Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 feb 2010 - Anul XV, nr. 27 (4318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Nereguli

Amenzi de mii de lei aplicate băncilor în luna ianuarie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În numai o lună de zile, comisarii pentru protecţia consumatorilor Suceava au aplicat amenzi de mii de lei instituţiilor bancare şi instituţiilor financiare nebancare din judeţ.
Coordonatorul şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Suceava, Elena Oanea, a declarat că „de la începutul anului am înregistrat opt reclamaţii vizând serviciile financiare prestate de către bănci sau alte instituţii nebancare din Suceava”.

 

Majorarea nejustificată a dobânzilor

În urma controalelor efectuate, neregulile constatate au fost sancţionate cu amenzi de 12 mii de lei. Elena Oanea a spus că „în luna ianuarie a fost cercetată o reclamaţie care viza un furnizor de servicii financiare (bancă) constatându-se că acesta a majorat dobânda de la 12,3% (dobândă la încheierea contractului) la 18,25%. Crescând indicele procentual al dobânzii curente au crescut implicit şi toate taxele datorate băncii”.
Conform dispoziţiilor legale în vigoare, banca avea obligaţia să încheie cu consumatorul un act adiţional prin care acesta să ia la cunoştinţă asupra indicilor de referinţă care stau la baza modificării costurilor creditului. Prin urmare, clientul nu a fost informat corect asupra costurilor creditului astfel încât să poată face o alegere în cunoştinţă de cauză.
Instituţia bancară a fost sancţionată cu o amenda în cuantum de 5.000 de lei, stabilindu-se măsura încheierii unui act adiţional prin care clientul să fie informat pe parcursul derulării creditului.

 

Nerespectarea clauzelor contractuale

Tot în luna ianuarie, la CJPC a fost înregistrată o reclamaţie a unui consumator din Suceava care sesiza faptul că nu a primit copia după contract, graficele de rambursare la încheierea contractului cu o instituţie financiară nebancară (IFN ), iar sumele de plată percepute au fost mai mari decât cele prevăzute iniţial.
În urma cercetării reclamaţiei s-a constatat că în urma solicitării petiţionarei s-a emis un card de credit Euroline în vederea achiziţionării de bunuri de consum cu plata în rate. Contractul prevedea o promoţie cu dobândă şi avans 0% la tranzacţia iniţială. Pentru efectuarea tranzacţiei societatea creditoare a emis un card de credit prin care se puneau la dispoziţia petiţionarei două linii de credit. După efectuarea cercetărilor s-au constatat două abateri contravenţionale ale operatorului economic în relaţia cu consumatorul. „În contract, consumatorul nu este informat corect, complet şi precis asupra dreptului creditorului de a opera în linia de credit pentru retrageri numerar pe care acesta a pus-o la dispoziţia consumatorului. Pentru aceasta operatorul economic a fost sancţionat cu o amendă contravenţională în cuantum de 3.000 de lei”, a declarat Elena Oanea. Aceasta a mai adăugat că „deşi în contract se prevede doar dreptul deţinătorului de a utiliza cardul şi codul PIN în vederea retragerii de numerar, din extrasele de cont a rezultat că, din limita de credit a clientului au fost retrase de către creditor sumele de plată restante”. Pentru această abatere, operatorului economic i s-a aplicat o amendă contravenţională în cuantum de 4.000 de lei.
În cursul anului trecut, acelaşi operator a mai fost sancţionat de CJPC Suceava cu amendă în cuantum de 20.000 de lei după cercetarea unei reclamaţii pentru încălcarea prevederilor legale, respectiv nerespectarea clauzelor contractuale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Amenzi de mii de lei aplicate băncilor în luna ianuarie.
 Vizualizări articol: 1643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 3 voturi
Amenzi de mii de lei aplicate băncilor în luna ianuarie2.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ... trimis de
( 3 feb 2010, 20:19:18
De ce nu dati numele bancilor ?
2.   In sfirsit trimis de
( 3 feb 2010, 20:42:52
Iata ca a venit si vremea aceea....bancile au profitat si profita in continuare de ignoranta bietilor clienti, iar faptul ca Protectia Consumatorului a inceput sa descalceasca hatisurile si asa zisele strategii ale bancilor e un fapt de laudat, pentru ca fiecare banca are juristi care le apara interesele, te pune sa semnezi contracte lungi cu un scris marunt, care ti-ar lua ceva timp sa le citesti si talmacesti, dar bietul roman nu are decit aceasta institutie care are menirea sa le apere interesele. Tineti-o tot asa domnilor de la Protectia Consumatorului, poate reusiti sa disciplinati bancile si aveti si de unde alimenta bugetul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei