Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 nov 2008 - Anul XIII, nr. 260 (3941)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Sezonul protestelor

Dascălii suceveni sunt de ieri în grevă japoneză

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Profesorii din unităţile de învăţământ din judeţ au intrat de ieri în grevă japoneză. Orele decurg normal, programul elevilor nu este perturbat în nici un fel, însă, oficial, cadrele didactice au început seria mişcărilor de protest cu o săptămână de grevă japoneză.

Chiar dacă prin această formă de protest dascălii nu-şi pot întrerupe activitatea la clasă, profesorilor li se cere ca, în timpul orelor de curs, să poarte la mână o banderolă albă, iar la intrarea în şcoală să fie afişat că este grevă. Teoretic, toţi dascălii au intrat în grevă, însă, practic, lucrul acesta este vizibil doar în câteva unităţi de învăţământ din municipiul Suceava.

Puţine sunt şcolile în care s-a afişat că dascălii se află în grevă, şi mai puţine sunt acele unităţi de învăţământ în care profesorii poartă banderola albă. Cât despre elevi, unii dintre aceştia nu ştiau ieri că dascălii lor se află în grevă.

 

Peste o săptămână, grevă de avertisment

Ieri dimineaţă, la Colegiul Naţional de Informatică „Spiru Haret” din Suceava, elevii nu  auziseră de greva japoneză a dascălilor lor. Pe uşa de la intrare nu era nici un afiş care să anunţe despre protestul cadrelor didactice, iar elevul de serviciu al şcolii a declarat că nu i s-a spus nimic în legătură cu acest lucru.

Aceeaşi era situaţia şi la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 3 din Suceava, dar şi în multe alte unităţi de învăţământ din oraş.

La Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” şi la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, elevii au aflat ieri, de la prima oră a dimineţii, că profesorii au intrat în grevă. Unii dintre elevi au spus chiar că au primit mesaje să nu vină la şcoală, deoarece e grevă.

„Am primit mesaj că e grevă şi să nu vin, însă am sunat la diriginte şi mi-a spus că programul se desfăşoară normal”, a declarat o elevă a Colegiului Naţional „Petru Rareş”.

Preşedintele Sindicatului „Spiru Haret” Suceava, formaţiune afiliată la nivel naţional la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Constantin Cernica a declarat că „toţi profesorii din sindicatul nostru sunt în grevă japoneză, iar din acest punct de vedere nu au fost obiecţii din partea nimănui”. Este vorba despre peste 11 mii de dascăli suceveni membri în FSLI.

Cernica a precizat că profesorii vor fi în grevă japoneză până pe 7 noiembrie, urmând ca pe 10 noiembrie, între orele 12:00 şi 14:00, cadrele didactice să facă o grevă de avertisment.

Greva generală este programată să înceapă pe 18 noiembrie, şi se va derula pe o perioadă nedeterminată.  

 

Greva generală, supusă la vot

La nivel judeţean, joi se vor afla rezultatele referendumului cu privire la declanşarea grevei generale. „Joi o să avem o situaţie cu toate voturile exprimate”, a declarat Constantin Cernica. Acesta a mai spus că „s-ar putea să fie şi profesori care nu doresc să intre în grevă generală, fiindcă nu iau salarii pe perioada protestului”.

Cadrele didactice au declanşat greva din sistemul educaţional, nemulţumite de faptul că Guvernul a amânat majorarea salariilor cu 50% pentru luna aprilie a anului viitor. Deşi dascălii ameninţă cu proteste de amploare şi cu declanşarea grevei generale pe o perioadă nedeterminată, Guvernul nu cedează, iar prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu le-a transmis profesorilor că nu va tăia banii de la investiţii pentru a-i da la salarii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dascălii suceveni sunt de ieri în grevă japoneză.
 Vizualizări articol: 1416 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Dascălii suceveni sunt de ieri în grevă japoneză1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei