut cu încă 150.000 lei, ajungând aproape de suma acordată anul trecut.
Astfel, la solicitarea lui Ovidiu Donţu, secţiei de oncologie i-a mai fost repartizaţi 100.000 lei, iar la cererea lui Costel Tătăranu, secţiilor Imagistică şi Diabet le-a revenit suma de 50.000 lei.

 

Activităţile sportive, susţinute cu bani de la fotbal

Un alt domeniu la care aleşii locali s-au zbătut să obţină fonduri suplimentare este Sportul. La propunerea lui Corneliu Vornicu, sumele alocate pentru atletism au crescut cu 30.000 de lei, ajungând la 50.000 de lei pentru 2010, la înot, de la 10.000 de lei la 25.000 de lei, iar la hochei, de la 30.000 de lei la 35.000 de lei.
În cazul acestui sport, suma alocată aproape că s-a dublat, după ce a fost aprobat şi amendamentul lui Cristinel Creţu, care a cerut 20.000 de lei în plus la hochei, suma totală de care va beneficia anul acesta ajungând la 55.000 de lei.
Un alt sport care va beneficia de sume mai mari este planorismul, căruia Ion Lungu i-a sporit suma alocată iniţial cu 20.000 de lei, ajungând la 50.000 de lei.
În cele mai multe cazuri, banii alocaţi altor activităţi sportive au fost luaţi de la capitolul fotbal, care avea repartizat un milion de lei, numai că echipa FC Cetatea Suceava nu mai există şi nu mai poate beneficia de subvenţii.
O altă propunere, a consilierului Ovidiu Donţu, va aduce TPL-ului încă 500.000 de lei (5 miliarde de lei vechi) de la bugetul local, pentru realizarea unei hale de reparaţii pentru autobuze.
Deşi aproape toate propunerile concrete de alocare a unor sume pentru anumite activităţi au fost aprobate, la momentul votării proiectului de buget în totalitate, cinci consilieri locali, exact cât are PSD în acest mandat, au dat un vot negativ, dar bugetul pe 2010 a trecut, având 18 voturi pentru şi cinci abţineri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bugetul Sucevei, aprobat cu zeci de modificări.
 Vizualizări articol: 808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.7 din 6 voturi
Bugetul Sucevei, aprobat cu zeci de modificări1.756

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei