Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 iun 2008 - Anul XIII, nr. 141 (3822)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

De la 1 octombrie

Plafoanele la farmacii ar putea fi desfiinţate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un proiect care are în vedere desfiinţarea plafoanelor pentru farmaciile ce eliberează compensate şi gratuite şi care ar da posibilitatea pacienţilor să beneficieze de medicamente prescrise în acest regim în orice zi a lunii, ar putea fi pus în practică începând cu 1 octombrie.

Iniţiativa ce ar duce la eliminarea sumei fixe alocate pentru fiecare unitate de profil aflată în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate şi ar scăpa bolnavii de stresul procurării medicamentelor subvenţionate înscrise pe reţetă aparţine Ministerului Sănătăţii Publice şi este lăudată de autorităţile sanitare de la nivel local.

„Aceasta este una din măsurile pe care le vom lua în perioada următoare pentru a facilita accesul pacienţilor la tratament. Nu este firesc ca reţetele gratuite să se elibereze numai în primele zile ale lunii, iar bolnavii care au nevoie de ele mai târziu să fie nevoiţi să le plătească. În felul acesta, fiecare farmacie va fi obligată să primească toate reţetele, care vor fi decontate ulterior de Casa de Asigurări de Sănătate”, a explicat Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii Publice.

 

Autorităţile sanitare locale laudă iniţiativa

Preşedintele director general al CAS Suceava, Michaela Pelepco, a opinat că măsura este în folosul asiguraţilor, în condiţiile în care prin eliminarea plafonului la farmacii pacienţii şi-ar putea procura medicamentele compensate şi gratuite din orice unitate de profil, în orice perioadă a lunii.

“Deşi în judeţul Suceava, prin farmaciile în contract cu instituţia noastră, se asigură permanent continuitate în eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite, unele farmacii cu adresabilitate mare epuizează fondurile alocate iniţial cu câteva zile înainte de data de 15 a lunii. CAS are posibilitatea, conform Normelor metodologice, de a suplimenta aceste plafoane doar după această dată, iar în situaţia dată persoanele asigurate trebuie să se adreseze unei alte farmacii care dispune de fonduri în respectivul interval de timp”, a punctat Michaela Pelepco, adăugând că la nivelul judeţului nu au existat cazuri în care asiguraţii să nu beneficieze de medicamente compensate şi gratuite din cauza lipsei de fonduri.

La rândul său, preşedintele Colegiului Farmaciştilor Suceava, Doiniţa Cocriş, a apreciat drept bună ideea lansată de Ministerul Sănătăţii chiar dacă, spre deosebire de alte judeţe din ţară, în Suceava nu sunt probleme deosebite  la acest capitol. Ea a arătat că farmaciile din judeţ au fonduri suficiente, iar cu mici excepţii sucevenii au parte toată luna de medicamente subvenţionate, însă rămâne de văzut în ce măsură proiectul va fi şi în avantajul breslei pe care o reprezintă.

 

109 farmacii sucevene onorează reţete compensate şi gratuite

„Uneori, la sfârşit de lună, mai este o mică problemă la farmaciile unde adresabilitatea este mare şi ai căror pacienţi trebuie să mai aştepte o zi sau două până vine suplimentarea. Oricum, noua măsură este bună pentru bolnavi, care scapă de acel război al nervilor, de stresul produs de perioada scursă între epuizarea fondurilor şi alocarea sumelor suplimentare. Şi pentru farmacişti proiectul ar fi bun, dar numai dacă s-ar menţine sistemul de decontare. Noi ne-am dorit de foarte mult timp desfiinţarea plafoanelor, însă se pune problema dacă CAS ne poate plăti la timp. Pe noi ne interesează la ce termen se fac plăţile, deoarece au mai fost situaţii când deconturile s-au făcut cu mare greutate, odată chiar după mai bine de doi ani şi numai după un proces. Mă tem să nu fie doar o măsură electorală”, a precizat Doiniţa Cocriş.

În momentul de faţă, în judeţ, 109 farmacii eliberează reţete compensate şi  gratuite în limitele fondurilor alocate de Casa de Asigurări de Sănătate în decursul unei luni. Plafonul lunar se calculează în proporţie de 80% în funcţie de adresabilitate şi în proporţie de 20% în funcţie de punctajul obţinut pe baza anumitor criterii, respectiv numărul de angajaţi, punctele de lucru din mediul rural şi programul de continuitate al farmaciei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Plafoanele la farmacii ar putea fi desfiinţate.
 Vizualizări articol: 1074 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Plafoanele la farmacii ar putea fi desfiinţate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei