Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 15 dec 2009 - Anul XIV, nr. 294 (4280)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Misiune periculoasă

Abandonat în Venezuela, după ce a refuzat să înghită o sută de capsule cu droguri

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mare parte dintre zecile de tineri suceveni care, ademeniţi cu câteva mii de euro, au ajuns să transporte droguri de mare risc dintr-un colţ al altul al lumii, înfundă acum puşcăriile din străinătate, puţini fiind cei care au scăpat şi au reuşit să se întoarcă teferi acasă.
Printre aceştia din urmă se numără şi Andi Gabriel Zup, un tânăr din Liteni, care se poate considera norocos că a ajuns cu bine acasă, după ce a fost abandonat pur şi simplu, fără nici un ban în buzunar, fără telefon, în Venzuela, ţară în care a fost trimis pentru a transporta stupefiante.

 

Între 4000 şi 6000 de euro, suma promisă la racolare

Potrivit rechizitoriului înaintat instanţelor de judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism –Serviciul Teritorial Suceava, la sfârşitul săptămânii trecute, tânărul din Liteni a intrat în combinaţia cărăuşilor la începutul lunii februarie a acestui an, când, într-o discotecă din cartierul Obcini al municipiului Suceava, un tânăr, identificat până în prezent cu numele Andrei, i-a povestit despre posibilitatea de a câştiga foarte uşor între 4000 şi 6000 de euro.
Tot ce trebuia să facă pentru aceştia bani era să efectueze un transport de droguri, disimulate în bagaje ori înghiţite, pe relaţia Europa de Vest –America Latină.
Acelaşi tânăr Andrei i-a plătit taxa pentru a-şi face paşaport în regim de urgenţă, însă, ulterior, l-a anunţat că înţelegerea pe care o avea cu un traficant străin a picat, iar el trebuie să plece din ţară pentru o vreme, recomandându-i să ţină legătura cu inculpatul Petrică Marcel Popescu, alias „Skipy”.
Nu a trecut mult timp şi tânărul din Liteni a fost vizitat acasă de Popescu şi de un alt inculpat în acest dosar, George Ionuţ Bleancă.
Cei doi l-au întrebat dacă mai are nevoie de bani şi dacă ar mai fi de acord să transporte droguri.
Andi Gabriel Zup şi-a dat acceptul şi, împreună cu cei doi inculpaţi, a plecat spre Suceava, cazându-se în apartamentul unui prieten.

 

Dat pe mâna unor traficanţi străini, „Bona” şi „Mike”

Iniţial –susţin procurorii DIICOT – tânărul din Liteni trebuia să plece în Turcia, pe relaţia lui Bleancă, însă ulterior i s-a spus că a intervenit o schimbare de planuri şi va pleca în Venezuela, pe filiera unui alt inculpat în acest dosar, Liviu Ilucă.
La mijlocul lunii martie, Ilucă i-a dat semnalul de plecare lui Andi Gabriel Zup şi i-a dat suma de 600 de euro, spunându-i că la aeroportul Băneasa va găsi o rezervare de bilet pe numele său pentru cursa de Venezuala, via Italia.
În ziua de 15 martie 2009, Zup a părăsit România cu destinaţia Venezuela, având escale la Roma şi Paris.
Tânărul a intrat în Republica Venezuela pe data de 18 martie 2009, obţinând viză de şedere în această ţară până la data de 28 aprilie 2009.
Odată ajuns în Venezuela, Andi Gabriel Zup a primit un mesaj pe telefonul mobil, de la inculpatul Liviu Ilucă, acesta indicându-i să se cazeze la Hotelul Panorama, din localitatea San Diego.
La scurt timp după ce s-a cazat la hotelul respectiv, suceveanul a fost contactat telefonic de un nigerian, alias „Bona”, individ care –se arată în rechizitoriul procurorilor – mai făcuse afaceri anterior cu inculpaţii Ilucă şi Bleancă.
Acest „Bona” i-a comunicat că va fi căutat la hotel de un dealer de droguri pe nume „Mike”, de oricine ganez.

 

Sejur plătit de traficanţi în Antilele Olandeze

După aproximativ o săptămână, tânărul din Liteni a vorbit pe messenger (n.r.-serviciu gratuit de comunicare pe Internet) cu Ilucă, care se afla la Suceava, şi care l-a anunţat că pleacă în Italia, sfătuindu-l să ţină legătura în continuare cu Bleancă.
Pentru că între cei doi dealeri de droguri „Bona” şi „Mike” au apărut neînţelegeri, cei doi nepunându-se de acord cine să suporte cheltuielile cu cărăuşul din Liteni, timp de aproape două săptămâni, Andi Gabriel Zup nu a fost trimis nicăieri.
La un moment dat, suceveanul s-a întâlnit cu ganezul „Mike”, care i-a propus să facă un transport de droguri spre Europa, iar cu banii pe care îi va câştiga să se poată întoarce acasă, la Liteni.
Rămas fără nici un ban şi fiind singura soluţie de a pleca din Venezuela, suceveanul a acceptat.
Pentru a fi şi mai convingător, „Mike” i-a oferit tânărului român un sejur de două zile în Insulele Antilele Olandeze (28-30 aprilie a.c.), urmând ca la întoarcere să-i dea toate detaliile misiunii pe care o avea de îndeplinit.

 

I-au furat banii şi telefonul din camera de hotel

Pe 30 aprilie a.c., Andi Gabriel Zup a fost cazat de „Mike” la un hotel din localitatea Los Teques şi, după două-trei zile, ganezul i-a adus o capsulă în care se aflau zece grame de stupefiante.
„Mike” –explică anchetatorii– i-a spus suceveanului că va trebui să înghită o sută de astfel de capsule pentru a le duce în Europa.
Pe lângă aceste capsule, Zup urma să transporte, ascunsă în bagaje, şi o altă cantitate de stupefiante, cu aceeaşi destinaţie.
Realizând în ultimul ceas la ce riscuri se expune, suceveanul a refuzat misiunea, în ciuda insistenţelor traficantului ganez.
Când s-a întors în camera de hotel, a observat că i s-a furat telefonul mobil, camera foto şi ultimii săi bani, aproximativ o sută de bolivari.

 

SOS, cu mama pe messenger

Rămas fără bani într-o ţară străină, la mii de kilometri de casă, tânărul din Liteni a luat legătura cu mama sa, pe messenger, povestindu-i disperat tot ce i s-a întâmplat. Femeia i-a recomandat să ia legătura cât mai urgent cu reprezentanţii Ambasadei României.
Andi Gabriel Zup l-a contactat şi pe inculpatul Bleancă şi i-a cerut acestuia să-i trimită bani pentru a putea pleca din Venezuela, însă i s-a spus să ia legătura cu celălalt dealer, „Bona”.
În cele din urmă, Bleancă a luat legătura cu mama lui Andi Gabriel Zup şi a mers cu aceasta la o agenţie Western Union din municipiul Suceava, de unde femeia i-a expediat fiului său suma de 200 de euro, recipisa fiind trimisă prin e-mail dealerului „Bona” pentru o decontare ulterioară.
La data de 1 mai 2009 – se arată în rechizitoriu – Bleancă a fost contactat telefonic de Ilucă, cei doi discutând despre situaţia tânărului din Liteni, care nu se putea întoarce acasă, din Venezuela, dar şi despre situaţia altui curier, un anume Ilie Alin Cârjă, care fusese arestat în Grecia.
Bleancă a fost sunat, ulterior, şi de un alt traficant străin, un anume „Moscow”, acesta din urmă afirmând că nu mai ştie nimic de Andi Gabriel Zup, care ar fi plecat din Caracas spre Brazilia.

 

Salvat de părinţi

Tânărul din Liteni, susţin procurorii DIICOT, s-a adresat mai întâi Ambasadei României la Caracas, dar nu a primit nici un ajutor.
Şi-a găsit în cele din urmă adăpost la o unitate militară din capitala Venezuelei, unde a rămas până când tatăl său, care în perioada respectivă se afla la muncă în Belgia, i-a trimis suma de 850 de euro, bani cu care şi-a luat bilet de avion până în Spania.
Pe data de 19 mai 2009, Andi Gabriel Zup a plecat din Caracas spre Madrid, de unde i-a mai cerut tatălui său încă 400 de euro, pentru a-şi cumpăra bilet spre Bucureşti, unde a ajuns două zile mai târziu.
La începutul lunii iunie 2009, Andi Gabriel Zup a încercat să-şi recupereze cei 1200 de euro de la inculpatul Bleancă, însă acesta l-a trimis să-şi recupereze cheltuielile de transport de la acel dealer „Mike” care l-a lăsat fără un ban în Venezuela.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Abandonat în Venezuela, după ce a refuzat să înghită o sută de capsule cu droguri.
 Vizualizări articol: 4304 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.89/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.9 din 9 voturi
Abandonat în Venezuela, după ce a refuzat să înghită o sută de capsule cu droguri4.959

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   =)) trimis de
(15 dec 2009, 17:49:08
Primate si dobitoci...
1.1  RE: =)) trimis de
(15 dec 2009, 23:40:29
:)) Eram sigur ca te gasesc aici. Primate si dobitoci da...totusi locul lor e pus deoparte. Tot nu-s de acord cu ideea sinuciderii in masa la care probabil nutresti malefic big grin
2.   Deziluzie... trimis de
(16 dec 2009, 00:01:42
M-asi fi asteptat ca ambasada romana din Venezuela sa miste ceva pentru un biet roman ratacit la capat de lume, oricare ar fi situatia lui, ei sunt acolo doar ca sa fie? , sau ar trebui sa ajute romanii care disperati ajung la ei....omul ala nu din prea mult bine s-a angajat in ceva super riscant si periculos....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei