Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 mai 2009 - Anul XIV, nr. 102 (4088)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Măsuri

Medicamentele scumpe de care beneficiază bolnavii cronici, eliberate doar cu avizul CAS

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava a luat o serie de măsuri pentru reducerea consumului la medicamentele gratuite şi compensate de care beneficiază asiguraţii, în condiţiile în care în lunile ianuarie, februarie şi martie 2009 s-a cheltuit aproximativ jumătate din bugetul alocat la acest capitol pentru tot anul în curs.

Ieri, în conferinţă de presă, preşedintele director general al instituţiei, dr. Cristina Iordăchel, a arătat că, în primul trimestru, dintr-un buget total de 50,9 milioane de lei, s-au consumat circa 24 milioane de lei, motiv pentru care CAS a decis să monitorizeze prescrierea şi eliberarea medicamentelor, astfel încât toţi asiguraţii să poată avea acces la tratamente. În cazul în care, avertizează medicul, prescrierile abuzive şi consumul exagerat de medicamente nu vor fi stopate, se va ajunge la întârzieri de plată sau arierate.

 

„Majoritatea banilor s-au dus pe antitusive şi pe bolile psihice”

„Noi am făcut un top al medicamentelor consumate în luna martie, când s-a înregistrat un vârf de consum, şi am constatat că majoritatea banilor s-au dus pe antitusive şi pe bolile psihice. Am remarcat că s-au consumat sume mari, de 500-600 mii lei pe lună, pe tratamente inutile, respectiv pe medicamente pe bază de plante, care nu sunt curative, ci paleative. De asemenea, am remarcat că s-au prescris foarte multe medicamente scumpe, deşi pentru aceeaşi boală existau şi medicamente mai ieftine. Paradoxal, aceste consumuri au crescut în contextul în care în luna martie se cunoştea deja faptul că în aprilie vor exista ieftiniri masive, de până la 70%, la această categorie de medicamente”, a subliniat şeful CAS Suceava, lăsând să se înţeleagă că unii medici ar avea înţelegeri cu reprezentanţii firmelor de medicamente.

Dr. Cristina Iordăchel a precizat că, în general, consumurile au crescut la  medicamentele pentru bolile cronice din grupa G, motiv pentru care, ca primă măsură, pacienţii cu astfel de afecţiuni trebuie să obţină din data de 28 aprilie  avizul unei comisii de specialitate de la CAS. Acest aviz al comisiei, însoţit de ştampila instituţiei, va fi înscris obligatoriu pe reţetă, care va fi prezentată la farmacie, altfel medicamentele respective nu vor fi decontate de CAS.

 

„Nu se doreşte limitarea accesului pacienţilor asiguraţi la eliberarea de medicamente”
„Această măsură se înscrie în normele contractului cadru pe anul 2009, deci nu este abuzivă. Prin ea nu se doreşte limitarea accesului pacienţilor asiguraţi la eliberarea de medicamente. Dimpotrivă, dorim să recalculăm bugetele alocate fiecărui tip de boală cronică, să avem o evidenţă exactă a numărului de bolnavi pentru a putea aloca pentru fiecare tip de medicamente, respectiv pentru fiecare bolnav cronic, sumele necesare tratamentului.Vom vedea şi în ce măsură putem elibera aceste avize fără ca pacienţii să fie nevoiţi să se deplaseze din localităţile de reşedinţă la sediul CAS ”, a spus Cristina Iordăchel.

Şeful CAS Suceava a adăugat că o altă măsură, aplicabilă de ieri, este cea prin care medicilor de familie li se interzice să prescrie reţete pentru o perioadă mai mare de 30 de zile, excepţie făcând cazurile justificate din punct de vedere medical, când perioada poate fi prelungită până la 90 de zile, dar numai cu avizul CAS.

„Majoritatea medicilor prescriau pentru trei luni, fapt pentru care consumurile de medicamente şi implicit sumele pe care noi trebuia să le decontăm erau extraordinar de mari. În plus, timp de 90 de zile, bolnavii nu erau consultaţi şi reevaluaţi. În cazul multor boli, avem scheme de tratament identice de luni de zile. Eu cred că pacienţii mai  trebuie să se şi vindece. Ei au căpătat un reflex de a se prezenta la farmacie şi de a-şi lua medicamentele. Pe de altă parte, noi am avut plângeri din partea bolnavilor, care de multe ori nu erau dispuşi să plătească la farmacie diferenţa de preţ pentru o perioadă de trei luni”, a completat medicul.

 

„În orice sistem de asigurări de sănătate trebuie să existe o încadrare în fonduri”

Dr. Cristina Iordăchel a precizat că le va cere medicilor să recomande medicamente mai ieftine, deoarece „în orice sistem de asigurări de sănătate trebuie să existe o încadrare în fonduri” şi a avertizat că, în cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere pe cale amiabilă, se va trece la aplicarea de sancţiuni.

„Există o soluţie rapidă şi eficientă, în sensul că printr-o hotărâre de Guvern, din luna iulie 2008, prescrierea şi eliberarea medicamentelor se face în baza unor protocoale. Dacă medicii nu vor respecta aceste protocoale, vom lua măsuri de prescriere abuzivă şi îi vom sancţiona cu 10, 20, 30% din venit şi cu rezilierea contractului”, a punctat şeful CAS Suceava.

Dr. Cristina Iordăchel a subliniat că sistemul nu-şi permite să asigure pentru toţi pacienţii cel mai complex şi costisitor tratament, iar dacă nu se va realiza o încadrare în fonduri se va ajunge la un blocaj.

Ea a adăugat că, având în vedere că suma rămasă în următoarele nouă luni pentru medicamente este de 26.743.738 lei, în conformitate cu prevederile normelor metodologice de aplicare a contractului cadru pe anul 2009, bugetul pentru această perioadă se va repartiza în mod egal la farmacii, pentru fiecare dintre acestea fiind stabilită astfel o sumă lunară orientativă de 25.616,61 lei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medicamentele scumpe de care beneficiază bolnavii cronici, eliberate doar cu avizul CAS.
 Vizualizări articol: 1631 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Medicamentele scumpe de care beneficiază bolnavii cronici, eliberate doar cu avizul CAS2.353

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei