Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 oct 2009 - Anul XIV, nr. 252 (4238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă defectuoasă

Un nou dosar de Crimă Organizată returnat la Parchet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Anchetă defectuoasă şi rezultat pe măsură la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) Suceava. Dosarul privindu-i pe falsificatorii de carduri din Vicovu de Sus a fost restituit procurorilor pentru mai multe acte procedurale greşite. În plus, indivizii arestaţi în cauză au fost puşi în libertate.

 

Soluţia pronunţată de Tribunalul Suceava, prin care dosarul falsificatorilor de carduri din Vicovu de Sus a fost trimis înapoi procurorilor DIICOT Suceava pentru refacerea urmăririi penale, a fost confirmată şi de judecătorii de la Curtea de Apel.
În afara acestei soluţii, s-a dispus şi punerea în libertate a celor trei persoane care se mai găseau în arest în această cauză. Este vorba de Lucian Constantin Costea, fost Niţu, alias „Pârcă”, de 33 de ani, Ioan Pitic, fost Schipor, zis „Nicu Cucoraţ”, de 37 de ani, şi Mugurel Vasile Cârciu. Un al patrulea individ care primise mandat de arestare în acest dosar a plecat acasă mai devreme cu câteva zile. Şi aceasta pentru că procurorii DIICOT Suceava au uitat să declare recurs şi în ceea ce-l priveşte pe Petru Nistor, fost Calancea, zis „Budău”, de 33 de ani, iar consecinţa a fost punerea în libertate imediată a acestuia. Un alt individ cercetat în acest dosar şi pentru care exista un mandat de arestare în lipsă este Gheorghe Dumitru Cârstean. Şi în cazul acestuia a fost luată măsura restituirii dosarului la Parchet pentru refacerea urmăririi penale.
„Pentru unele fapte reţinute în sarcina inculpaţilor fie s-a schimbat încadrarea juridică, în sensul reţinerii unei noi situaţii de fapt, sau au fost extinse cercetările pentru noi acte materiale sau noi infracţiuni, fără ca ulterior să se înceapă urmărirea penală sau să fie pusă în mişcare acţiunea penală şi pentru faptele noi reţinute”, se arată în motivarea deciziei prin care judecătorii au retrimis cauza la Parchet.

 

Pentru ce au fost arestaţi vicovenii

Indivizii din acest dosar au fost arestaţi la începutul lunii mai a acestui an. Petru Nistor, fost Calancea, zis „Budău”, Constantin Lucian Costea, fost Niţu, alias „Pârcă”, Ioan Pitic, fost Schipor, zis „Nicu Cucoraţ”, Mugurel Vasile Cârciu şi Gheorghe Dumitru Cârstean, zis „Borzac” au fost acuzaţi că au constituit un grup infracţional organizat, au deţinut şi pus în circulaţie instrumente de plată electronică falsificate şi au efectuat operaţiuni financiare în mod fraudulos, dar şi de faptul că au deţinut echipamente cu scopul de a servi la falsificarea cardurilor bancare.
„Modul de operare al grupării era următorul: membrii grupului, stabiliţi în Marea Britanie, au intrat în posesia unor dispozitive de „skimming” pe care le montau în fantele de introducere a cardurilor în ATM-uri (n.r.- bancomate) şi cu care reuşeau să obţină date ale unor carduri emise de bănci din această ţară, iar, apoi, cu ajutorul unor dispozitive de scriere şi citire a benzii magnetice, clonau aceste carduri pe carduri blank”, au descris procurorii modul în care acţionau Nistor, Costea şi Pitic.
În acest fel, gruparea din Vicovu de Sus a reuşit să scoată din conturile mai multor cetăţeni din Europa Occidentală câteva sute de mii de euro.

 

Nu este singurul dosar lucrat defectuos de DIICOT

Acesta este al doilea dosar important pe care procurorii DIICOT Suceava îl primesc înapoi din partea instanţelor de judecată în decurs de un an.
Precedentul caz priveşte una din reţelele de contrabandă cu ţigări dezmembrate în urmă cu doi ani, dosar în care magistraţii au ajuns la concluzia că actul de sesizare a instanţei este lovit de nulitate după ce doi dintre inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru alte fapte decât cele pentru care s-au derulat cercetările. Urmărirea penală trebuie refăcută pentru doi poliţişti de frontieră, Gabriel Fodor, de 28 de ani, din Bursuceni – Vereşti, şi Octavian Calancea, de 25 de ani, din Vicovu de Sus, într-un dosar în care mai sunt cercetate alte 21 de persoane. Membrii grupării sunt acuzaţi că au introdus ilegal în România peste 270.000 de pachete de ţigări, mărcile „Ronson” şi „Saint George”, în valoare de peste 800.000 de lei.
Între timp, procurorii DIICOT Suceava au constatat că nu au competenţa pentru a soluţiona acest dosar, care a fost transferat la Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un nou dosar de Crimă Organizată returnat la Parchet.
 Vizualizări articol: 5118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Un nou dosar de Crimă Organizată returnat la Parchet1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Spaga trimis de
(28 oct 2009, 09:29:34
Oups, exact la dosare la care se putea lua mita s-a gresit. Ce coincidenta ...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei