Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 15 sep 2008 - Anul XIII, nr. 217 (3898)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Din nou în bănci

Şcoala începe cu stângul în judeţul Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Clopoţelul de început de an şcolar va suna astăzi pentru 130 de mii de elevi din judeţul Suceava. Dintre aceştia, peste 25 de mii de copii merg astăzi la grădiniţă, la nivelul judeţului fiind înfiinţate în acest an şcolar 1074 de grupe de perscolari.

Învăţământul primar numără în Suceava 34 de mii de elevi, grupaţi în 1897 de clase I-IV, iar şcoala gimnazială este formată din 1718 de clase, în care sunt înscrişi 36 de mii de elevi.

5516 elevi intră azi în primul an de liceu, la nivelul judeţului Suceava fiind realizate 196 de clase a IX-a, învăţământ de zi. Tot în clasa a noua, dar la fără frecvenţă, vor intra astăzi 280 de elevi, grupaţi în nouă clase, în timp ce cursurile primului an de studiu la  o şcoală de arte şi meserii vor fi urmate de 2940 de elevi, din 105 clase.

 

Peste 9000 de dascăli în judeţ 

În şcolile din judeţ lucrează 12 mii de angajaţi, personal didactic şi nedidactic. Peste 9000 dintre angajaţi sunt cadre didactice, 1050 dintre angajaţi reprezintă personalul didactic auxiliar, iar personalul nedidactic este format din 1964 de angajaţi. 

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Şcolar, în acest an, în judeţul Suceava funcţionează 445 de grădiniţe cu program normal, 19 grădiniţe cu program prelungit, 197 de şcoli primare, 207 şcoli generale, 17 colegii, 16 grupuri şcolare, trei licee, 32 de SAM-uri, şase şcoli speciale, trei cluburi sportive, şapte cluburi ale elevilor şi o şcoală postliceală de stat.

În total, în Suceava există 953 de unităţi de învăţământ de stat, iar 229 dintre acestea au personalitate juridică.

237 de şcoli sunt în mediul urban şi 716 unităţi de învăţământ din judeţ sunt din mediul rural.

 

Vacanţă prelungită pentru 500 de preşcolari

Condiţiile igienico-sanitare pe care le oferă şcolile sucevene nu sunt dintre cele mai bune, iar majoritatea elevilor vor intra astăzi în şcoli care nu au autorizaţie de funcţionare de la Autoritatea pentru Sănătate Publică. Din cele 953 de unităţi de învăţământ din judeţ, doar 243 au autorizaţie de funcţionare.

Pe lângă problemele legate de starea igienico-sanitară a şcolilor, începutul de an şcolar debutează la Suceava cu probleme  neîntâlnite până acum.

Peste 500 de preşcolari, chiar din municipiul Suceava, nu vor putea merge la grădiniţă, deoarece imobilele în care funcţionează unităţile de învăţământ se află încă în şantier.

Este vorba despre Grădiniţele Aşchiuţă şi Prichindelul din Suceava, unde lucrările de extindere şi reabilitare nu s-au încheiat, iar copiii nu pot începe anul şcolar.

Inspectorul  şcolar general Petru Carcalete apreciază că „situaţia se va menţine până la jumătatea lunii octombrie, dacă primăria nu va găsi alte variante pentru ca aceşti copii să poată începe anul şcolar mai devreme”.

 

Şcoli distruse de inundaţii

Inundaţiile de la sfârşitul lunii iulie afectează începutul de an şcolar în câteva localităţi din judeţ. Astfel, Şcoala cu clasele I-IV din Sadău a fost complet distrusă de ape şi ulterior dărâmată, iar elevii de aici au fost transferaţi la Şcoala Brodina.

Două grădiniţe din Vicovu de Jos, una din Ulma şi una din Straja au fost de asemenea distruse de ape, iar copiii de aici încep anul în spaţii închiriate.

Tot în spaţii închiriate, chiar şi în locuinţe particulare, încep anul sute de preşcolari din judeţ. Numai în oraşul Cajvana, aproximativ nouă unităţi de învăţământ preuniversitar funcţionează în camere din casele localnicilor.

Aproape 50 de mii de elevi cu probleme sociale au primit pentru acest debut de an şcolar rechizite gratuite din partea Guvernului.

Cei mai mulţi dintre beneficiarii rechizitelor gratuite, şi anume 6202 elevi sunt în clasa întâi.

 

O singură şcoală particulară acreditată

În ceea ce priveşte învăţământul particular din judeţ, acesta este reprezentat de cele 24 de unităţi de învăţământ, care acoperă toate ciclurile şcolare preuniversitare şi la care sunt înscrişi aproximativ 2000 de elevi.

O singură şcoală particulară din judeţ, şi anume Şcoala Creştină Filadelfia, începe noul an cu acreditare de la Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Restul unităţilor de învăţământ particulare funcţionează pe bază de autorizaţie de încredere emisă de MedCT prin Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şcoala începe cu stângul în judeţul Suceava.
 Vizualizări articol: 2002 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Şcoala începe cu stângul în judeţul Suceava4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   SCOALA.....VIETII trimis de
(15 sep 2008, 13:03:04
POLITICIENII SUCEVENI IN LOC SA DISCUTE LUCRURI CU ADEVARAT IMPORTANTE IN SEDINTELE LOR SI SA REZOLVE PROMBLEMELE GRAVE CU CARE SE CONFRUNTA POPULATIA ..STAU SI SE PORCAIESC UNUL PE ALTUL SI NU STIU CE SA MAI FACA SA NU PIARDA SCAUNUL PE CARE SAU ASEZAT CONFORTABIL...RUSINE LOR...
2.   Chiar ca incepe cu stangul! trimis de
(15 sep 2008, 19:08:50
Am inceput un nou an scolar si sunt la liceu in clasa a XII-a la un liceu cu renume. Nu doresc sa ii dau numele dar vreau sa precizez doar ca liceul nostru incepe cu stangul din cauza faptului ca lucrarile de reabilitare si modernizare inca nu au fost terminate si nu se stie cand anume vor termina aceste lucrari, care oricum sunt partiale. Sunt partiale din lipsa de fonduri si din cauza asta doar o parte a liceului e modernizata, in rest, e la fel cum era...Am inteles ca fodurile pentru aceste reparatii au ajuns mai tarziu pentru liceul nostru si nu s-a putut termina atat de repede lucrarile...Oricum presupun ca voi incepe noul an scolar cu un mic santier alaturi...dar sper ca totul va fi bine...
3.   Intrebare trimis de
(15 sep 2008, 19:52:37
Cand il schimbati pe CARCA,SAU A RECASTIGAT PROCESUL /
4.   Intrebare trimis de
(15 sep 2008, 20:04:24
cum s-a ocupat carcalete de buna incepere a anului scolar? el e in campanie electorala,n-are timp de invatamantul sucevean.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei