Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 19 mar 2009 - Anul XIV, nr. 64 (4050)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Sănătate „pe cartelă”

Liste de aşteptare până în vară, la analizele medicale gratuite

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Laboratoarele de analize medicale sucevene aflate în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava au liste de aşteptare până în vară. Pacienţii cu bilet de trimitere de la medic, cu excepţia gravidelor şi a cazurilor care reprezintă urgenţe, sunt programaţi pentru investigaţii de-abia peste câteva luni, din cauza numărului mare de solicitări şi a lipsei banilor.

Statul pe la uşile laboratoarelor de analize medicale a revenit în actualitate după 31 ianuarie, odată cu terminarea programului de evaluare a stării de sănătate, când fondurile alocate unităţilor de profil de către CAS s-au diminuat.

În aceste condiţii, bolnavii s-au văzut din nou în situaţia de a fi refuzaţi dacă nu se află înscrişi pe listele de aşteptare, care se întind deja până în mai sau iunie la unităţile de profil din Suceava, precum Synevo, Bethesda, Hipocrat.

 

Majorarea bugetului, soluţia pentru ieşirea din criză

“Am slăbit foarte mult în ultima vreme şi am vrut să aflu cauza. Îmi plătesc regulat dările la Sănătate şi fiindcă mi se pare firesc să-mi revendic drepturile am solicitat analize gratuite în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Am fost, însă, şocată de perioada de aşteptare anormal de lungă. Aş fi înţeles dacă era vorba de o săptămână, dar nu de câteva luni. Mă întreb ce se întâmplă cu oamenii care au probleme de sănătate mult mai serioase”, a spus Ioana Maxim, de 36 ani, din Suceava.

Sistemul de sănătate ”pe cartelă” cu efectuarea de analize medicale gratuite la momentul oportun doar pentru o categorie restrânsă de persoane şi cu liste lungi de aşteptare pentru celelalte, nu pare să aibă o rezolvare imediată. Bolnavii judeţului ar putea fi scutiţi de statul pe la uşi pentru analize medicale gratuite  doar în cazul în care bugetul alocat Sănătăţii în 2009 va fi majorat, ipoteză care este, însă, puţin probabilă în contextul actualei crize economice.

 

1.353.000 lei pentru investigaţii paraclinice, în trimestrul I

Ieri, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Anda Sălăgean, a arătat că persoanele asigurate pot beneficia de analize gratuite numai pe baza unui bilet de trimitere emis de medicul de familie sau medicul specialist, în concordanţă cu diagnosticul stabilit.

Ea a explicat că fondurile alocate pentru asistenţa medicală paraclinică în trimestrul I al acestui an sunt de 1.353.000 lei, în fiecare lună alocându-se, conform legislaţiei în vigoare, media anului trecut.

Responsabilul de relaţiile cu presa al CAS a subliniat că din bugetul care revine acestui tip de servicii medicale sunt achitate inclusiv investigaţiile de înaltă performanţă, precum tomografie computerizată, RMN, şi a adăugat că „în conformitate cu Normele metodologice de aplicare a Contractului cadru pe anul 2008, pentru serviciile medicale paraclinice programabile, furnizorii au obligaţia de a se încadra în valoarea contractului defalcată pe trimestru şi luni”.

“Laboratoarele de analize întocmesc liste de prioritate, dar şi-au rezervat lunar fonduri pentru a onora urgenţele şi solicitările gravidelor”, a completat Anda Sălăgean.

 

Bolnavii: „Ne lasă să murim”

Situaţia dificilă legată de tergiversarea efectuării analizelor medicale gratuite i-a nemulţumit peste măsură pe pacienţii suceveni, dezobişnuiţi să mai aştepte când vine vorba de a afla de ce boală suferă datorită programului de evaluare a stării de sănătate, care s-a derulat pe parcursul a 18 luni, din iulie 2007 şi până în ianuarie 2009, şi care a presupus alocarea unor fonduri suplimentare pentru investigaţiile paraclinice.

Cei mai disperaţi sunt, însă, oamenii care n-au bani să-şi plătească analizele şi cărora nu le rămâne decât să bombardeze autorităţile sanitare locale cu petiţii.

„Ne lasă să murim. Sunt bolnavă cu ficatul şi trebuie să-mi fac regulat analize. Dau destui bani din pensia mea pe medicamente, de unde să mai scot şi pentru analize?”, se întreabă Maria Buliga, de 64 ani, din Suceava.

Problema fondurilor îi apasă şi pe reprezentanţii unităţilor de profil, care au ajuns iar în situaţia de a nu-şi mai satisface toţi pacienţii. „Banii repartizaţi acoperă doar o mică parte din necesarul pentru analizele gratuite. Dacă nu i-am împărţi în jumătate, o parte pentru înscrişii de pe liste şi o parte pentru urgenţe şi gravide, banii s-ar epuiza în maxim o săptămână”, a punctat Adrian Oprea, directorul laboratorului Synevo din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liste de aşteptare până în vară, la analizele medicale gratuite .
 Vizualizări articol: 829 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Liste de aşteptare până în vară, la analizele medicale gratuite4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei