Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 4 sep 2008 - Anul XIII, nr. 208 (3889)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Nemulţumiri în stradă

30 de tractoare, claxoane şi lozinci, la protestul fermierilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO
Fermierii din judeţ au protestat ieri timp de patru ore pe străzile municipiului Suceava, la volanul a aproximativ 30 de tractoare, cu remorci şi utilaje. Plecaţi cu întârziere în marş, fermierii, 30-40 la număr, au ajuns în faţa Prefecturii Suceava în jurul orei 12.00, cu o întârziere de o oră faţă de programul stabilit. După înaintarea unui memoriu şi o discuţie lungă cu prefectul Alexandru Băişanu, aceştia s-au urcat din nou în tractoare, urmând, după programul stabilit, drumul către Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Suceava, unde a fost lăsat un al doilea memoriu. Aşa cum era de aşteptat, tractoarele, care au traversat municipiul reşedinţă de judeţ de la un capăt la altul, au îngreunat şi mai mult traficul din oraş, fără a se înregistra însă evenimente deosebite.

 

Un litru de motorină, cât nouă kilograme de cartofi

Protestatarii au claxonat pe aproape tot traseul şi au arborat pe tractoare lozinci mai mult sau mai puţin inspirate.

„Motorina accizată ca un viciu / Vacă de muls pentru Patriciu”, „Cu subvenţii din ast ţară / Semeni grâu în primăvară / Şi cartofii cam prin toamnă”, ori „Nu priviţi motorina la tractor ca pe vicii: cafea, tutun sau alcool”. De asemenea, fermierii au arătat şi cam care sunt diferenţele dintre preţul unui litru de motorină şi cel al produselor pe care ei le scot pe piaţă. „Un litru de motorină, egal cu cinci litri de lapte de vacă, nouă kilograme de grâu, ori nouă kilograme de cartofi”, şi-au prezentat nemulţumirea aceştia.  

„La protestul nostru, al Asociaţiei Fermierilor Crescători de Vaci de Lapte Bucovina Suceava, s-a afiliat şi Asociaţia Producătorilor de Cartofi din zona Rădăuţi-Siret, reunindu-se astfel partea vegetală cu cea zootehnică. Dorim să fim trataţi ca toţi fermierii europeni şi să avem subvenţia de 50% la motorină. La noi în România, motorina este accizată precum un viciu, ca tutunul sau alcoolul. Dacă nu se vor lua măsuri, vom avea o întrunire la nivel naţional, iar protestul se va radicaliza”, a declarat Doru Gurău, preşedintele asociaţiei fermierilor din Bucovina.

Acesta a arătat în mai multe rânduri că în România subvenţiile pe care fermierii le încasează de la stat reprezintă doar 8% din valoarea ajutoarelor pe care le iau fermierii din celelalte ţări ale Uniunii Europene.

 

Concurenţă neloială din cauza lipsei subvenţiilor de la stat

Fermierii primiţi de prefect pentru a-şi expune punctele de vedere s-au plâns la unison de faptul că nu au cum obţine beneficii pe munca lor, din cauză că fermierii din UE, sprijiniţi consistent prin subvenţii, le fac o concurenţă acerbă, la care ei nu au cum răspunde, în condiţiile în care nu sunt sprijiniţi.

„Am investit bani în tractoare, în animale, avem credite, dar nu putem face faţă, concurenţa este neloială. Suntem cetăţeni europeni şi vrem să avem drepturile care ni se cuvin, pe care le au toţi ceilalţi fermieri”, a fost mesajul protestatarilor.

Prefectul i-a asigurat pe aceştia de sprijinul său, le-a propus şi unele soluţii pentru a putea ieşi din impas, încurajându-i să lupte pentru drepturile lor.

Totuşi, fermierii au fost nemulţumiţi de faptul că discursul prefectului nu a fost, în cea mai mare parte, referitor la problemele lor.

„Discuţia nu a fost la obiect, fiind mai degrabă o pledoarie electorală a domnului prefect”, şi-a spus supărarea Doru Gurău, liderul protestatarilor.

Acţiunea a fost organizată la nivel naţional, în aproape 20 de judeţe, sub coordonarea Federaţiei Agrostar.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 30 de tractoare, claxoane şi lozinci, la protestul fermierilor.
 Vizualizări articol: 2237 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
30 de tractoare, claxoane şi lozinci, la protestul fermierilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De ce? trimis de
( 4 sep 2008, 14:24:43
De ce toti umbla dupa cersit?
2.   Yo trimis de
( 4 sep 2008, 15:23:54
mai bine veneau cu vacile din Maritei!!!!
3.   Poate muriti de foame trimis de
( 4 sep 2008, 21:24:22
In cate tari din occident ati fost baieti ? de cate ori ati iesit din tara ? In toata lumea civilizata agricultura este subventionata 50 % de stat! De asta la noi mancarea este mai scumpa ca n occident.. In supermarketurile din Romania 40 % din mancare este adusa din germania... iar voi spuneti ca lumea umbla la cersit ?!!! Idiotilor !!! Habar nu aveti despre rostul lucrurilor in lume...
4.   PT OARE trimis de
( 5 sep 2008, 19:55:33
Auzi frate, de cate ori ai pus mana pe o sapa, grebla sau coasa sa vezi cum e si apoi sa te urci in tractor si sa lucrezi automatizat dar cu rezervorul gol ca nu ai cu ce face plinul; sa muncesti si sa iti faci treaba si atuci mai discutam, sunt sigur ca ai fi fost in primul tractor si cu o lozinca mare pe el.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei