Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 28 nov 2009 - Anul XIV, nr. 280 (4266)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Pro şi contra

Medicii suceveni se vaccinează împotriva gripei noi, dar populaţia e reticentă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În timp ce majoritatea medicilor suceveni s-au declarat în favoarea vaccinului împotriva gripei noi, afirmând că vor primi fără nici o reţinere serul, mare parte din populaţie se arată reticentă, oamenii spunând că nu sunt convinşi de avantajele imunizării şi că vor refuza administrarea vaccinului.
Dozele de vaccin împotriva gripei noi au sosit în cursul zilei de ieri la Direcţia de Sănătate Publică Suceava, iar şeful acestei instituţii, dr. Alexandru Lăzăreanu, s-a imunizezat, el fiind primul medic din judeţ care a primit serul.
Lăzăreanu s-a vaccinat public, în faţa camerelor de luat vederi, urmând astfel exemplul secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Streinu Cercel, care făcuse acelaşi gest cu câteva ore mai devreme, la Bucureşti. Şeful DSP Suceava a explicat că s-a imunizat împotriva gripei noi pentru a da un exemplu atât celorlalte cadre din sistemul sanitar, cât şi populaţiei, şi pentru a arăta că are încredere în produsul Institutului „Cantacuzino”, dar mai ales fiindcă vrea să se protejeze de virusul AH1N1.
„Nu mi-e frică de reacţiile adverse, consider că sunt minime în raport cu avantajele pe care le oferă vaccinarea”, a spus medicul, care, simultan cu serul împotriva gripei noi, a primit şi serul împotriva gripei obişnuite.

 

Argumentele medicilor

În Suceava, medicii recomandă imunizarea, susţinând că teama de efecte secundare nu este justificată.
„Eu, personal, mă vaccinez şi împotriva gripei noi, sunt un mare fan al vaccinării. Datorită vaccinului antigripal obişnuit am trecut fără probleme peste multe sezoane reci. Nu văd nici o contraindicaţie”, a spus dr. Corneliu Dumitrescu.
„Sunt pro vaccinare, îl voi face şi pe ăsta. Întotdeauna am făcut vaccinul produs de Cantacuzino. Este inactivat total, adică viruşii sunt morţi, nu atenuaţi, ca la alte vaccinuri”, a mărturisit dr. Sorin Hâncu. „Mă imunizez şi pentru gripa nouă, fiindcă este bine. Lucrez într-un serviciu de urgenţă, am tangenţă cu pacienţi bolnavi de gripă nouă. Noi îi transportăm la Iaşi pe cei în stare gravă şi oricând există riscul de a contacta virusul”, a explicat dr. Laurenţiu Rendiuc.
„Sunt mai în vârstă şi e bine să fiu precaută. Mă voi vaccina şi recomand populaţiei să facă acelaşi lucru. Vârstele limită, respectiv bătrânii şi copiii, care au o predispoziţie pentru a se îmbolnăvi, ar trebui să primească neapărat serul. Imunizarea este indicată în mod deosebit şi pentru pacienţii cu boli cronice, precum diabet, pentru cei cu obezitate, pentru copiii cu anemie, rahitism, distrofie”, a subliniat dr. Iulia Frunză.

 

De ce refuză populaţia serul

Dacă medicii sunt foarte convinşi de beneficiile vaccinului împotriva gripei noi şi-l recomandă fără îngrijorare, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre populaţie, care este foarte reticentă.
Purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, a arătat ieri că aproape toţi pacienţii chestionaţi au recunoscut că întâmpină rezerve serioase şi au declarat că nu vor să se vaccineze.
„Populaţia este efectiv îngrozită de ideea vaccinării împotriva gripei noi. Oamenii neagă avantajele, şi asta, cred eu, din cauza unei mediatizări incorecte şi în special a utilizării internetului ca mijloc de informare, unde au apărut tot felul de aberaţii, care stârnesc în mod nejustificat panică”, a spus medicul.
Scepticismul manifestat în Suceava este alimentat şi de numărul relativ scăzut de îmbolnăviri, comparativ cu cel previzionat în urmă cu câteva luni de autorităţile sanitare, dar şi de lipsa de informare. Cele mai rezervate sunt femeile gravide.
„Nu cred că este chiar atât de virulentă şi atât de extinsă precum se spune, aşa că nu intenţionez să mă vaccinez. În plus, ştiu că are contraindicaţii”, a spus Camelia Şerban, de 24 ani, din Suceava. „Categoric nu mă voi vaccina şi nu o voi lăsa nici pe mama mea. Nu se cunosc efectele secundare”, a replicat Maria Bunghez, de 39 ani, din Suceava.
„În nici un caz nu-i voi lăsa să-i administreze serul fetiţei mele. Ne-au pus la şcoală să semnăm că suntem de acord cu vaccinarea, dar eu am refuzat. Nu sunt informat şi, până când nu voi şti exact care sunt avantajele şi dezavantajele, nu accept să i se facă vreo injecţie”, a punctat Ioan Lupu, de 42 ani, din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicii suceveni se vaccinează împotriva gripei noi, dar populaţia e reticentă.
 Vizualizări articol: 741 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.75/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.8 din 4 voturi
Medicii suceveni se vaccinează împotriva gripei noi, dar populaţia e reticentă3.854

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ah, internetul asta! trimis de
(28 nov 2009, 12:49:25
Oficialii din Ministerul Sanatatii au recunoscut deja ca vaccinul nu a fost suficient testat, conform normelor, dar ca s-a luat masura trimiterii in teritoriu pentru ca "avem aceasta pandemie".

Bre, voi intelegeti? Au testat doar pe 300 de oameni (plus soareci, dihori etc) si nici pe aia nu i-au urmarit dpdv clinic deajuns de mult incat sa poata trage concluzia ca vaccinul este complet sigur. Asa ca decizia de vaccinare a fost data cu jumatate de gura.

De altfel, copiii pana in 16 ani nu vor fi vaccinati acum, pentru ca testele PRELIMINARE de-abia acum se desfasoara. Vaccinarea lor va incepe in ianuarie. In tarile civilizate se retrag sute de mii de doze de vaccin din cauza efectelor adverse grave reclamate (morti, pierderi de sarcina etc), iar ai nostri ne imping ca pe oi la vaccinat. De ce, domnilor? Ca dupa aia sa venim, tot mai bolnavi, la voi incontinuu sa ne "vindecati"?
1.1  RE: Ah, internetul asta! trimis de
(28 nov 2009, 12:53:09
Eu nu imi fac vaccinul, de altfel nu am mai facut nici vaccin contra gripei sezoniere de cel putin 15 ani, si culmea! n-am murit. Iar raceli mai serioase am avut 2 in intervalul asta. Serioase insemnand cu 1-2 zile de stat la pat, paracetamol + aspirina + ceaiuri + citrice si gata!

De gripa asta "noua", careia i s-a dat drumul intentionat, ma voi pazi luand preventiv Echinaceea, superstimulent al sistemului imunitar. Vitamina C este binevenita (patrunjel verde, citrice), iar la cel putin o masa pe zi n-ar trebui sa va lipseasca usturoi si/sau ceapa. Crude de preferat, sau cat mai putin gatite.

Multa sanatate va doresc!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei