Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 aug 2009 - Anul XIV, nr. 194 (4180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Contrabandă în floare

Suceava, nod vital pentru traficanţii de ţigări

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Încet, dar sigur, Suceava tinde să devină un nod vital pentru traficul cu ţigări. Ultima dovadă în acest sens este captura realizată acum câteva zile lângă Bucureşti, când poliţiştii au găsit în maşinile a doi irakieni aproape 40.000 de pachete de ţigări.

O reţea este anihilată şi o alta îi ia locul la scurt timp. Este vorba de traficanţii de ţigări, care încep să devină o forţă tot mai importantă în economia subterană a României. Din păcate, Suceava a devenit un nod vital în acest fenomen infracţional, iar analizele producătorilor de ţigări din România arată că traficul de ţigări va lua amploare.
Potrivit unui studiu realizat la mijlocul anului trecut, în judeţul Suceava au fost descoperite peste 36 de milioane de ţigarete, adică 1,8 milioane de pachete de ţigări, marea lor majoritate aduse din Ucraina. Acelaşi producător arăta în analiza făcută că în perioada următoare, cota ţigaretelor produse şi comercializate în România va fi depăşită de ţigaretele de provenienţă ucraineană.
Studiul efectuat de un alt producător de ţigări din România relevă că la nivelul anului 2007, ţigările de contrabandă reprezentau 12% din piaţă, iar prejudiciul total adus bugetului de stat prin neplata obligaţiilor fiscale se ridica la 4,2 miliarde de euro. La sfârşitul aceluiaşi an 2007, ţigările Ronson şi St. George, ambele mărci produse în Ucraina, reprezentau 43% din totalul ţigărilor de pe piaţa neagră din România.

 

Prejudicii de milioane de euro descoperite oficial

Lupta instituţiilor statului cu aceste reţele bine puse la punct s-a materializat în ultimii trei ani cu descoperirea şi destructurarea a şase reţele de traficanţi de ţigări care acţionau pe raza judeţului Suceava. Doar prin ceea ce s-a putut stabili oficial, prejudiciile create de aceste şase grupări se ridică la câteva milioane de euro, dar până a fi destrămate, reţelele au introdus alte cantităţi importante de ţigări de contrabandă pe teritoriul României.
„Din păcate, estimările noastre arată că acest fenomen va lua amploare. Avem de-a face cu reţele bine puse la punct, iar depistarea şi destrămarea lor devine tot mai dificilă”, a declarat procurorul Marius Cazac, şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Suceava.

 

Irakienii aveau ţigări de 160.000 de lei

Ultimii intraţi pe lista neagră a celor care se ocupă cu traficul de ţigări de provenienţă ucraineană sunt doi cetăţeni irakieni, unul cu domiciliul în Bucureşti, iar celălalt la Târgu Jiu.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF), pe 15 august 2009, pe raza localităţii Voluntari, judeţul Ilfov, poliţiştii de frontieră, împreună cu echipe mobile din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor, au oprit pentru control două autoturisme, ambele marca Mercedes ML. Cu ocazia verificărilor, în cele două autovehicule au fost descoperite mai multe cartuşe cu ţigări, fără documente de provenienţă.
În urma controlului amănunţit, au fost descoperite pe bancheta din spate şi în portbagaj, acoperite cu folii negre de plastic, 37.590 pachete de ţigări, de diferite mărci, netimbrate sau cu timbru Ucraina, având o valoare de piaţă estimată la 160.000 lei.
În cadrul cercetărilor, cetăţenii irakieni au declarat că ţigările aparţin prietenului lor, cetăţeanul român Costel I., în vârstă de 36 ani, domiciliat în municipiul Bucureşti, pasager într-unul din autoturismele oprite pentru control. Totodată, s-a stabilit că acesta a achiziţionat ţigările de la diverse persoane din municipiul Suceava şi intenţiona să le comercializeze pe piaţa neagră din Bucureşti.
Inspectorii vamali au confiscat întreaga cantitate de ţigări, cetăţeanul român fiind sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 100.000 lei, pentru încălcarea prevederilor reglementărilor vamale comunitare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava, nod vital pentru traficanţii de ţigări.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Suceava, nod vital pentru traficanţii de ţigări5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei