Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 10 apr 2009 - Anul XIV, nr. 83 (4069)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În aşteptare

Credincioşii romano - catolici sărbătoresc mâine Învierea

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Credincioşii romano - catolici sărbătoresc mâine Învierea lui Cristos. Slujba Învierii la Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” Suceava va începe la ora 23:00. Tot mâine, în Sâmbăta Sfântă sau „Vigilia Pascală”, în bisericile catolice se binecuvântează alimentele pascale.

Astăzi, în Vinerea Mare sau Vinerea Sfântă, zi de post şi abstinenţă, în Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” Suceava se vor oficia, la ora 18:00, slujbele patimii şi morţii Domnului.

 

Pască şi ouă roşii

Credincioşii catolici vor putea mâine să-şi sfinţească coşurile cu alimente, în Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” Suceava, la orele 9:00, 16:00, 18:00 şi după Sfânta Liturghie de noapte.

Tot mâine se vor binecuvânta bucatele pascale pregătite de credincioşii din Iţcani, la ora 11:00, Mihoveni (ora 14:30) şi Moara (ora 15:00).
Catolicii duc la sfinţit ouă roşii, ce reprezintă viaţa. Pasca este tot o mâncare specifică Paştelui, simbolizând, oarecum, coroana de spini a lui Isus Cristos. De aceea se face în formă rotundă, partea marginală semănând cu coroana de spini, iar în mijloc se pune brânză, smântână, ciocolată, etc.

 

Lumina lui Cristos

Slujba Învierii la Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” Suceava va începe la ora 23:00, cu sfinţirea focului şi a Lumânării Pascale, şi va fi oficiată de preotul paroh Ştefan Babiaş, împreună cu preotul vicar Petru Bişog.

La fel ca şi la ortodocşi, credincioşii romano – catolici se adună în curtea bisericii. Toate luminile din curte, dar şi din biserică vor fi stinse. La uşa bisericii, preotul paroh şi decan Ştefan Babiaş aprinde Lumânarea Pascală, intră apoi în biserică, se opreşte şi spune „Lumina lui Cristos”, iar toţi credincioşii răspund „Mulţumim lui Dumnezeu”, şi de acolo creştinii aprind primele lumânări, în întuneric. În mijlocul Bisericii preotul se opreşte, pentru a doua oară, şi spune credincioşilor, cu voce şi mai înaltă, „Lumina lui Cristos”, creştinii răspund, „Mulţumim lui Dumnezeu” şi îşi aprind, cei care nu au făcut-o până atunci, lumânările.

 

Procesiune

În faţa altarului, preotul mai rosteşte o dată aceleaşi cuvinte şi atunci se aprind toate luminile din biserică. Se cântă Preconiul de Paşti, prin care se evocă de fapt măreţia lui Dumnezeu, începând cu creaţia şi tot ceea ce a făcut Dumnezeu pentru om. Tot în noaptea de Paşti se face şi slujba de sfinţire a apei de botez. Această apă se foloseşte apoi pentru botezul copiilor şi al celor mai mari, care nu au primit botezul. După ce se sfinţeşte apa de botez, se stropesc toţi credincioşii din biserică.

Slujba de Înviere se încheie cu o procesiune, cu Preasfântul Sacrament la care iau parte toţi credincioşii. Aceasta se face în jurul bisericii. Bucuria Învierii este dusă de creştinii romano-catolici la casele lor, iar acolo unde sunt bătrâni, copii bolnavi, săraci, cei care au luat lumină le duc şi acestora, oferindu-le şi cadouri de Paşte. În Duminica Paştelui, în Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” se va oficia, la ora 11:00, Sfânta Liturghie, dar şi la ora 18:00, după ce s-a oficiat în prealabil liturghia la biserica din Iţcani (ora 9:30).

 

Lumânarea Pascală

Lumina lui Cristos este simbolizată prin Lumânarea Pascală sau lumânarea de Paşti, care va sta în biserică tot timpul anului.

Aceasta este confecţionată special, în fiecare an, având inscripţionată imaginea Învierii, semnele greceşti, Alfa şi Omega, „Eu sunt Alfa şi Omega”, adică începutul şi sfârşitul, şi este trecut anul 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credincioşii romano - catolici sărbătoresc mâine Învierea.
 Vizualizări articol: 801 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Credincioşii romano - catolici sărbătoresc mâine Învierea5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei