Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 dec 2009 - Anul XIV, nr. 294 (4280)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Hotărâre judecătorească

Fondul Bisericesc din Bucovina, cel mai mare proprietar de păduri din România

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fondul Bisericesc Ordotox Român din Bucovina va deveni cel mai mare proprietar de păduri din România. Fundaţia condusă de ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, urmează să fie împroprietărită cu 166.613 hectare de vegetaţie forestieră, în ceea ce înseamnă cea mai mare retrocedare din istoria de după 1989 a României.

 

Decizia de retrocedare a acestei suprafeţe imense a fost luată ieri de Curtea de Apel Timişoara şi este definitivă. Chiar dacă poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, soluţia este executorie şi statul român trebuie s-o pună în aplicare în perioada următoare. Avocatul Vasile Tudor, artizanul victoriei în instanţă, nu şi-a ascuns satisfacţia vizavi de verdictul dat de magistraţii Curţii de Apel Timişoara.
„E important că, după un proces care a durat aproape nouă ani şi s-au parcurs aproape trei cicluri procesuale, avem o hotărâre definitivă în favoarea proprietarilor. E un semn că instanţele de judecată funcţionează normal. Mai greu e cu celelalte instituţii ale statului român care au fost părţi în acest proces şi au apelat la diferite mijloace de tergiversare a procesului, inclusiv prin înfiinţarea unei fundaţii fantomă. Este o victorie a proprietarilor împotriva unui comportament mai puţin normal al autorităţilor statului”, a declarat Vasile Tudor.
Avocatul care a apărat interesele Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina în acest proces, încă din prima fază, în aprilie 2001, a mărturisit că lupta dusă de fundaţie şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor este în faza de finalizare. Vasile Tudor şi-a argumentat poziţia prin aceea că probatoriul administrat şi acceptat de două instanţe de fond, Tribunalul Suceava şi Curtea de Apel Timişoara, este suficient de solid pentru a fi menţinut şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

 

Demersurile pentru împroprietărire încep în câteva zile

Pentru că decizia de la Timişoara este definitivă, împroprietărirea Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina este doar o chestiune de timp. Avocatul Vasile Tudor a menţionat că demersurile pentru punerea în executare a hotărârii se vor face în câteva zile.
„Este posibil să ne adresăm Judecătoriei Suceava chiar săptămâna viitoare. Sperăm ca instituţiile statului, şi mă refer în primul rând la Direcţia Silvică Suceava, să accepte benevol punerea în executare a hotărârii. În caz contrar, vom fi nevoiţi să apelăm la celelalte căi legale”, a mărturisit Vasile Tudor.
Acesta şi-a exprimat scepticismul cu privire la operativitatea cu care Direcţia Silvică Suceava va respecta hotărârea Curţii de Apel Timişoara şi a invocat o altă soluţie judecătorească.
„În februarie 2006 am obţinut o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă privind suspendarea exploatării masei lemnoase din pădurile aflate în litigiu. Nici până astăzi nu a fost respectată”, a completat avocatul Vasile Tudor.

 

Direcţia Silvică Suceava se pregăteşte de concedieri

Conducerea Direcţiei Silvice Suceava a primit cu reţinere ştirile de la Timişoara. Mihai Miheţiu, directorul Direcţiei Silvice Suceava, a declarat că va respecta legea şi va pune în executare hotărârea Curţii de Apel Timişoara.
„Din punct de vedere al amplasamentului nu este nici o problemă, pentru că se ştiu exact suprafeţele care vor fi retrocedate, în baza hotărârii Tribunalului Suceava din 2006”, a precizat Miheţiu.
După predarea celor 166.613 hectare de pădure, Direcţia Silvică Suceava va rămâne proprietară peste ceva mai mult de 100.000 de hectare de vegetaţie forestieră.
Mihai Miheţiu a arătat că retrocedarea pădurilor are un impact deosebit. „Din cei 1.250 de salariaţi, vom fi obligaţi să disponibilizăm în jur de 700-800. Vom încerca să obţinem concedieri colective şi protecţie pentru salariaţi, dar mai există şi varianta ca o parte dintre oameni să fie preluaţi de viitoarele structuri silvice ale Fondului Bisericesc”, a menţionat şeful Direcţiei Silvice Suceava.

 

Clădirile de pe terenurile Fondului Bisericesc rămân ale statului

Magistraţii Curţii de Apel Timişoara s-au pronunţat ieri şi cu privire la cererea Fondului Bisericesc Ortodox Român din Bucovina privind retrocedarea clădirilor construite de statul român sau Direcţia Silvică Suceava după preluarea abuzivă de către comunişti.
„Acest punct de vedere nu a fost împărtăşit de completul de judecată, dar ne vom adresa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, a explicat avocatul Vasile Tudor.
Şi directorul Regiei Naţionale a Pădurilor, Valerian Solovăstru, a anunţat că soluţia de la Timişoara va fi atacată la instanţa supremă.
Procesul pentru retrocedarea a 192.000 de hectare de vegetaţie forestieră către Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina a început în 2001, dar prima soluţie în acest dosar s-a dat abia în martie 2007. Tribunalul Suceava a admis atunci retrocedarea unei suprafeţe de pădure şi obliga RNP, Direcţia Silvică Suceava şi statul român, prin Ministerul de Finanţe, să pună la dispoziţia FBORB o suprafaţă de 166.613 de hectare de vegetaţie forestieră. Procesul a fost strămutat ulterior la Curtea de Apel Timişoara, unde s-au judecat apelurile formulate în acest dosar.
În această perioadă, unităţile de cult din judeţul Suceava au primit în proprietate, potrivit Legii fondului funciar, câte 30 de hectare de terenuri cu vegetaţie forestieră, suprafaţa totală cu care Biserica Ortodoxă din Bucovina a fost pusă în posesie fiind de peste 15.000 de hectare. De asemenea, alte aproximativ 10.000 de hectare de pădure se află în litigiu pentru că au fost retrocedate altor persoane în baza Legii 247/2005.

 

Flutur: “Justiţia din România a făcut dreptate”

Fostul ministru al Agriculturii şi Pădurilor, Gheorghe Flutur, consideră că decizia Curţii de Apel Timişoara reprezintă un act de dreptate.
„Am fost şi am rămas un susţinător al retrocedării integrale a proprietăţilor confiscate în perioada regimului comunist. Iar acum, pentru toţi cei care au fost nedreptăţiţi, chiar dacă a durat foarte mult, justiţia din România a făcut dreptate”, a spus Flutur.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fondul Bisericesc din Bucovina, cel mai mare proprietar de păduri din România.
 Vizualizări articol: 5833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.72/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.7 din 18 voturi
Fondul Bisericesc din Bucovina, cel mai mare proprietar de păduri din România2.7518

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Retoric? trimis de
(15 dec 2009, 13:51:13
Sper ca acum au bani de actiuni umanitare si nu isi vor cumpara Jeep-ane sa isi plimbe fundurile. Observ la celelalte biserici, catolica, spre exemplu tot felul de actiuni de ajutorare a persoanelor in varsta, de tratament, a copiilor..........cand va lua ca exemplu biserica ortodoxa aceste lucruri????????????
2.   Iar fluturele? trimis de
(15 dec 2009, 14:33:21
Pai e normal ca fluturele sa dea dreptate instantei. E al doilea in randul membrilor fondatori ai fundatiei.
3.   Pentru ignoranti trimis de
(15 dec 2009, 16:15:51
Fratioare, daca matale n-ai intrat intr-o biserica ortodoxa de la botez, nici n-ai sa stii vreodata ce actiuni intreprinde Biserica Ortodoxa. Si stii de ce? Pentru ca Biserica Ortodoxa nu este o biserica ce isi face publice actiunile caritabile, cu atat mai putin sa se laude cu ele. Iti dau un singur exemplu: caminul de batrani de la iesire din Suceava spre Udesti. Si tine cont: eforturile de a ajuta batranii in acest azil se fac PERMANENT, nu doar o data pe an de Craciun...
3.1  RE: Pentru ignoranti trimis de
(15 dec 2009, 19:27:03
draga sfincs daca esti curios, du-te si informeaza-te despre ce persoane sunt primite in azil...si nu mai vorbi aiurea ca proasta in gara.

in primul rand sunt primite persoane cu pensie destul de buna la care renunta in favoarea azilului in momentul intrarii acolo....si nu cred ca vrei sa iti mai spun restu de info..nu indrazni sa vb despre altii daca esti cazut din copac
4.   ... trimis de
(15 dec 2009, 19:18:05
Sper ca biserica sa aiba grija de padure.
5.   Justitia si mafia ortodoxa trimis de
(15 dec 2009, 19:20:58
mi se pare o intimplare asemanatoare cea din austria a omului politic iorg haida detinator a sute de hectare de padure cu biserica ortodoxa.provenenta atitor mii de hectare de padure de unde a aparut tinind cont ca il mai avem si pe lupu detinator de sute de hectare .doamne ajutai ca hotii sa nu depaseasca granitele sa mai avem probleme cu ucraineni,care e paduria statului???cum sa inmultit hotii niamului rom.
6.   Pentru alexx trimis de
(15 dec 2009, 19:24:19
speri ca biserica sa aiba grija de padure si sa no foloseasca in loc de lumanarii .ferestene doamne de hoti niamului ca multii mai sunt

6.1  RE: Pentru alexx trimis de
(15 dec 2009, 23:38:05
ba boule, tu din prin ce tara iti rupi oasele din pre-adolescenta? Ai ramas in urma la Citire, Scriere etc...
7.   Ptr. SOSROMANIA trimis de
(15 dec 2009, 21:00:14
nu mai bine iti puneai tu nicku SOS LIMBA ROMANA ? in ce padure neretrocedata ti`ai facut scoala primara?

in rest, BOR e cea mai tare firma din Romaniahappy nu o listeaza la bursa, ca vreau sa cumpar si io actiuni ..mai bine ma faceam popasad

8.   CEi mai mari HOTI Popii trimis de
(16 dec 2009, 10:57:45
La Straja dupa ce au luat popii padurea, aceasta a fost distrusa in proportie de 90% si din aceasta cauza au inceput sa apara inundatiile. Pe popi ii intereseaza numai banii , iar vrajeala ca fac tot felul de actiuni nu tine pentru ca ei chiar nu fac nimic pentru oameni.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei