Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 25 nov 2009 - Anul XIV, nr. 277 (4263)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Siret

Panică, acuzaţii şi lacrimi la înmormântarea bărbatului răpus de gripa nouă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prima persoană moartă din cauza gripei noi din ţară, sireteanul Dorin Muha, de 43 ani, a fost condus ieri pe ultimul drum de rude şi cunoscuţi. Teama de a nu contracta virusul responsabil de apariţia bolii i-a ţinut departe pe curioşi, obişnuiţii gură cască de la astfel de evenimente, oamenii preferând să se ţină la distanţă.
Procesiunea funerară a început la ora 12.00, din faţa blocului în care locuia Dorin Muha şi de unde s-a format un cortegiu funerar de până în 200 de persoane.
Deşi Primăria oraşului Siret a distribuit ieri dimineaţă 150 de măşti pentru participanţii la înmormântare, oamenii au ales să nu folosească acest accesoriu de protecţie. Ieri, în afara soţiei, care s-a aflat tot timpul lângă muribund şi care a început să poarte o mască pe faţă încă de la aflarea veştii că soţul ei era infectat cu virusul AH1N1, singura persoană care îşi luase măsuri de precauţie şi s-a echipat corespunzător, cu mască şi mănuşi chirurgicale pe mâini, era şoferul dricului cu care a fost transportat trupul neînsufleţit.

 

Familia, sfătuită de preoţi să facă înmormântarea cu sicriul închis şi sigilat

Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de doi preoţi, care discutaseră anterior cu câţiva medici vizavi de măsurile de protecţie pe care ar trebui să le ia pe parcursul ceremonialului funerar.
Totuşi, în ciuda avertismentelor lansate de doctori, care i-au sfătuit să poarte tot timpul o mască pe faţă, cele două feţe bisericeşti au decis să renunţe la acest accesoriu pentru a nu crea panică. Ei au recomandat, însă, familiei să ţină sicriul închis şi chiar să-l sigileze, lucru de care rudele au decis să nu ţină cont.
„Am vorbit cu medicii din Rădăuţi, care ne-au spus că decedatul nu mai reprezintă un pericol, ci doar membrii familiei, care sunt contacţi şi care ar trebui să poarte obligatoriu măşti. Doctorii au mai spus ca sicriul să fie sigilat, măcar cu o bandă, dar eu nu am putut obliga rudele să facă aşa ceva. În casă au ţinut sicriul deschis, a fost riscul lor, dar afară ar fi trebuit să-l închidă. Pe de altă parte, nici eu nu înţeleg de ce, dacă se spune că trupul neînsufleţit nu mai este un pericol, sicriul trebuie totuşi sigilat. Oricum, trebuia să vină cineva de la Direcţia de Sănătate Publică, care să orânduiască aici lucrurile din punct de vedere medical. Noi nu suntem pregătiţi pentru astfel de situaţii care apar, poate, o dată în viaţă”, a spus preotul Ioan Hapenciuc, de la Biserica „Sfânta Treime” din Siret.

 

Panică: „Nu găseau oameni care să coboare sicriul până în faţa blocului”

Ieri, la ultima întâlnire cu Dorin Muha, râuri de lacrimi au curs din ochii familiei îndoliate. Alături de suferinţă, în atmosfera de la înmormântarea lui Dorin Muha a domnit însă şi spaima, mulţi dintre cei prezenţi preferând să păstreze o oarecare distanţă faţă de sicriu, de teama de a nu se molipsi.
„Nu găseau oameni care să coboare sicriul până în faţa blocului”, afirma o rudă. Oamenii s-au codit şi atunci când a venit vorba de cărat coroanele, însă panica s-a făcut şi mai mult simţită în momentul în care sicriul a fost scos în faţa blocului şi deschis de rude. Atunci, una dintre persoanele participante la înmormântare s-a îndepărtat în fugă. „Stăm un pic mai departe, fiindcă nu vrem să ne îmbolnăvim”, declarau ieri două femei venite la ultima întâlnire cu Dorin Muha şi care încheiau cortegiul funerar.
Luni seară, responsabili de la Primăria Siret au dezinfectat scara blocului în care locuia Dorin Muha şi au lipit pe uşa de la intrarea în bloc afişe conţinând informaţii cu privire la gripa nouă şi măsurile de protecţie care trebuie luate.
În oraşul în care a fost înregistrat primul deces prin gripă nouă din ţară nu s-a deplasat nici un reprezentat al Direcţiei de Sănătate Publică, care să ia măsuri concrete la faţa locului, iar edilii au intervenit din proprie iniţiativă, aşa cum s-au priceput mai bine.

 

Acuzaţii: „Cei de la DSP ne-au zis să ne închidem în casă, dacă vrem să nu ne îmbolnăvim”

„Apartamentul în care locuia este un posibil focar de gripă nouă. Cei de la DSP ne-au zis să respectăm regulile de igienă personală şi să ne închidem în casă, dacă vrem să nu ne îmbolnăvim”, s-a arătat revoltată o vecină, care, luni după-amiază, sunase la sediul instituţiei pentru a întreba cum se poate proteja de infecţia cu virusul AH1N1.
„Eu nu mă tem de mortul în sine, ci de oamenii care s-au aflat în preajma lui înainte să moară. Bona copilului meu a fost luni în apartamentul decedatului, să-l vadă, iar acum îmi este frică să nu fi contactat virusul de la rude”, a spus consilierul local Liviu Mazner.
Vizavi de modul în care ar trebui gestionat un asemenea caz, directorul DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, a declarat ieri că angajaţii instituţiei pe care o conduce au obligaţia de a interveni şi a face dezinfecţie doar în focarele apărute în colectivităţi, arătând că singura măsură care poate fi luată într-o asemenea situaţie constă în respectarea normelor de igienă.
„Eu am spus foarte clar că măsurile care se iau în aceste cazuri sunt igienă personală, curăţenie, aerisirea camerelor, spălatul pe mâini. Nu o să mergem noi să-i punem să facă aceste lucruri. Eu am trimis prin fax, unui poliţist din Siret care m-a sunat să mă întrebe ce să facă, instrucţiunile cu măsurile care trebuie luate”, a spus şeful DSP.
El a adăugat că, în urma acuzaţiilor lansate de familia mortului, cum că autosanitara cu care pacientul a fost transportat la Iaşi a rămas fără oxigen pe drum, la substaţia de ambulanţă de la Rădăuţi a fost derulată ieri o anchetă internă.
Lăzăreanu a arătat că, în urma cercetărilor, medicul coordonator Elena Gora a fost găsită vinovată pentru mai multe nereguli şi a fost sancţionată cu diminuarea retribuţiei lunare cu 10% , pe o perioadă de trei luni, şi ridicarea salariului de merit.

 

Şeful DSP Suceava: „Acuzaţia că ambulanţa nu avea oxigen e dificil de probat”

„Doctoriţa şi-a permis să nu însoţească pacientul pe timpul transportului, cu toate că în fişa de solicitare a spitalului se preciza că este o urgenţă majoră. Vineri, când s-a întâmplat totul, ea era oficial în concediu medical, dar fiindcă s-a simţit mai bine a venit la serviciu. Elena Gora este singurul doctor de la substaţia din Rădăuţi şi, deşi se afla în unitate când s-a făcut solicitarea, nu s-a deplasat la cazul care era grav, preferând să trimită doar asistenta. În plus, a permis familiei să însoţească bolnavul până la Iaşi, deşi legea interzice categoric prezenţa aparţinătorilor în autosanitară. Mai mult, ea nu a anunţat directorul medical sau managerul unităţii, conform reglementărilor de ordine interioară, că pacientul era suspicionat de gripă nouă. Consider că pentru toate aceste nereguli sancţiunea a fost uşoară, dar având în vedere că Elena Gora este singurul medic de la Ambulanţa Rădăuţi şi se află la prima abatere, măsura a fost totuşi suficientă”, a declarat ieri şeful DSP Suceava, precizând că acuzaţia cum că ambulanţa a rămas fără oxigen nu a putut fi dovedită.
„Directorul medical de la Serviciul de Ambulanţă Suceava, care a făcut cercetările, mi-a transmis că era oxigen suficient. Astfel de acuzaţii sunt, însă, dificil de probat”, a admis medicul.
Lăzăreanu a fost, însă, ferm în ceea ce priveşte modul în care medicii de la Spitalul Rădăuţi şi-au făcut treaba, arătând că acuzaţiile familiei cum că Dorin Muha a primit o medicaţie greşită nu stau în picioare. „Pe timpul internării, bolnavului i s-au administrat antibiotice fiindcă suferea de pneumonie interstiţială, iar o asemenea afecţiune se tratează numai aşa. Evoluţia mergea spre favorabil, dar a apărut o infecţie supraadăugată şi, din cauza celorlalte afecţiuni de care suferea pacientul, starea s-a înrăutăţit”, a menţionat Alexandru Lăzăreanu.

 

Dorin Muha, diagnosticat cu gripă nouă după deces

Dorin Muha, în vârstă de 43 ani, din Siret, a decedat vineri, în drum spre un spital din Iaşi, din cauza complicaţiilor survenite pe fondul infecţiei cu virusul AH1N1, acesta fiind primul caz de deces prin gripă nouă din ţară.
Bărbatul suferea de diabet, tensiune arterială şi obezitate, iar familia acestuia a susţinut că nu gripa nouă l-a răpus, ci neputinţa şi ineficienţa cadrelor medicale care l-au avut în grijă. Rudele au reclamat că Dorin Muha a făcut insuficienţă respiratorie pe drum, iar autosanitara la bordul căreia nu se afla nici un medic, ci doar asistenta, a mai rămas şi fără oxigen. Familia acuză autorităţile sanitare şi de faptul că nu au urgentat efectuarea analizelor, iar în lipsa unui diagnostic precis de gripă nouă nu l-au putut trata corect.
Şeful DSP Suceava a replicat că bolnavului i s-au recoltat probe marţi dimineaţă, iar rezultatele analizelor de laborator au sosit de-abia vineri după-amiază, după producerea decesului, deoarece Institutul Cantacuzino trebuie să lucreze toate probele recoltate de pacienţii suspecţi din ţară şi face cu greu faţă solicitărilor.
Dorin Muha era de meserie croitor şi a fost descris de rude ca un om modest, sociabil şi foarte iubit de copii.
„Avea mai multe boli şi cântărea 130 de kilograme, dar în ultimii ani ducea o viaţă sănătoasă, pentru a evita complicaţiile. Renunţase la fumat şi nu consuma alcool”, a spus Costin Munteanu, ginerele lui Dorin Muha.

 

Încă două cazuri de îmbolnăviri prin gripă nouă, confirmate ieri, în judeţ

În judeţ, numărul îmbolnăvirilor prin gripă nouă a depăşit o sută, alte două cazuri de boală fiind confirmate ieri de laboratoarele Institutului Cantacuzino din Bucureşti.
Potrivit unui comunicat transmis ieri de DSP Suceava, virusul AH1N1 a mai fost depistat la un elev de clasa a XI-a din municipiul Fălticeni şi la o tânără cu domiciliul în aceeaşi localitate, studentă la Iaşi, care se află sub supravegherea Institutului de Sănătate Publică din judeţul vecin.
Datele statistice nu arată, însă, amploarea reală a epidemiei, în condiţiile în care nu toţi pacienţii suspecţi de boală sunt investigaţi. În urmă cu o săptămână, responsabilii DSP au anunţat că numărul îmbolnăvirilor va scădea spectaculos, dar au precizat că este vorba despre o scădere artificială, creată printr-o raportare mai puţin riguroasă a îmbolnăvirilor.
Într-o conferinţă de presă, epidemiologul şef al DSP Suceava, dr. Valerian Moraru, a arătat că gripa nouă va continua să se extindă, însă analizele prin care se depistează virusul AH1N1 nu se mai efectuează la toate persoanele suspecte, ci doar la cele incluse în categoriile de risc – cu boli de inimă, afecţiuni cronice în tratament cum ar fi diabet, imunitate scăzută – şi la cele care prezintă semne severe de boală.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Panică, acuzaţii şi lacrimi la înmormântarea bărbatului răpus de gripa nouă.
 Vizualizări articol: 10821 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Panică, acuzaţii şi lacrimi la înmormântarea bărbatului răpus de gripa nouă5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Ha....ha..... trimis de
(25 nov 2009, 15:39:55
Ieri, �n afara sotiei, care s-a aflat tot timpul l�nga muribund si care a �nceput sa ............MURIB�ND, -A, muribunzi, -de, adj., s.m. si f. (Fiinta) pe moarte, �n agonie; p. ext. (fiinta) fara vlaga, foarte slaba care nu mai are mult de trait.........sai nteleg ca mortu inca nu era mort sau se refera la altcineva?
2.   Dexonline.ro trimis de
(25 nov 2009, 15:42:56
Slujba de �nmorm�ntare a fost oficiata de un sobor de doi preoti,...........SOB�R, soboare, s.n. 1. (�nv.) Adunare, �ntrunire, consfatuire; sfat. ? (Bis.) Sinod. 2. Slujba religioasa ortodoxa oficiata de un numar mare de clerici.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei