Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 iun 2009 - Anul XIV, nr. 144 (4130)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Părinţi şi copii

Bătrâni de 80 de ani, „plasaţi” în arest la domiciliu de fiul poliţist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Doi bătrâni de 80 de ani din Grăniceşti, Elisabeta şi Gavril Moroşanu, au ajuns prin tribunale cu propriul lor fiu, după ce, în urmă cu patru ani, au decis să-i vândă cu 10.000 de lei vechi şi clauză de întreţinere gospodăria în care au trăit şi au muncit o viaţă.
Cei doi bătrâni au doi fii, Amfilofe şi Gavril, amândoi poliţişti. Cel mare, pensionar acum, locuieşte în Humor, cel mic, Gavril, stă în Suceava şi este şeful postului TF Iţcani. În casa de la Grăniceşti au crescut amândoi băieţii, precum şi unica fiică a lui Amfilofe.
„În 2005, am făcut acte pentru Gavril, că cerea tare des casa. Cel mare a zis că renunţă la partea lui, dar Gavril tare s-a temut să nu vină celălalt să-i ceară partea lui, după ce noi n-om mai fi. Are şi el doi copii, unul din prima căsătorie, unul cu a doua nevastă, au două apartamente în Suceava şi o moştenire la Udeşti, dar dacă atâta o vrut, i-am făcut acte”, ne-a povestit bătrânul Moroşanu.
Preţul de vânzare a fost de 10.000 de lei, din care 5.000 la semnarea contractului, iar de diferenţă tinerii şi-au asumat obligaţia să-i îngrijească pe bătrâni. Conform contractului de vânzare-cumpărare, tânărul Moroşanu se obliga să-şi întreţină părinţii, să-i îngrijească în caz de boală şi să-i înmormânteze după obiceiul locului.
Cei doi octogenari spun că, după ce s-a văzut cu actele în mână, fiul lor nu numai că nu le-a dat cei 5.000 de lei, dar şi-a schimbat şi comportamentul faţă de ei: a început să-i jignească, să caute prilej de ceartă şi să vină din ce în ce mai rar pe la ei să-i ajute. Asta i-a făcut ca anul trecut să se adreseze Judecătoriei Rădăuţi pentru revederea contractului.
Prin decizia din 22 octombrie 2008, instanţa a dispus rezilierea contractului prin care tânărul Gavril Moroşanu devenea proprietarul casei cu anexe gospodăreşti şi a suprafeţei de 995 mp teren curte plus construcţii şi a 1.063 mp teren arabil, în Grăniceşti. El a făcut recurs la Tribunalul Suceava, iar în 12 februarie 2009 instanţa a anulat decizia Judecătoriei Rădăuţi şi i-a dat câştig de cauză poliţistului.

 

A invocat în instanţă trandafirii plantaţi în curte şi o bicicletă pe care i-ar fi cumpărat-o tatălui său

În pledoaria susţinută în faţa instanţei sucevene, fiul celor doi bătrâni a declarat că de fapt aceştia refuză să fie întreţinuţi de el pentru că vor să modifice contractul în favoarea fiicei fratelui său. A mai afirmat că a adus îmbunătăţiri construcţiilor din gospodăria de la Grăniceşti, că şi-a ajutat părinţii la întocmirea dosarelor de pensionare (tatăl este pensionat din 1989, iar mama are de circa cinci ani pensie de persoană cu handicap gradul I), că de câte ori tatăl a fost bolnav i-a asigurat transportul şi îngrijirea la spital şi că motivul pentru care de un an de zile nu s-a mai ocupat de bătrâni este acela că atât el, cât şi soţia sa s-au operat de colecist şi suferă de hernie de disc, deci nu mai pot presta activităţi fizice.
În acelaşi document prezentat Tribunalului, poliţistul Moroşanu îşi acuză nepoata de la frate că îşi instigă bunicii împotriva lui, pentru a pune mâna pe gospodăria de la Grăniceşti. El aminteşte că, la insistenţa părinţilor săi, a botezat o nepoată, că a fost la nunta ei şi i-a făcut „un dar bănesc echivalent cu cel dat de naşi”.
Gavril Moroşanu mai arată că le-a amenajat bătrânilor fântână, hidrofor, o bucătărie de vară, baie, că a făcut gard nou şi a pus trandafiri în curte, că i-a cumpărat tatălui său o bicicletă - deşi acesta are şi acum în stare de funcţionare perfectă o Dacia 1300 de 30 de ani, că le-a cumpărat haine şi încălţăminte.
„Pe mama am ajutat-o să se pensioneze medical, are pensie de 900 de lei pe lună. Nu are nevoie de tratament medical şi pensia i-o dă nepoatei. (...) L-am dus pe tata şi l-am internat cu diabet şi l-am îngrijit, iar soţia mea a acceptat să-l spele pe picioare pe tata, deşi putea s-o facă şi singur. L-am ajutat să-şi înmatriculeze maşina şi să-şi facă anual revizia maşinii”, mai spune fiul.
Gavril Moroşanu nu a uitat să menţioneze că părinţii săi i-au oferit fiicei fratelui său cadou de nuntă un autoturism (n.r. o Dacia second hand), că o ajută cu produse din gospodărie şi că „îşi însuşesc în exclusivitate banii obţinuţi” din exploatarea animalelor din gospodărie şi a terenurilor agricole pe care le deţin la Grăniceşti.
„După atâţia ani, când am investit timp şi bani sacrificându-ne concediile, weekendurile, cheltuindu-ne uneori chiar şi ultimele economii băneşti pentru ca părinţii noştri să trăiască confortabil şi să fie mulţumiţi de noi, ne este foarte greu să renunţăm la toată munca noastră”, este finalul declaraţiei tânărului Gavril Moroşanu.
Trebuie spus, însă, că bătrânii Moroşanu sunt oameni înstăriţi, cu pământ şi animale de care se ocupă şi acum, în ciuda vârstei înaintate. În tinereţe Gavril Moroşanu a fost miner în Ardeal, apoi şofer şi nu i-au lipsit multe din gospodărie.

 

Poliţistul, despre părinţii săi: „Sunt pensionari de lux”

După ce a obţinut sentinţa favorabilă din partea Tribunalului, acesta i-a interzis fiicei fratelui său să-şi mai viziteze bunicii fără acordul lui, iar pentru o vecină care le mai făcea bătrânilor cumpărături a cerut postului local de poliţie să-i interzică accesul. Adresa nr. 355276 din 13 martie 2009 a postului de poliţie Grăniceşti confirmă că „Gavril Moroşanu a solicitat ca Grămadă Margareta să nu mai intre în locuinţa sa din Grăniceşti (unde locuiesc părinţii)”.
„Când i-am spus să lase oamenii în pace, să vină la noi, m-a înjurat şi mi-a spus că o să vorbească la poliţie ca mie să îmi anuleze permisul şi mamei lui să-i ia pensia”, ne-a spus bătrânul plângând.
Contactat, tânărul Gavril Moroşanu a susţinut că se împacă foarte bine cu părinţii săi şi conflictul a fost rezolvat în justiţie. El ne-a spus că părinţii săi nu au nevoie de nimic şi, dacă ar avea, le duce el, dacă ei acceptă.
„Vor să dea tot la o nepoată şi caută scandal, din cauza acestei nepoate a început tot. Eu am grijă de ei de 30 de ani, nepoata mea îi învaţă numai la rele, eu muncesc şi ea vine numai la luat, n-a lucrat nimic niciodată. Pe ea au purtat-o la şcoală, au ajutat-o şi cu copiii, dar am şi eu doi copii şi nu le-au dat odată o sută de lei. Acum eu sunt stăpân acolo, am cumpărat, am grijă de ei, nu le lipseşte nimic. Sunt pensionari de lux”, ne-a spus Gavril Moroşanu.

 

„Au voie să primească pe oricine, atâta vreme cât îşi văd de treabă”

Iniţial, a susţinut că pe spusele mamei sale nu se poate pune bază, pentru că are handicap mintal gradul I, dar când i-am relatat că vorbele mamei au fost susţinute şi de tată, ne-a făcut o altă sugestie.
„Aţi vorbit cu mama, ia vedeţi dacă femeia asta care vorbeşte aşa frumos se potriveşte cu diagnosticul pentru care ia atâtea milioane pe lună. Vedeţi cum ia ea atâtea milioane, dacă nu-i nebună? Eu sunt bun la făcut treabă şi ei vor să dea nepoatei, să dau toată munca mea şi s-o împart cu ea? Fratele meu n-a dus un braţ de lemne acolo şi i-a crescut fata, nepoţii, i-a ţinut porci şi ca muncă n-a prestat nimic. Dacă nu le place cum îi întreţin, n-au decât să mă dea iar în judecată”, a spus cu năduf poliţistul.
În ceea ce priveşte restricţionarea vizitelor, despre vecină a spus că „le bagă în cap fel de fel de prostii şi n-are ce căuta acolo” şi că bătrânii „au voie să primească pe oricine, atâta vreme cât îşi văd de treabă”. Nepoata de la Humor, pe care bătrânii au crescut-o până la 7 ani, poate veni în vizită doar dacă în prealabil îşi sună unchiul şi primeşte acceptul lui.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bătrâni de 80 de ani, „plasaţi” în arest la domiciliu de fiul poliţist.
 Vizualizări articol: 6170 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.57/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.6 din 7 voturi
Bătrâni de 80 de ani, „plasaţi” în arest la domiciliu de fiul poliţist1.657

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Bai nesimtitulei... trimis de
(23 iun 2009, 13:58:30
Gabor nesimtit ce esti, toate astea trebuia sa le faci din obligatie ca ti-a dat viata si te-au crescut. Dar bag de seama ca un avar ca tine este in stare sa-si vanda si sufletul pentru 10 lei. Ai sa ramai cu case si apartamente si o sa te manance viermiii.
2.   Offfffff... trimis de
(23 iun 2009, 15:10:10
e de rusina lumii sa vedem un copoi ca face asta,nu se poate sa faca asa ceva,ce-s cu legile din romania?Rusine domnule politist...si mai faci parte dintr-un "staff"din romania,cum sa respectam noi legile cand tu,care tre sa le aperi iti batzi joc de cei ce te-au tzinut la scoala si ti-au dat de mancare!!!Dute macar odata pe saptamana la ei nesi ce esti!!!
3.   Continuare 5 trimis de
(24 iun 2009, 01:57:08
Gavril Morosan
4.   D-nei Dana Humoreanu trimis de
(24 iun 2009, 08:18:33
va multumesc frumos ca ma lasati sa fac si eu un comentariu si ca mi-ati publicat tot mesajul.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei