Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 nov 2009 - Anul XIV, nr. 280 (4266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Situaţie

Vaccinul împotriva gripei noi, Cantgrip, nu se va găsi în farmacii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În judeţul Suceava vaccinarea contra gripei cu virusul AH1N1 a început, iar medicii speră să nu se confrunte cu o rată ridicată a refuzului privind imunizarea. Serul folosit, Cantgrip, este produs de Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti şi va fi distribuit numai în reţea închisă, în cadrul campaniei de vaccinare gratuită, iniţiată de Ministerul Sănătăţii.
Purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, a arătat că vaccinarea este cea mai bună metodă de a preveni infecţia cu virusul AH1N1, iar reacţiile adverse care pot apărea sunt, în general, minore şi obişnuite pentru orice alt tip de vaccin.
„Cantgripul este un vaccin pentru prevenirea gripei pandemice, o gripă care apare la câteva decenii şi care se extinde rapid în lume. Simptomele gripei pandemice sunt asemănătoare cu cele ale gripei obişnuite, dar pot fi mai grave. Când o persoană este vaccinată cu Cantgrip, sistemul imunitar va produce substanţe proprii, numite anticorpi, pentru apărarea organismului împotriva bolii. Nici una dintre componentele vaccinului nu poate produce gripa”, a spus medicul.

 

Măsuri de precauţie la injectarea serului

Irina Badrajan a arătat că înainte de a primi serul, trebuie să se ţină cont de câteva măsuri de precauţie. Astfel, nu se va administra Cantgrip persoanelor care anterior au avut o reacţie alergică, instalată brusc, care le-a pus viaţa în pericol, la oricare dintre componentele conţinute de acest vaccin. Este vorba în special de albumina din ou, alergia la pui şi alergia la neomicină (un antibiotic), substanţe care se găsesc în excipient. Dacă persoanele care vor să se vaccineze au avut o infecţie severă, însoţită de febră mare, peste 38 de grade, se recomandă temporizarea administrării vaccinului. De asemenea, dacă o persoană a avut o altă infecţie virală, care necesită teste de sânge, este bine să fie efectuate, mai întâi, acestea. Dacă o persoană utilizează alte medicamente, luate pe reţetă sau fără reţetă, este bine să semnaleze acest lucru medicului sau asistentei medicale. Având în vedere că nu sunt date suficiente asupra efectelor la gravide, este bine ca femeile care sunt sau vor să rămână însărcinate să anunţe medicul sau asistenta. Acesta va hotărî dacă va administra vaccinul sau nu. Un alt caz aparte îl reprezintă bolnavii cardiovasculari care urmează tratament cu Trombostop şi care au interdicţia de a efectua injecţia intramuscular, din cauză că se produce o sângerare mare. Aceşti pacienţi pot fi imunizaţi doar după ce în prealabil s-a întrerupt câteva zile medicaţia. Între două vaccinuri diferite, fie va fi lăsat să treacă un interval de trei săptămâni de la administrare, fie vaccinarea se va face simultan, în două membre diferite. Cantgripul poate fi utilizat în timpul alăptării.

 

Care sunt reacţiile adverse posibile

Acest vaccin se administrează injectabil, în muşchiul deltoid, situat în partea superioară a braţului. Nu este recomandabilă administrarea serului la copiii sub 16 ani. Reacţiile adverse posibile se împart în frecvente şi foarte frecvente. Foarte frecvente sunt durere la locul injectării, iar frecvente sunt durere de cap, febră, oboseală, dureri musculare sau articulare, frison, răceală, simptome asemănătoare gripei, ameţeli, umflarea la nivelul ochiului. De obicei aceste efecte adverse dispar în una sau două zile, dar dacă acestea persistă, persoanele care s-au vaccinat trebuie să se adreseze medicului. Există şi reacţii care se pot produce la un interval mai mare de timp, şi anume reacţii generalizate pe piele, incluzând urticaria, reacţii alergice, care dacă nu sunt tratate pot duce la şoc anafilactic, angioedem, adică umflarea feţei, a limbii, buzelor sau gâtului, durere la nivelul unuia sau mai multor nervi periferici, senzaţie de amorţeală şi furnicături la nivelul membrelor, scăderea numărului de trombocite din sânge, adică a celulelor implicate în coagularea sângelui, şi tulburări neurologice, cum sunt encefalomielita şi o paralizie denumită sindromul Guillain Barre. La apariţia oricăreia dintre aceste simptome, persoanele vaccinate trebuie să se adreseze medicului.
Judeţului Suceava i s-au repartizat, în prima tranşă, 29.500 de doze de vaccin şi tot atâtea seringi, cu care vor fi imunizate cadrele medico-sanitare şi cele care asigură securitatea naţională şi locală, elevii peste 16 ani şi studenţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vaccinul împotriva gripei noi, Cantgrip, nu se va găsi în farmacii.
 Vizualizări articol: 5269 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.60/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.6 din 5 voturi
Vaccinul împotriva gripei noi, Cantgrip, nu se va găsi în farmacii3.655

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei