Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 28 ian 2009 - Anul XIV, nr. 21 (4007)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Nemulţumire

Revoltă în Bazar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Bazarul sucevean a devenit din nou un butoi cu pulbere. După incendiul de acum două săptămâni, care a distrus o bună parte din zona modernizată anul trecut de primărie, precum şi 86 de chioşcuri, un nou scandal a izbucnit, ca urmare a intenţiei municipalităţi de a scoate de acolo cel puţin 200 de chioşcuri.

Supăraţi că după ce au investit mii de euro, pentru fiecare chioşc, acum sunt puşi în situaţia de a renunţa la o parte din ele, peste 100 de comercianţi din Bazar au protestat public ieri, printre chioşcurile închise din cauza incendiului.

 

Un singur chioşc de familie şi prioritate pentru suceveni

Protestul acestora a fost declanşat în momentul în care administraţia Bazarului a refuzat să le mai înnoiască contractele pentru 2009 celor care au mai mult de un chioşc sau care nu sunt din municipiul Suceava. Această măsură a fost luată ca urmare a deciziei primarului Sucevei de a face tot ce este nevoie pentru ca Bazarul să fie autorizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi pentru a fi luate măsurile necesare stingerii în cel mai scurt timp ale unor potenţiale incendii.

“Cei de la ISU întocmesc zilele acestea planul de intervenţie din Bazar şi noi îl vom respecta la milimetru. Nu mai putem face compromisuri dacă vrem să primim autorizaţia de funcţionare. Este posibil ca asta să ducă la scoaterea a 10% din chioşcurile din Bazar, adică aproximativ 200 de chioşcuri, dar oamenii trebuie să înţeleagă că facem acest lucru pentru a salva restul de 1800. Nu mai merge cu jumătăţi de măsură”, a spus primarul Sucevei, Ion Lungu.

Practic, prima măsură luată în Bazar este cea de a nu încheia acum contracte de închiriere a spaţiilor decât pentru cei care au un singur chioşc şi sunt din municipiul Suceava.

“Nu e corect ca unii să rămână cu zece chioşcuri, iar alţii cu nici unul. Pentru început va rămâne doar câte un chioşc de familie şi au prioritate cei din municipiul Suceava, care plătesc aici taxe şi impozite. Bazarul este un mijloc de protecţie socială, iar măsura e luată tocmai în această idee. În funcţie de numărul de chioşcuri care vor trebui scoase, vom rejudeca situaţia de la caz la caz”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.

 

Val de nemulţumiri din partea comercianţilor

Nemulţumiţi de faptul că nu vor rămâne cu toate chioşcurile pe care le au în Bazar, reprezentanţii comercianţilor au fost ieri dimineaţă în audienţă la primar, dar răspunsurile primite nu i-au mulţumit deloc.

“Am muncit din greu să avem aceste chioşcuri. Cu ce drept îmi scot mie aceste chioşcuri afară, dacă nu e bunul lor? Suntem de acord că trebuie făcute intervale care să permită trecerea pompierilor, dar de ce nu s-a făcut acest lucru atunci când au făcut proiectul de modernizare?”

Am înţeles că rămâne un singur chioşc de familie şi doar cei din Suceava. Dar cei din Şcheia, Salcea, Dumbrăveni, ăştia au înfiinţat Bazarul, cum să-i scoată acum, după 18 ani de muncă aici? Mai bine să mai tăiem din chioşcuri, numai să rămână toate”, declară Ionel Văcariu, un comerciant care are două chioşcuri şi care ar trebui să renunţe acum la unul.

“Nu m-am dus niciodată la Primărie să cer bani de ajutor, nici să mă pensionez pe caz de boală, cum a făcut jumătate din ţara asta, ci am muncit toţi aicea şi suntem bolnavi – stăm în frig, mizerie şi noroi. Nu încape maşina de pompieri, dar nu încape nici de gunoaie”, spune o femeie, nemulţumită că nu îşi va putea păstra decât un singur chioşc.

“Dacă spuneau de la început că trebuie făcut aşa, să facem loc pentru Salvare, pentru maşina de pompieri şi ce mai trebuie, era mai simplu. Să ni se fi spus de atunci că din 1000 de chioşcuri vor veni înapoi doar 500 de chioşcuri şi se rezolva. Nu să zică asta acum, după un an de zile, după ce noi am investit aici”, spun alţi comercianţi, care acuză Administraţia Bazarului că a băgat în zona modernizată mult mai multe chioşcuri decât cele care ocupau vechiul amplasament, acesta fiind unul din motivele pentru care distanţele dintre chioşcuri sunt mai mici decât cele necesare pentru a permite intervenţia pompierilor.

Deşi aici au cele mai mici chirii din orice spaţiu comercial din Suceava, de aproximativ 180 de lei pentru un chioşc, lunar, bazariştii spun că nu li se oferă suficiente condiţii şi că dacă unii din ei s-au îmbogăţit pe seama Bazarului, restul, majoritatea, abia dacă au cu ce trăi din câştigurile pe care le au din comerţ.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Revoltă în Bazar.
 Vizualizări articol: 8595 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.14/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.1 din 7 voturi
Revoltă în Bazar3.157

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   "PUTEA SA ARDA INTREG BAZARUL CA UN STOC DE FAN" trimis de
(28 ian 2009, 11:24:39
DUPA CUM AU OBSERVAT SUCEVENII SI AICI MA REFER IN SPECIAL LA OAMENII CARE LUCREAZA CU GREU INTR-UN ASA ZIS " BAZAR MODERNIZAT " DL PRIMAR LUNGU ISI ATRIBUIE CU IRONIE INTREG MERITUL IN DECLARATIILE FACUTE PE POSTURILE DE TV SI MASS-MEDIA CA VEZI DOAMNE DATORITA " FUNCTIONARII HIDRANTILOR DIN PRIMARIE S-AU LIMITAT EFECTELE INCENDIULUI SI PUTEA SA ARDA INTREG BAZARUL CA UN STOC DE FAN " .
2.   Sarmalutii de ei trimis de
(28 ian 2009, 11:27:52
Saracii bazaristi...le plang de mila... La cate apartamente au majoritatea dintre ei nu le-ar ajunge sa traiasca numai din profitul de pe un singur chiosc si de pe urma inchirierii puzderiilor de apartamente proprietate personala. Parerea mea e ca s-au bagat bani degeaba in bazarul ala. Si in scurt timp s-ar putea ca afacerea sa pice. Dea Domnu sa nu fie asa si asta pentru cei care sunt argatii proprietarilor de chioscuri si nu pentru patronii carora nu le mai ajung apartamentele, masinile si mai nou terenurile cu case. Anul acesta va fi un an decisiv pentru comertul sucevean. Cine va avea preturi mici pe masura banilor sucevenilor va rezista. Cine nu isi va cauta de lucru in alta parte.
3.   IRONIA SI VISUL PRIMARULUI LUNGU ?! trimis de
(28 ian 2009, 11:36:43
DE REMARCAT ESTE IRONIA FOLOSITA IN DECLARATIILE SI INTERVIURILE REALIZATE CU PRIVIRE LA ACESTI OAMENI DIN BAZAR CARE L-AU VOTAT PE DL PRIMAR SA AJUNGA DIN NOU IN FOTOLIUL CALDUT AL PRIMAREI DE UNDE EL A VISAT CA " PUTEA SA ARDA INTREG BAZARUL CA UN STOC DE FAN " INSA NOROC DE CEL DE SUS SI DE POMPIERII CARE AU FOST MAI PROMPTI SI AU DEJUCAT PLANURILE ...........

4.   BAZAR INCHIS IN FAVOAREA IULIUS MALL DE PRIMARIE ? trimis de
(28 ian 2009, 11:50:17
SUCEVENII SE INTREABA DACA NU CUMVA IN PROVOCAREA INCENDIULUI CARE A AVUT LOC IN BAZAR NU ESTE CUMVA MANA UNEI PERSOANE IMPORTANTE DIN MUNICIPIUL SUCEAVA PT A PUTEA INCHIDE BAZARUL IN FAVOAREA INTERESELOR FATA DE NOUL IULIUS MALL .

S A GANDIT CINEVA CA IN ACEST BAZAR PE LANGA CA PRETURILE SUNT MAI MICI FATA DE ALTE MAGAZINE MAI LUCREAZA SI ATATIA OAMENI CARE AU FAMILIILE LOR SI TREBUIE SA ADUCA O PAINE ACASA ?

DAR DUPA CUM SE OBSERVA PE ZI CE TRECE NOUA SUCEVENILOR NE PARE RAU CA AM VOTAT " EI CU EI NOI CU VOI " .
4.1  RE: BAZAR INCHIS IN FAVOAREA IULIUS MALL DE PRIMARIE ? trimis de
(28 ian 2009, 13:03:40
da..... cu siguranta mallul a dat foc la bazar... cei de la junker, motor, nike si adidas nu mai rezistau in fata concurentei de la bazar. Gata stiu... cei de la Bamboo au dat foc concurenta bazarului la lumanari era prea mare. Fiti seriosi si nu mai vorbiti prostii. Nu neg ca nu ar fi fost o mana criminala dar mai plauzibila e ideea incendiului provocat de bazaristii din o alta parte a pietei care nu vind mai deloc datorita amplasamentului pe care il au.
5.   Sunt cam impulsivi bazartistii astia trimis de
(28 ian 2009, 12:51:38
Nu cumva ar dori bazaristii un spatiul nou chiar in mijlocul orasului drept compensare?

6.   RE:CIUC007 VOR SA-SI PASTREZE LOCURILE DE MUNCA trimis de
(28 ian 2009, 13:01:47
BAZARISTII VOR SA-SI PASTREZE LOCURILE DE MUNCA SI ASTA NU INSEAMNA CA SUNT IMPULSIVI . NICIUN BAZARIST NU A AFIRMAT DUPA CUM AM OBSERVAT EU CA AR DORI UN SPATIU IN MIJLOCUL ORASULUI. VA ROG PE ACEASTA CALE SA NU DENATURATI CONTINUTUL MESAJELOR PE CARE LE TRANSMIT ACESTI OAMENI INSPAIMANTATI CA MAINE SI-AR PUTEA PIERDE LOCUL DE MUNCA.
6.1  RE: RE:CIUC007 VOR SA-SI PASTREZE LOCURILE DE MUNCA trimis de
(28 ian 2009, 13:06:55
dinescule ....nu am nimic cu tine dar nu ma pot abtine sa nu comentez. E clar ca trebuie scoase nishte chioscuri pt a facilita intrarile de urgenta. Si e normal sa nu scoata un chioscul unui bazarist care are o singura taraba. Deci nu raman decat patronii care au 2-3 chioscuri. Nu ti se pare normal???
7.   DE CE PRIMARUL A FOST DEZINTERESAT DE LA INCEPUT? trimis de
(28 ian 2009, 13:25:32
ATUNCI DE CE PRIMARUL IMPREUNA CU ECHIPA DE SPECIALISTI NU A PREVAZUT INCA DE LA INCEPUT CREAREA UNOR CULOARE UNICE PE UNDE SA POATA INTERVENI MASINILE DE POMPIERI IN CAZ DE URGENTA ???

2 RASPUNSURI :

ORI S AU GANDIT CU ALTA PARTE A CORPULUI INAINTEA CAPULUI

ORI INTENTIONAT NU S A PREVAZUT IN SCHITA DE MODERNIZARE A BAZARULUI ACESTE SOLUTII DE SIGURANTA PT CA SA SE POATA FACE LOC MALL-ULUI DIN APROPIERE .
8.   Prima decizie inteleapta a lui Lungu... trimis de
(28 ian 2009, 14:04:21
E vorba de concurenta ,ca sa nu o mai lungesc si cineva din interes a incendiat bazarul...Asta e clar...In atatia ani de functionare a bazarului nu a avut loc un astfel de incendiu dar paradoxal dupa cateva luni de la deschiderea molurilor din Suceava brusc a luat foc bazarul...In al doilea rand ii dau dreptate primarului pentru ca e drept ca fiecare familie sa-si dezvolte o afacere in bazar si sa aibe macar un chiosc de familie si doar pentru cei din Suceava...Rusii sa se duca de unde au venit la fel si cei din imprejurimile Sucevei si sa-si deschida chioscuri in localitatile lor...Terenul bazarului e proprietatea primariei si ei stau cu chirie acolo si cui nu-i le convine sa-si i-a chioscul in care a investit si sa si-l mute unde vrea el...PUNCT SI LA REVEDERE...UNII AU PREA MULT SI ALTII NU AU NIMIC PENTRU CA UNII SUNT MAI SMECHERI SI AU RELATII SI PE ALTII II CRED MAI PROSTI...DE CE SA MANANCE UNII 10 PAINI SI ALTII SE ALEG CU FIRMITURILE...SA FIE BINE PENTRU TOTI.
9.   Prima decizie inteleapta a lui Lungu... trimis de
(28 ian 2009, 14:10:04
E vorba de concurenta ,ca sa nu o mai lungesc si cineva din interes a incendiat bazarul...Asta e clar...In atatia ani de functionare a bazarului nu a avut loc un astfel de incendiu dar paradoxal dupa cateva luni de la deschiderea molurilor din Suceava brusc a luat foc bazarul...In al doilea rand ii dau dreptate primarului pentru ca e drept ca fiecare familie sa-si dezvolte o afacere in bazar si sa aibe macar un chiosc de familie si doar pentru cei din Suceava...Rusii sa se duca de unde au venit la fel si cei din imprejurimile Sucevei si sa-si deschida chioscuri in localitatile lor...Terenul bazarului e proprietatea primariei si ei stau cu chirie acolo si cui nu-i le convine sa-si i-a chioscul in care a investit si sa si-l mute unde vrea el...PUNCT SI LA REVEDERE...UNII AU PREA MULT SI ALTII NU AU NIMIC PENTRU CA UNII SUNT MAI SMECHERI SI AU RELATII SI PE ALTII II CRED MAI PROSTI...DE CE SA MANANCE UNII 10 PAINI SI ALTII SE ALEG CU FIRMITURILE...SA FIE BINE PENTRU TOTI.
10.   Unii habar nu au trimis de
(28 ian 2009, 16:03:12
f multi vb si f putini stiu cum sta treaba

pt primarie a fost f bine cand s-au incasat banii pe impozite, pt organele de control a fost f bine ca aveau unde sa-si faca planul si spaga, pt administratorii de bazar vaca de muls ( de la 500 Eur chiscul- de unde acces pt pompieri)

Avram e un mare bou, habar nu are de jurnalism
11.   Sa fim seriosi trimis de
(28 ian 2009, 16:31:49
Bazaristii ce taxe platesc?? Platesc vreo taxa pe marfa? platesc vreun TVA ?

Eu am taxi, daca nu pun aparatu, ma amendeaza nu? pai de ce.. statul imi ia 19% TVA pe ficare cursa.. Ei de ce nu au .. aparate pt incasat.. sa bata banu care il scot.. au profit 80% .. asa ca nu e de plans..

Amenda.. daca nu platesti TVA`ul din ce faci profit. cum primesc si eu daca nu pun aparatul
11.1  RE: Sa fim seriosi trimis de
(28 ian 2009, 17:07:28
Ce nr la masina ai? Vin eu sa ma plimb toata luna cu aparatul de taxat pornit sa vad ce profit scoti la sfarsit de luna.Te pomenesti ca tu esti omul legii. Sunt unii care nu au nici o treaba cu subiectul dar arunca tot felul de vorbe la adresa acestor oameni , ca au nu stiu cate apartamente, case , masini ca sunt inculti si prosti. Asa e romanul , daca el nu are nimic atunci "sa moara si capra vecinului".Nu-si vede fiecare barna din ochi dar vede paiul vecinului.

Dar sa ne spuna parvenitul din imprejurimi , edilul orasului ,primarul bordureanu si pavele-anul ce sanctiuni a aplicat administratiei bazarului cu privire la faptul ca din toti hidrantii din bazar doar 2 functionau la momentul producerii incendiului, nu erau echipati si marcati corespunzator si altii cativa au cazut pozitionati sub chioscuri si deabia acuma sapa baietii si-i scot sa-i pozitioneze pe aleile dintre chioscuri si pt faptul ca nu au lasat poarta de acces si au bagat chioscuri ($)imediat dupa moderni
11.2  RE: Sa fim seriosi trimis de
(28 ian 2009, 20:58:02
spagasini la greu nenorocitii, vedea-si la parnaie!
12.   Spalare de bani trimis de
(28 ian 2009, 19:46:02
oare incendiul din bazar nu a fost de fapt un ajutor pentru a acoperi imensa suma anunta de dl spagar(primarul) ca fiind folosita la modernizarea bazarului????....cumde bazarul a avut ghinionul sa ia foc,exact in ultima parte modernizata?!!1....mai nou,asa se face spalarea de bani? dl primar,nu trebuia sa te ostenesti atat!la cat prosti suntem,inghiteam si suma asta anuntata,si alta,si alta...si poate ieseai primar si la urmatorul mandat.pacat ca nu suntem cu totii ORBI.
13.   ? trimis de
(28 ian 2009, 20:54:25
avram asta e un mare bou
14.   Primar prost educat si nesimtit... trimis de
(28 ian 2009, 21:48:53
Am fost impreuna cu inca 12 persoane in audienta la acest primar si ne-a ignorat pur si simplu... Am stat 5 min. in audienta din care 3 min. le-a vorbit la tel. cu seful de la partid, dupa care ne-a scos afara cica..." nu am timp de simpozioane cu voi".
15.   Hm trimis de
(28 ian 2009, 21:58:19
lasa ca o sa avem noi timp de simpozioane cu PD-listii lui cand vor veni alegerile.....
16.   Dragi carcotasi trimis de
(29 ian 2009, 10:30:38
intradevar,sunt oameni pro si contra bazaristilor,,,dar ganditiva putin,,,,,,,datorita acestui nemernic de bazar sa reusit pana acuma tinerea preturilor in frau,,,de nu era el explodau toate ca in restu oraselor unde nu exista asa ceva si ca sa nu mai lungim vb ,,ori la mall,,ori unde vreti voi marfa e tot turceasca sau chinezeasca...dar sa ne gandim ca primaria ridica lunar in jur de 10 miliarde lei vechi numai din chirii,,,asta uita domnu lungu,,,si se mai uita si ca cei care au 2-3-5-7 chioscuri ofera si 2-3-5-7 locuri de munca ,,,ceia ce salveaza primaria de niste bani pt ajutor social al acelor persoane,,,,chioscurile cumparate de comercianti s-au facut toate cu aprobarea administratiei petelor,,,si cei cu,,,,af,,,cu ,,pf,,,sau cei cu societati,,,credetima ca toti platesc taxe statului roman,,,nimeni nu e mai presus de lege,,dar din invidie sau rautate se vb asa,,,,as fi tare curios sa vad un om,,macar un om care nu are pe el cel putin un obiect de vestimentatie luat din bazar,,,
17.   Intrebari,,,intrebari trimis de
(29 ian 2009, 10:46:37
1,,,,stau si ma gandesc oare cum de nu sa sezizat si nici nu a verificat nimeni cum sa ajuns la licitatia cu pricina si cu aprobarea construirii acestei hale monstruoase care a mai costat si cateva multe miliarde ,,,tot din banii contribuabililor...

2,,,,de ce societatea cu pricina ,,ca nu-i stiu numele in proiectul ei orb nu au montat si nu au respectat regulile psi si etc,,etc..

3,,,,de ce sa facut hala asta si sa batut asa mare tantam tocmai inainte de alegeri,,si nu a facuto lungu cand era primar independent nu sclavul unui partid anume...

4,,,,de ce nu sa lasat vechea conformatie a chioscurilor,,si sa facut un asa anume proiect ca sa se mai introduca cateva sute de chioscuri,,,si tote cu bani grei decartati...

5,,,de ce a acceptat primaria atatia ani la rand amenzile puse de cei de la isu,,care tot din banii nostri au fost platite,,,si sa mers asa pe ochi frumosi,,si sa lasat de la sine sa se ajunga la harababura asta.

de ce ,,de ce ,,, de ce ..

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei