Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 iul 2009 - Anul XIV, nr. 155 (4141)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Poveştile unor tineri

Consumatorii de plante halucinogene - extaz, euforie şi nici o reţinere

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De la lună la lună, printre tinerii din Suceava se răspândeşte la scară tot mai largă consumul de plante cu efect halucinogen, care, odată inhalate în combinaţie cu tutunul, creează stări de euforie şi extaz, asemănătoare celor oferite de droguri.
Ca dovadă că piaţa din Suceava este foarte dezvoltată, magazinele care vând astfel de produse s-au înmulţit cu ciupercile după ploaie. Dacă la început au atras curioşi, acum acestea au o clientelă numeroasă şi fidelă.

 

Cu doi tineri din municipiul Suceava, unul de 24 de ani şi altul de 23, care se numără printre primii clienţi ai acestor magazine, şi au devenit fideli consumatori de plante cu efect halucinogen, au discutat şi reporterii „Monitorului de Suceava”.
Au fost foarte greu de convins să vorbească, chiar şi după ce li s-a garantat că nu le vom dezvălui identitatea ori elemente care să permită identificarea lor în comunitate. Pe de o parte, au spus că nu vor să-i „toarne” pe patronii magazinelor, care evită orice contact cu presa sau alte persoane din exterior, iar pe de altă parte au spus că se tem nu fie arătaţi cu degetul la locul de muncă ori să aibă probleme cu părinţii.
Despre plantele cu efect halucinogen, pe care le consumă aproape săptămânal de un an de zile, le place însă mult să vorbească.
Ne-au explicat că plantele care le induc o stare de euforie deosebită se consumă în combinaţie cu tutunul din ţigară. După ce amestecă plantele şi tutunul, tinerii îşi confecţionează ţigări şi încep să tragă fumul, de obicei ţigara fiind făcută „poştă” între doi consumatori.

 

Accesibile, ca preţ, oricui

Cel mai răspândit produs printre tinerii suceveni este Spice Diamond. La magazinele din Suceava costă în jur de 30 de lei, în pliculeţe de 0,5 grame. Cantitatea este suficientă pentru confecţionarea a două ţigări. Dintr-un calcul simplu, ne explică cei doi tineri, rezultă că patru persoane obţin mult doritul efect al plantelor cu doar 30 de lei, astfel că pasiunea lor nu este nici pe departe costisitoare.
Ei au povestit că Puls, Janine, Spice Gold sau Spice Spirit sunt alte produse din aceeaşi gamă, primele două fiind şi acestea în preferinţele consumatorilor din municipiul reşedinţă de judeţ.
Pentru obţinerea unor efecte cât mai puternice, consumatorii cu experienţă combină şi câte două sau trei tipuri de produse, experimentând noi şi noi senzaţii.

 

Senzaţiile trăite de consumatori

Ajunşi la capitolul senzaţii, tinerii se declară foarte mulţumiţi.
„Îţi dă o senzaţie de euforie, te simţi foarte bine. Foarte fain e că de fiecare dată senzaţia este alta. Eşti echilibrat psihic, foarte relaxat, uneori foarte creativ. Apoi, îţi creşte foarte tare apetitul sexual, ori ai o forţă extraordinară de a dansa, nu te mai opreşti....”, explică unul dintre tinerii cu care am vorbit.
Ei spun că noţiunea timpului nu mai poate fi stăpânită şi te poţi trezi că au trecut ore în şir, deşi tu eşti convins că petrecerea abia a început.
Cei doi tineri ne-au povestit că în grupul lor de consumatori se află în jur de 20 de persoane, toţi tineri, care au până în 25 de ani.
„Şi fetele sunt consumatoare, în grupul nostru sunt vreo şapte-opt. Nu consumă chiar cât băieţii, dar se apropie”, spune unul dintre tinerii cu care am discutat.
Cei din grupul lor îşi cumpără marfă de la magazine şi fumează de obicei sâmbăta sau duminica, la locuinţa unuia dintre ei.

 

Susţin că nu sunt dependenţi şi minimalizează efectele negative

În ceea ce priveşte efectele negative ale acestor produse, mult mediatizate în ultima vreme, tinerii le consideră minore şi uşor de evitat, dacă eşti cunoscător şi asculţi sfaturile celor deja obişnuiţi cu produsul.
„După părerea mea, singurul efect negativ asupra organismului este atunci când tragi fumul, acesta e foarte nociv. Apoi trebuie să respecţi regula da a nu combina ţigara cu alcoolul, poţi să vomiţi şi să-ţi fie rău, mai ales la început. Important, în nici un caz nu trebuie să fumezi dacă eşti singur sau deprimat”, au spus cei doi.
Ambii susţin că produsele de acest gen nu creează dependenţă, iar ei consumă frecvent „iarbă” doar pentru senzaţia deosebită din cele două-trei ore cât plantele îşi fac efectul.
Cei doi consumatori cu care am vorbit spun că majoritatea tinerilor pe care i-au convins să încerce aceste produse au dorit să mai repete senzaţiile trăite, foarte puţini fiind cei care nu au mai vrut să audă de plantele halucinogene după prima ţigară.

 

Stări alterate şi dependenţă

Medicii şi psihologii nu sunt însă de aceeaşi părere. Ei avertizează că aceste plante cu efect halucinogen nu sunt decât nişte droguri care creează dependenţă şi care ar trebui interzise imediat.
Psihologul Dacian Tudose, care a lucrat la un centru universitar pentru recuperarea toxicomanilor, are o opinie forte clară în acest sens. El crede că discuţiile privind legalizarea drogurilor uşoare nu pot fi acceptate, atâta timp cât acestea induc stări alterate de conştiinţă.
„Prin modificări biochimice, starea psihică a consumatorului se modifică, manifestările fiind dintre cele mai variate: fie o supratonifiere psihică, exuberanţă, starea de a vedea lucrurile mai în roz, fie stări nostalgice, melancolie, în general cu puternice trăiri afective. Prin urmare, a susţine ideea consumului de produse halucinogene de orice fel înseamnă să susţinem că este bine să fim şi să ne manifestăm altfel decât suntem noi în realitate”, este punctul de vedere al psihologului, care subliniază că producătorii de plante de acest gen fac eforturi pentru ca „iarba” să fie cât mai tare şi să creeze dependenţă, asigurându-şi astfel clienţi fideli.

 

Plantele halucinogene, pasul spre drogurile de mare risc

Psihologii spun că tinerii care consumă astfel de produse pot trece uşor „graniţa” spre droguri de mare risc.
„Nimeni nu se opreşte la consumul de droguri uşoare. Este un mecanism instinctual, e o chestiune de timp şi de context social până ce consumatorul ajunge la un drog puternic”, a declarat psihologul Dacian Tudose, care explică faptul că tinerii consumatori nu realizează mult timp că sunt dependenţi, invocând că o fac doar din plăcere, iar când, în sfârşit, realizează că lucrurile nu stau aşa, este deja târziu.

 

Cei mai mulţi clienţi, tineri până în 20 de ani

În ceea ce priveşte poliţia, aceasta se declară neputincioasă în combaterea acestui fenomen, atâta timp cât substanţele care compun aceste produse etnobotanice nu sunt incluse în categoria celor interzise de lege.
Tudor Costîn, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, ne-a declarat că s-au făcut deja numeroase demersuri la nivel naţional pentru ca aceste produse să fie interzise.
El a arătat că plantele etnobotanice au apărut în România în urmă cu doi-trei ani, aduse de o firmă din Timişoara şi au cunoscut o răspândire accelerată. Suceava a fost printre ultimele judeţe din Moldova unde s-a deschis un magazin de acest gen, însă dezvoltarea ulterioară a fost fulminantă.
„Produsele au avut o priză foarte puternică, în general la tinerii de până în 20 de ani”, a punctat şeful Serviciului Antidrog.
El a avertizat că sunt indicii clare că o parte din patronii acestor magazine plasează clienţilor şi iarbă sau haşiş, însă dau dovadă de prudenţă, în sensul că servesc cu droguri doar persoanele de mare încredere.

 

Oficial, plantele sunt vândute pentru răspândirea de miros plăcut

Interesat este că, oficial, aşa cum scrie şi pe etichete, aceste plante nu sunt destinate consumului uman, aromele naturale ce se găsesc în compoziţia lor având rolul de a crea un mediu ambiental plăcut în încăperi.
Altfel spus, acest produse ar trebui achiziţionate doar de cei care vor să aibă un miros plăcut în locuinţă. Evident însă, acesta este doar un paravan, marfa fiind destinată de fapt consumului uman.
„Toate instituţiile abilitate ar trebui să acţioneze împotriva acestor <bombe>, cum le spunem noi în jargon. În primul rând toţi aceşti agenţi economici nu au autorizaţii de funcţionare. Apoi, aceste produse nu au acte de provenienţă, sens în care s-au făcut şi confiscări”, a declarat Costîn.
El a mai ţinut să precizeze că în majoritatea statelor europene comercializarea acestor plante, sub orice formă, este interzisă de lege şi doar apariţia unei prevederi asemănătoare ar da posibilitatea poliţiei să acţioneze ferm.



Primele victime la spital

Tudor Costîn, şeful Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, a declarat că magazine care vând plante halucinogene se găsesc în Suceava, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc şi Fălticeni, o evidenţă a lor fiind foarte greu de ţinut, în condiţiile în care proprietarii nu au autorizaţii de funcţionare şi se mută foarte des dintr-un loc în altul.
În momentul de faţă, în municipiul Suceava există cel puţin şase unităţi de acest gen, unele extrem de obscure, marfa fiind vândută în garaje sau alt gen de spaţii minuscule.
„Recent, un băiat şi o fată din Fălticeni au ajuns la Spitalul Judeţean după ce au consumat astfel de produse şi li s-a făcut foarte rău. Avem certitudinea că au inhalat plante halucinogene şi am demarat un control la magazinul de unde au cumpărat plicurile, deschis recent în Fălticeni”, a punctat şeful Serviciului Antidrog.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Consumatorii de plante halucinogene - extaz, euforie şi nici o reţinere .
 Vizualizări articol: 6430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 12 voturi
Consumatorii de plante halucinogene - extaz, euforie şi nici o reţinere4.3512

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ?????????????????????? trimis de
( 6 iul 2009, 11:42:29
Ce dracu' face Politia?! Cum de le permite astora sa vanda droguri? In afara de spagi si burtile proprii se mai gandesc politaii astia si la altceva? De exemplu la apararea legii ? Rusine!
1.1  RE: ?????????????????????? trimis de
( 6 iul 2009, 12:46:01
politia trage si ea pe naslaughing
2.   Tiberiu costin trimis de
( 6 iul 2009, 14:30:34
rog acest halal de politist de "piata" Tiberiu Costin sa citeasca comentariile de la articolul cu nunta lui Andrei Motan si vede unde sunt drogurile si sa lase copii in pace si sa nu monitorizeze ceva ce este legal si ar trebui monitorizati politistii lui corupti. De ce nu se iau masuri impotriva politistului marius ursaciuc care finanta "sifonii" lui din burdujeni pentru trafic de tigari? etc. Politia suceveana este buna la monitorizat ceaiuri si zarzavaturile din piata mare.
3.   Frustrati trimis de
( 7 iul 2009, 16:43:50

"...ori sa aiba probleme cu parintii."

IN MONITORUL AU FOST PUBLICATE PARERILE UNOR LICHELE, CARE TRAIESC PE SPINAREA PARINTILOR, ALTFEL NU S-AR EXPLICA DE CE SE FERESC DE "PROBLEMELE" CU PARINTII... NU LE MAI DAU BANI PARINTII DACA VOR AFLA PE CE SE DUC ACESTI BANI...

HAI, LA MUNCA - PUTUROSILOR!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei