Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 20 aug 2009 - Anul XIV, nr. 194 (4180)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Misiunea trupelor româneşti în Irak, în 2009, a costat MApN 100 de milioane de lei

Joi, 20 August 2009 (17:43:01)

Costurile misiunii trupelor româneşti în Irak, de la 1 ianuarie până la sfârşitul lunii iulie, se ridică la 99.867.670 de lei (circa 25 milioane euro), conform datelor Ministerului Apărării, care apar într-o serie de documente obţinute de MEDIAFAX.

Din totalul de 99,86 milioane lei destinaţi continuării participării României la procesul de stabilizare a Irakului în perioada 1 ianuarie 2009 - 31 iulie 2009, 39,69 milioane lei au reprezentat cheltuieli de personal, 60 milioane lei au fost cheltuieli cu bunuri şi servicii, iar restul sumei a fost alocată pentru asistenţă socială.

Suma va fi suportată din bugetul MApN.

Menţinerea trupelor româneşti în Irak după 31 decembrie 2008 a fost aprobată de către Parlamentul României, la 22 decembrie 2008, printr-o hotărâre care prevedea totodată că finanţarea pregătirii şi participării personalului militar şi tehnicii specifice se stabileşte prin hotărâre de Guvern.

Potrivit unor surse ministeriale, Executivul a aprobat în principiu decontarea acestor cheltuieli, dar a solicitat MApN o notă în care să explice mai detaliat natura cheltuielilor. În cazul neprezentării în timp util a actului respectiv, Guvernul ar putea rediscuta hotărârea privind finanţarea cheltuielilor din Irak.

Contactat de MEDIAFAX, Ministerul Apărării a confirmat că suma cheltuită a fost de 99.867.670 de lei.

Guvernele României şi Irakului au semnat, la Bagdad, la 26 ianuarie 2009, un memorandum privind retragerea trupelor româneşti din Irak la 31 iulie 2009.

Preşedintele Băsescu a participat la 4 iunie, la Talil, în Irak, la începerea predării atribuţiunilor militarilor români şi încetarea mandatului de operaţiuni militare în Irak pentru români. Şeful statului a declarat ulterior că retragerea trupelor româneşti din Irak a fost planificată să se încheie la 25 iulie, astfel încât militarii români să nu fie puşi în situaţia de a depăşi termenul limită, 31 iulie, de la care prezenţa lor în acea ţară ar fi fost considerată ostilă şi ilegală.

Revenirea trupelor româneşti din Irak a fost marcată, la 29 iulie, la Arcul de Triumf, printr-o ceremonie la care au participat peste o mie de persoane. Evenimentul a marcat încheierea a 6 ani de misiune pe teritoriul irakian, la care au luat parte 8.415 militari români, dintre care doi au murit.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Misiunea trupelor româneşti în Irak, în 2009, a costat MApN 100 de milioane de lei.
 Vizualizări articol: 764 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Misiunea trupelor româneşti în Irak, în 2009, a costat MApN 100 de milioane de lei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei