Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 sep 2008 - Anul XIII, nr. 217 (3898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Atentat la sănătate

Pârâu cu materii fecale prin mijlocul unui sat sucevean

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Materiile fecale şi apele uzate ale municipiului Rădăuţi poluează de ani de zile localitatea Satu Mare şi nimeni nu intervine pentru a stopa acest adevărat atentat la sănătate oamenilor. Pârâul Pozen, cândva limpede şi plin cu peşti, este acum negru, iar in apă nu mai trăiesc „nici broaştele”, iar cât priveşte mirosul, este de prisos să vorbim.

 

Pentru locuitorii din Satu Mare, pârâul care împarte satul în două este un adevărat blestem. Aproape jumătate din apele menajere ale municipiului Rădăuţi, cu o populaţie de peste 30.000 de locuitori, sunt deversate direct în pârâul Pozen înainte de a fi înghiţite de râul Suceava.

Mirosul care-l emană materiile fecale şi tot ce înseamnă apele uzate ale unui întreg oraş se face simţit aproape peste tot în Satu Mare. Cei mai afectaţi sunt sătenii ale căror case sunt amplasate în vecinătatea pârâului.

Oamenii spun că au făcut zeci de plângeri, dar până acum nu s-a rezolvat nimic.

Gelu Munteanu are 52 de ani, iar viaţa sa a devenit un adevărat calvar.

„Cam din 1994 suntem poluaţi zi de zi, ceas de ceas. Dimineaţa se simte cel mai tare mirosul, e aproape insuportabil, cred că pe timp de noapte se deversează direct în pârâu mai multă apă menajeră neepurată decât pe timp de zi şi aşa se explică totul”, a mărturisit Gelu Munteanu.

 

„E ca şi cum am avea un WC tot timpul lângă noi”

Familiile care locuiesc pe malurile pârâului ar vrea să se mute în alte locuri. Singura problemă e că nu au bani să o ia de la zero, pentru că locuinţele lor nu valorează nimic în condiţiile acestei poluări masive.

Olipa Munteanu îşi aminteşte că în copilărie pârâul era atât de limpede încât se puteau pescui diferite specii de peşti.

„Acum nu mai cresc nici broaştele, d-apoi peştii. Despre miros ce pot spune: e ca şi cum am avea un WC tot timpul lângă noi”, a precizat Olpia Munteanu.

Pentru a fi mai convingător, Gelu Munteanu a luat o strecurătoare pe care a introdus-o în apă. Efectul a fost cel pe care-l ştia de 14 ani: strecurătoarea s-a umplut de mizeria oraşului Rădăuţi.

„Singura soluţie ar fi să ne facem singuri dreptate. Să ne adunăm toţi oamenii din sat, să facem un dig şi să le trimitem la Rădăuţi toate mizeriile pe care le mirosim noi zi de zi”, a spus cu năduf Gelu Munteanu.

 

Fântânile, poluate

Ştefan Cramarciuc, primarul din Satu Mare, a mărturisit că problema poluării pârâului Pozen îl preocupă.

Plângerile sătenilor afectaţi vin zilnic, iar primarul nu poate decât să le promită că va vorbi încă şi încă o dată cu cei care ar trebui să stopeze această poluare.

„Nimeni nu face nimic pentru a rezolva problema. Pe lângă mirosul insuportabil s-a ajuns şi la poluarea a circa 70 de fântâni. Apa din aceste fântâni este folosită de săteni doar pentru uz menajer şi, eventual, pentru adăparea animalelor. Pentru băut, oamenii cumpără apă de la magazin, ceea ce este total anormal într-un sat”, a spus Ştefan Cramarciuc.

 

Staţia de epurare de un milion de euro nu face faţă

Poluarea pârâului Pozen şi a localităţii Satu Mare este o consecinţă a faptului că staţia de epurare a oraşului Rădăuţi nu poate prelua întreaga cantitate de ape uzate. Nistor Tătar, directorul SC Servicii Comunale SA Rădăuţi, recunoaşte că o parte din apele menajere sunt deversate direct în pârâul Pozen.

„Capacitatea de epurare este de 87 l/s, iar în mod normal debitul este de 135 l/s, ceea ce înseamnă că diferenţa ajunge în pârâu fără a fi prelucrată”, a spus Nistor Tătar.

Curios este că actuala staţie de epurare funcţionează abia de doi ani.

Investiţia, derulată printr-un program PHARE, a costat un milion de euro şi a devenit funcţională în 2006, iar de proiectare s-a ocupat Primăria Rădăuţi.

Practic, „specialiştii” care s-au ocupat de proiectarea şi avizarea staţiei de epurare nu au fost în stare să calculeze debitul de ape menajere ce trebuie prelucrat, iar incompetenţa acestora se traduce într-o poluare constantă a apelor şi mediului.

 

SGA Suceava s-a mărginit doar să constate dezastrul ecologic

Interesant este că, deşi această problemă este arhicunoscută de instituţiile sucevene abilitate să ia măsuri, totul s-a rezumat la măsurarea gradului de poluare.

„Este cineva de la Apele Române care ia probe în fiecare zi, dar mai departe nu ştiu ce se întâmplă”, a menţionat primarul din Satu Mare.

Şi directorul de la SC Servicii Comunale SA Rădăuţi spune că cei de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava sunt în temă, dar că societăţii pe care o conduce nu i s-a aplicat vreo sancţiune.

Ioan Ungureanu, directorul SGA Suceava, a refuzat să răspundă la vreo întrebare legată de staţia de epurare a municipiului Rădăuţi, trimiţându-ne la biroul de presă al Direcţiei Apelor Române Bacău.

Rolul său pare a fi acela de a constata dezastrele ecologice.

Instituţia condusă de Ioan Ungureanu a asistat la fel de pasiv, timp de trei ani, la poluarea râului Suceava, cu apele uzate ale municipiului Suceava, problemele de stopare a unor astfel de fenomene nefiind o prioritate.

 

Legea prevede plângeri penale

Legea în astfel de cazuri este extrem de clară şi prevede plângeri penale împotriva celor care se fac vinovaţi de poluări repetate. Acest aspect este stipulat în Legea Apelor, cu numărul 107/1996.

Conform articolului 92 din Legea 107/1996, „evacuarea, aruncarea sau injectarea în apele de suprafaţă sau subterane ... de ape uzate, deşeuri, reziduuri sau produse de orice fel, care conţin substanţe în stare solidă, lichidă sau gazoasă, bacterii sau microbi, în cantităţi sau concentraţii care pot schimba caracteristicile apei, făcând-o astfel dăunătoare pentru sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, pentru viaţa animalelor şi mediul înconjurător, pentru producţia agricolă sau industrială ori pentru fondul piscicol, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă”.

Săvârşirea din culpă a acestei faptei se pedepseşte, de asemenea, cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pârâu cu materii fecale prin mijlocul unui sat sucevean.
 Vizualizări articol: 3071 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Pârâu cu materii fecale prin mijlocul unui sat sucevean1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Fara cuvinte... trimis de
(15 sep 2008, 11:06:43
...eu sa fiu in locul lor citez:,,Singura solutie ar fi sa ne facem singuri dreptate. Sa ne adunam toti oamenii din sat, sa facem un dig si sa le trimitem la Radauti toate mizeriile pe care le mirosim noi zi de zi", a spus cu naduf Gelu Munteanu. "Deci la treaba gospodari,inadmisibil .Mai rau ca in congo.

2.   Catre Primaria SATU MARE trimis de
(15 sep 2008, 16:37:46
Umpleti citeva cisterne cu mizerie din parau si turnatile in fata Primariei din Rdauti si la Srvicii comunale
3.   Sa traiti bine! trimis de
(15 sep 2008, 16:57:45
Nu-i nimic, politicienii si autoritatile vegheaza! Sa traiti bine!!!
4.   ERA DE ASTEPTAT trimis de
(15 sep 2008, 18:28:36
LA cat caca se maninca azi in toata societatea romaneasca,mai ales in politica,era de asteptat sa iasa materia prima pe undeva.Si sa fim in ton cu teoria conspiratiei cred ca materiile fecale au o sursa sigura .... Consiliul Judetean...Prefectura... ... Candidatii la Senat si Camera Deputatilor . vezi actorii principali Flutur,Baisanu,Marza si Compania .Propun sa fie acordate subventii pentru hartie igienica cu sarma ghimpata pentru orificiul de sus si de jos.HAI PA .
5.   Sga trimis de
(15 sep 2008, 21:15:20
sga-ul trebuie desfiintat. oricum nu-si face datoria. cat timp la conducere va fi Ungureanu vom constata dezastre ecologice si atata. el nu loveste in puternicii zilei fie ei psd-isti , pnl-isti, mai nou pdl-isti. el trebuie cu orice chip sa fie director sau macar inginer sef in rest apele sa curga cum vor.
6.   Corectie trimis de
(15 sep 2008, 22:31:52
Sandrinio draga...,,o parte din apele menajere ESTE deversata direct in paraul Pozen si nu sunt deversate(partea este una)...
7.   Parca numai acolo... trimis de
(15 sep 2008, 22:48:08
Dar de mizeria de la Putna de la ferma de vaci a lui Biholar Gheorghe de ce nu scrie acest ziar? Sau aveti legaturi de afaceri? (vezi postul tv Intermedia pe care/l patroneaza)
8.   Hi hi trimis de
(16 sep 2008, 00:21:27
SA VENITI PE BISTRITA ,LA CIRLIBABA,CIUCANESTI SA VEDETI CE ZONA CU RAHAT DE LA BAILE ECOLOGICE CARE SE SCURG IN APA DIRECT!

DE CE NU FAC CEVA CEI DE LA MEDIU SA.IA CASA CU CASA ,HAZNA CU HAZNA SA VADA UNDE SE SCURG!!!

RUSINE ROMANIA ANILOR 2008!!!!
9.   ACOLO TREBUIE SA CURGA trimis de
(16 sep 2008, 01:43:17
cel mai bine ar fi ca Pozenul sa fie deversat direct in curte la Olarean.
10.   Urmarile furturilor PSD Frunza trimis de
(16 sep 2008, 06:57:22
fiti siguri ca difeenta de bani cat ar fi costat o statie de epurara care sa aiba capacitatea corespunzatoare a ajuns unde trebuie. Este imposibil xand faci un asemenea proiect sa nu ti cont de debitul maxim si sa mai adaugi o rezerva. Aici trebuie o ancheta urgent !
11.   Rahat trimis de
(16 sep 2008, 16:16:28
viata e un rahat , iar ei sunt plini de viata
12.   VORBE SI IAR VORBE trimis de
(16 sep 2008, 21:01:56
Domnul Tatar sa ne spuna cum a calculat el si specialistii lui de la SERVICII COMUNALE .... de fapt intr un interviu la TV RADAUTI DL. TATAR recunoaste ca de fapt nu a calculat nimeni debitul apelor uzate pana in acest moment ??? Adica faci ceva fara sa te intereseze ce faci ?
13.   Am uitat ceva trimis de
(16 sep 2008, 22:19:27
Pentru aceste lucrari trebuie sa plateasca PRIMARIA RADAUTI catre SERVICII COMUNALE 40 de miliarde ?? Apropo ca mi am adus aminte de inca un subiect ce conditii oferiti cainilor cazati la SEVICII COMUNALE daca percepeti pe un caine 540 de ron pe luna? In momentul in care salarul minim pe economie e putin mai mare si din el o persoana trebuie sa se intretina o luna , platind curent impozit si alte cheltuieli ? DOMNULE TATAR NU VA ESTE RUSINE SA BAGATI MANA ATAT DE ADANC IN BUZUNARUL NOSTRU , AL CONTRIBUABILILOR??? Dca poate sa afle cineva daca e drept am inteles de la unii salariati ai SERVICII COMUNALE ca DL. TATAR ar avea un salar de 200 de milioane de lei pe luna!!!! O FI DREPT ?? DE UNDE ASA UN SALAR???

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei