Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 13 feb 2010 - Anul XV, nr. 36 (4327)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Cartea şoaptelor”, „o punte spre inima şi sufletul nostru”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Sala „Tisa” din complexul hotelier Best Western Bucovina din Gura Humorului a găzduit joi, la ceas de seară, evenimentul lansării volumului „Cartea şoaptelor” scrisă de Varujan Vosganian.
Evenimentul, organizat sub egida Primăriei Gura Humorului de către instituţiile culturale locale (Biblioteca Orăşenească, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina şi Casa de Cultură), le-a prilejuit participanţilor o întâlnire cu autorul volumului căruia Revista „România literară” şi Fundaţia „Anonimul” i-au conferit Premiul „Cartea anului 2009”.

 

„Lucrurile cu adevărat importante”

Pregătită pentru o manifestare deosebită, Sala „Tisa” şi-a întâmpinat oaspeţii şi publicul cu un aranjament scenografic menit să ne introducă într-o atmosferă consonantă cu cea a cărţii, atmosferă pe care prof. Armanda Manuela Andrieş, directorul bibliotecii locale, care şi-a asumat rolul prezentării, a reclamat-o ca fiind propice spaţiilor în care au loc „lucrurile cu adevărat importante”.
Lucruri cu adevărat importante care se petrec de obicei în cerc, perimetru în care se nasc şi se consolidează legături între prieteni şi se fac, cu inimă deschisă şi generozitate, daruri.

 

O atmosferă „ancienne”

Acest aranjament scenografic, în care s-au circumscris deopotrivă autorul cărţii şi reprezentanţii organizatorilor, tinerii şi provocatorii membri ai cercului literar humorean „Deveniri” şi bineînţeles publicul (care a îngroşat arcul cercului prin numărul mare de participanţi, care au umplut sala până la limită) avea ca punct de focalizare a atenţiei un suport drapat cu atlas vişiniu şi mătase aurie, pe care se aflau câteva obiecte semnificative pentru conturarea unei atmosfere „ancienne” (veche, de odinioară), specific armenească.
O atmosferă care făcea o reverenţă memoriei, o atmosferă încărcată de nostalgie, cu o tichie roşie de catifea, cu sfeşnice şi lumânări aprinse şi cu râşniţe de cafea.
În acest cadru, în care au vibrat în deschidere coardele chitarelor cvartetului „Alhambra” (care a creat starea necesară receptării evenimentului) s-a desfăşurat manifestarea.

 

„O carte a salvării” scrisă de „un veritabil hermeneut”

În regia organizatorilor, evenimentul, aşa cum a spus prof. Armanda Manuela Andrieş, a cuprins două secţiuni, „una raţională, analitică, şi o alta de inimă”.
Dacă partea analitică a fost încredinţată criticului şi istoricului literar Mircea A. Diaconu, decanul Facultăţii de Litere şi Ştiinţe ale Comunicării din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava, care a făcut o serie de consideraţii asupra cărţii („o carte mărturie, care poate fi asemuită cu un calendar, un pomelnic în care sunt pomeniţi deopotrivă viii şi morţii, o carte a salvării, cu un sens uman care o face tulburătoare”) şi autorului („un veritabil hermeneut”), partea de inimă a fost sugerată de tinerii Cercului literar „Deveniri”, care au creat astfel provocarea pentru mărturisirile lui Varujan Vosganian.

 

O întâlnire-dialog, cu întrebări şi răspunsuri şi mărturisiri

A fost o întâlnire-dialog, cu întrebări şi răspunsuri, cu poveşti şi proiecţii fascinante şi cu sentimentale mărturisiri de autor.
Mărturisiri despre locuri şi oameni, despre trecut şi prezent, despre „jocul cu oglinda” şi „greutatea ei de cleştar”, o întâlnire în care s-au evocat şi s-au conturat, ca din aburii aromaţi ai cafelei, portrete de oameni, de la bunicii autorului (bunicul Garabet, inspiratorul acestei cărţi, artistul visător care „a practicat toate meseriile din care nu te poţi alege cu parale”, şi bunul şi veselul bunic Setrak), la generalul Antranig Ozanian, eroul naţional al armenilor, sau de la Blaga şi Borges, la Catolicosul Armenilor de Pretutindeni, Vazken Balgian.

 

„Bea-ţi cafeaua cu Varujan”

O întâlnire în care, în cercul de prieteni în care spuneam că se fac daruri, primarul oraşului Gura Humorului, ing. Marius Ioan Ursaciuc, care la una din sărbătorile humorene a lansat cana cu inscripţia „Bea-ţi cafeaua cu primarul”, cană care i-a fost oferită, pe loc, într-un exemplar cu autograf, lui Varujan Vosganian, i-a dăruit acestuia zece căni cu înscrisul „Bea-ţi cafeaua cu Varujan”, cu recomandarea de a le dărui la rândul său noilor săi prieteni din sală.
O provocare declinată abil de Varujan Vosganian, care a spus că, procedând astfel, ar însemna să rămână cu doar zece prieteni.
Oricum, prima cană, cu autograful lui Varujan Vosganian, a fost înmânată primarului.
 

„Cartea şoaptelor”, despre care conf. univ. dr. Ştefan Alexandru Băişanu a spus că este „o punte spre inima şi sufletul nostru”, s-a epuizat rapid în standul de la Gura Humorului.
A fost o seară în care atmosfera creată şi întreţinută de participanţi a prelungit dialogul, o seară în care Varujan Vosganian a spus apăsat că „un poet este mai mare decât un ministru” („pentru că nimic nu poartă mai mult marca unicităţii decât un poet”), un moment care va fi, cu siguranţă, adânc crestat pe răbojul evenimentelor de spirit ale urbei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cartea şoaptelor”, „o punte spre inima şi sufletul nostru”.
 Vizualizări articol: 1374 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Cartea şoaptelor”, „o punte spre inima şi sufletul nostru”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei