Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 2 mar 2009 - Anul XIV, nr. 49 (4035)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

De astăzi

Pensionarii mai săraci primesc medicamente compensate de până la 300 lei pe lună

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Pensionarii cu venituri exclusiv din pensii mai mici de 600 de lei vor primi, lunar, începând de astăzi, medicamente compensate cu 90%, în limita a 300 de lei. Ieri, între orele 11.00 – 15.00, medicii de familie din judeţ s-au prezentat la sediul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Suceava pentru a-şi ridica noile formulare de reţete, astfel încât de astăzi să poată pune în aplicare respectivul program social.

“Pensionarii care realizează venituri numai din pensii de până la 600 lei pe lună vor beneficia de medicamentele cuprinse în sub-lista B la un procent de compensare de 90% din preţul de referinţă, procentul de compensare crescând de la 50% din preţul de referinţă. Prin aplicarea acestor prevederi se instituie o măsură de protecţie socială asupra unei largi categorii de persoane, mai sărace, care în felul acesta vor avea un acces sporit la medicamentele prescrise de medicul currant”, a apreciat directorul interimar al CAS Suceava, Michaela Pelepco. 

 

Documentele care trebuie aduse medicului de familie

Şeful acestei instituţii a arătat că, pentru a beneficia de noile prevederi legislative, pensionarii care realizează venituri numai din pensii de până la 600 lei pe lună trebuie să se prezinte la medicul de familie cu ultimul talon de pensie, actul de identitate şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte că realizează venituri numai din pensii de până la 600 lei/lună.

După ce primeşte aceste documente, medicul va consemna în fişa medicală a pensionarului şi în registrul de consultaţii numărul talonului şi cuantumul pensiei şi va anexa la fişa medicală declaraţia dată pe propria răspundere de către pensionari.

De menţionat că, în cadrul acestui program social, medicul de familie trebuie să prescrie trei medicamente din sub-lista B, a căror contravaloare la nivelul preţului de referinţă pe prescripţie nu depăşeşte 300 de lei/lună. El mai prescrie inclusiv medicamente ca o consecinţă a actului medical prestat de alţi medici aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe baza scrisorii medicale. 

 

Mai multă muncă şi griji, pentru medicii de familie

Pentru aplicarea ultimelor prevederi legislative Imprimeria Naţională a tipărit formulare noi de prescripţie medicală, pe care medicii de familie suceveni le-au putut ridica de la sediul CAS. Pentru celelalte categorii de asiguraţi, doctorii pot utiliza vechile formulare tipizate, valabile până pe 30 iunie 2009. 

Programul de protecţie socială a pensionarilor a fost salutat de purtătorul de cuvânt al medicilor de familie suceveni, dr. Irina Badrajan, care a apreciat că punerea lui în practică va însemna, însă, un volum crescut de muncă şi mai multe griji pentru doctori. “Nouă ne complică şi ne îngreunează activitatea, iar pe deasupra vom avea o mare răspundere, fiindcă e vorba de banul public. Va trebui să anexăm la fişa bolnavului toate acele acte, care să fie pregătite în eventualitatea unui control. În plus, vom pierde timp până când pacientul va scrie declaraţia pe propria răspundere, iar pentru ca lucrurile să meargă mai repede cred că va trebui să facem noi nişte foi tipizate”, a explicat medicul, adăugând că programul a fost făcut în pripă şi nu toţi medicii vor reuşi să-l pună în aplicare de astăzi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pensionarii mai săraci primesc medicamente compensate de până la 300 lei pe lună.
 Vizualizări articol: 1664 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Pensionarii mai săraci primesc medicamente compensate de până la 300 lei pe lună1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei