Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 feb 2010 - Anul XV, nr. 27 (4318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Fără milă

Animalele maltratate, apărate doar pe hârtie la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Oameni fără suflet, care maltratează, bat cu sălbăticie sau omoară animale sunt pedepsiţi de ani de zile doar pe hârtie, sancţiunile concrete împotriva lor fiind extrem de puţine. Martorii sesizează rar actele de agresiune, considerându-le adesea lipsite de importanţă, autorităţile spun că faptele de acest gen sunt greu de dovedit, iar înfiinţarea Poliţiei Animalelor a rămas la Suceava doar un proiect care sună frumos.

În cele mai multe cazuri, furia omenească se răsfrânge asupra câinilor şi cailor. Câini omorâţi cu cruzime, spânzuraţi sau cu capetele zdrobite, cai abandonaţi pe câmp în stare jalnică, după ce au fost bătuţi crunt, toate sunt fapte ale unor semeni de-ai noştri. Cel mai bine cunosc aceste realităţi cei care reprezintă asociaţii de protecţie a animalelor şi la care apelează cel mai adesea oamenii miloşi, care văd un animal aflat în suferinţă.

 

Cazuri de o cruzime de neînţeles

„Am avut un câine cu ochii scoşi, un altul cu capul fărmat cu o sapă pentru că intrase în grădina din faţa unui bloc, tot felul de acte de o cruzime de neînţeles. Pentru că sunt mai uşor de prins, şi pisicile au căzut pradă unor astfel de oameni, am avut situaţii în care au fost arse de vii după ce au fost legate cu sârmă ori închise în cutii. Din păcate, atitudinea cetăţenească este ca şi inexistentă, oamenii nu intervin de multe ori nici pentru semenii lor, cu atât mai puţin pentru a salva un animal”, spune Doiniţa Cocriş, preşedintele Asociaţiei Pro Anima.
Deşi asociaţia se ocupă cu precădere de câini, membrii acesteia au încercat să intervină şi pentru a salva cai.
„Am avut cai bătuţi până ce au fost lăsaţi laţi, i-am şi adus la noi la asociaţie pentru a-i îngriji, însă nu au supravieţuit. Sunt animale sensibile şi rar îşi revin după un act de maltratare”, a mai spus preşedinta Asociaţiei Pro Anima.

 

O agresiune asupra unui animal, foarte greu de constatat

Pe parcursul anului trecut, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a primit mai multe sesizări privind acte de cruzime faţă de animale, însă puţine s-au soldat cu aplicarea unei amenzi, motivele fiind multiple. Fie cei care au sesizat o situaţie nu au oferit detalii suficiente ori nu au dorit să-şi asume plângerea, condiţii în care aceasta nu este luată în considerare, fie agresorii au fost imposibil de găsit ori pur şi simplu le-au trântit uşa în nas sanitar-veterinarilor, care nu au cum pătrunde pe proprietatea unei persoane fără ca aceasta să-şi dea acordul.
Referitor la sesizările recente care s-au soldat cu aplicarea de amenzi, un cioban din comuna Şcheia a fost sancţionat contravenţional cu 600 de lei după ce s-a constatat că ţinea un câine legat, fără cuşcă, în câmp, pe un teren mlăştinos, şi nu îl hrănea. De asemenea, o amendă de 1.200 de lei a mai fost aplicată unui individ care şi-a bătut cu bestialitate calul.

 

Animal căzut victimă unui război între vecini

Conform legii, cei care comit acte de cruzime faţă de animale pot fi şi cercetaţi penal, în acest sens fiind în vigoare legea 504/2004, privind protecţia animalelor. Cazurile în care un agresor de animale este cercetat penal sunt însă adevărate rarităţi, iar despre pedepsele concrete împotriva lor nici măcar nu se poate vorbi în România.
Un caz relevant s-a petrecut în luna noiembrie a anului trecut, în Siliştea-Liteni. Doi concubini din această localitate au bătut cu bâtele câinele unei vecine, intrat în curtea lor, animalul fiind aproape omorât sub ploaia de lovituri care a durat în jur de cinci minute. Incredibilă este motivaţia gestului, declarată de cei doi la poliţie: cum sunt în duşmănie cu vecina, i-au bătut câinele pentru a se răzbuna pe ea.
Cei doi sunt cercetaţi penal pentru „crearea de suferinţe fizice sau psihice unui animal prin cruzime sau alte mijloace”, articol prevăzut de legea 504.


Amenzi pentru nerespectarea condiţiilor de bunăstare a animalelor

O altă problemă urmărită de inspectorii sanitar-veterinari este cea legată de condiţiile de bunăstare care trebuie asigurate animalelor şi păsărilor în timp ce sunt transportate.
Pe parcursul lui 2009, inspectorii au aplicat zece amenzi, în valoare de 12.400 de lei, unor indivizi care transportau vaci, cai sau păsări în condiţii total improprii. Animale înghesuite în Dacii Papuc ori camioane sau găini vândute prin sate din portbagajul autoturismelor au fost descoperite în cadrul unor controale în trafic efectuate în colaborare cu Poliţia sau Jandarmeria.
Conform legilor în vigoare, animalele pot fi transportate pe distanţe lungi numai cu maşini speciale, în care să aibă parte de hrană, apă şi spaţiu suficient.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Animalele maltratate, apărate doar pe hârtie la Suceava.
 Vizualizări articol: 1179 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Animalele maltratate, apărate doar pe hârtie la Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari pt articol trimis de
( 3 feb 2010, 21:27:01
personal mi se pare bun continutul articolului, desi titlul mi se pare exagerat. este f adevarat ca este f greu de dovedit o infractiune de maltratare a unui animal sau de otravire sau de abandonare. adevarul este ca de multe ori nu se merge pana la capat cu sanctionarea, insa de multe ori se reuseste salvarea animalelor respective.si stiu personal cazuri fericite de catei , pisici, pasari si ursi salvati prin interventii prompte si discrete, care nu fac mare valva si de aia nu se aude de ele. dar exista. animalele maltratate sunt aparate de multe ori, insa sanctiunile pe hartie sunt intr-adevar, f putine.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei