Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 feb 2010 - Anul XV, nr. 36 (4327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc:Recalcularea taie drastic pensii de mii euro, persoane ieşite la pensie abuziv-trimise la muncă

Duminică, 14 Februarie 2010 (19:00:44)

Recalcularea pensiilor nu va tăia pensiile normale, ci cele speciale de mii de euro necorelate cu suma contribuţiei la buget, caz în care pensii de 8.000 lei vor fi reduse drastic, la doar 2.000 lei, conform contribuţiei, iar persoanele ieşite abuziv la pensie pe caz de boală vor fi trimise la muncă

"Pensiile normale, obişnuite nu scad cu niciun leuţ. Sunt 5,6 milioane de pensionari care au pensii normale şi nu pensii speciale în această ţară, legătură cu
care pot să spun răspicat şi clar: prin intrarea vigoare a noii legi a pensiilor, să sperăm începând cu anul viitor, ceea ce primesc în mână astăzi nu este afectat, deci nu scade cu niciun leuţ pensia lor. Putem discuta despre scăderea pensiilor la cei care au pensii de mii de euro şi nu au muncit pentru ele. Mă refer în exclusivitate la pensiile speciale. Pensii, repet, de mii de euro, şi care nu au corespondent în contribuţia pe care ar fi trebuit să o fi avut la bugetul asigurărilor sociale", a spus Boc, într–un interviu acordat, duminică, agenţiei MEDIAFAX.

El a arătat că sunt în jur de 180.000-200.000 pensii speciale, iar în urma recalculării doar aproximativ 15% dintre cei care au pensii speciale pierd consistent la pensia pe care o au în prezent.

"Pentru restul nu se pune problema scăderii valorii pensiilor, dar pentru 15% sunt schimbări substanţiale. Şi dau acel exemplu clasic: cineva care a avut o pensie de 80 milioane lei vechi şi a avut contribuţie pentru doar 20 milioane lei vechi va primi doar 20 milioane lei vechi şi nu 80 milioane în continuare, aşa cum are acum", a spus Boc.

El a explicat totodată că şi sistemul de recalculare a pensiilor, arătând că valoarea contribuţiei la bugetul asigurărilor sociale va reprezenta principalul criteriu.

"În primul rând, să lămurim un lucru: 5,6 milioane de pensii ale oamenilor obişnuiţi, cu pensii obişnuite, nu se recalculează, ci ele merg mai departe şi nu pierd niciun leu la pensia pe care o au astăzi în plată. Pentru ceilalţi- şi aici marea majoritate au pensia raportată la 80% din veniturile din ultima lună- lucrurile sunt foarte simple: nu se mai aplică la calculul pensiei 80% din veniturile din ultima lună, ci se aplică valoarea pensiei la cât ai contribuit. Şi atunci rezultă un lucru foarte clar pe care deja îl ştiu foarte mulţi: pentru că astăzi, în acel exemplu care avea 80 milioane lei vechi, în fiecare lună, de la bugetul de stat, primea 60 milioane sponsorizare, nu mai primeşte 60 milioane lei sponsorizare şi va primi doar 20 milioane lei vechi. Deci eliminarea pensiilor de
mii de euro nemuncite va fi primul pas în vederea creşterii pensiilor mici", a precizat premierul.

El a atenţionat că unele pensii scad "mai dramatic" decât de la 80 milioane lei vechi la 20 milioane lei vechi, fiind şi persoane cu pensie de 200 milioane lei vechi şi care rămân cu o pensie de 50 milioane lei vechi, de unde va rezulta şi o economie de minimum 500 milioane euro.

"Dar dacă e să comparăm şi, pe baza datelor pe care le avem de la Ministerul Muncii, dacă în medie să spunem că pentru cei 15%, deci aproximativ 30.000 pensionari cu pensii speciale ar fi o reducere cu 1.500 euro pe persoană ori 12 luni, veţi vedea că ies peste 500 şi ceva de milioane euro, dar ele vor rezulta în concret după ce se vor recalcula toate pensiile, pentru că avem nevoie de toate datele de la toate casele de pensii, ca să ştim în total. De ceea am pus o limită minimă şi maximă, 500-800 milioane euro", a spus Boc.

Potrivit premierului, economii vor rezulta şi din stoparea pensionărilor de invaliditate abuzive, proces în urma căruia persoanele apte vor fi trimise "la muncă".

"Aici vom economii în continuare la bugetul de pensii, pentru că într-adevăr există foarte multe abuzuri cu pensiile de invaliditate. De aceea trebuie protejaţi
în continuare toţi aceia care au o boală şi au nevoie de o pensie, şi chiar trebuie să mărim acea pensie de boală, dar trebuie să îi trimitem la muncă pe cei care au intrat pe uşa din dos şi beneficiază de o pensie nemeritată de boală sau de invaliditate. Deci cei care sunt apţi de muncă trebuie să muncească până la vârsta de pensionare, cei care din nefericire în viaţă au o problemă trebuie ca statul să îi sprijine concret şi direct. Dar, ca peste tot în această ţară din nefericire, în ultimii 20 de ani, pe lângă lege şi-au făcut foarte mulţi alţii loc care nu merită şi nu trebuie să fie acolo. E adevărat că nu va fi o chestiune foarte populară să reanalizăm toate dosarele de pensie de invaliditate, dar o vom face, pentru ca banul să fie cheltuit corect în această ţară, inclusiv cu pensiile de boală, cu pensiile de invaliditate, după cum tot corect este ca fiecare pensionar să primească o pensie pe bază de contribuţie", a spus Boc.

Interviul cu premierul Emil Boc clarifică şi problemele privind relaţiile cu UDMR şi discuţiile referitoare la regiunile de dezvoltare, descentralizarea, referendumul privind Parlamentul unicameral, alianţe pe plan local între PNL şi PDL, Agenţia Naţională de Integritate, proiecţii privind criza economică, perspectivele salariale în sectorul bugetar, dar şi detalii legate de economiile sale personale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc:Recalcularea taie drastic pensii de mii euro, persoane ieşite la pensie abuziv-trimise la muncă.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc:Recalcularea taie drastic pensii de mii euro, persoane ieşite la pensie abuziv-trimise la muncă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei