Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 14 mai 2008 - Anul XIII, nr. 111 (3792)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   1 fişiere video

Pericol mare

Satul Sf. Ilie, invadat de vulpi suspecte de turbare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

În ultimele săptămâni, zeci de localnici din Sf. Ilie s-au trezit în mai multe rânduri cu vulpi prin gospodării. Cu un comportament total nefiresc, vulpile se plimbă printre oameni în plină zi, ţinta lor fiind găinile, pe care le înşfacă din gospodării. Oamenii povestesc că vulpile intră în curţi chiar dacă simt prezenţa lor ori a câinilor, şi nu dispar nici după ce sunt fugărite cu furcile.

 

„Nu se teme de om, aşa ceva nu am mai văzut”

Oamenii bătrâni povestesc că nu au mai văzut în viaţa lor vulpi care să le calce curţile pe timp de zi.

„Am 80 de ani, însă aşa ceva nu am mai văzut. Stăteam pe butuc în curte, numai ce o văd că vine şi sare după găini”, povesteşte Amfilochie Caşovschi, un bătrân care a rămas fără mai multe găini după atacurile vulpilor.

Bătrânul spune că sunt aproape două luni de când a văzut prima vulpe prin curţi, iar de atunci povestea se tot repetă.

„Nu se teme de om, aşa ceva nu am mai văzut. Cumătrul stătea cu bâta în mână, iar ea nimica, parcă nici nu îl vedea. Un vecin, când s-a întors acasă, a găsit vulpea în grajd, cu labele pe prag. A luat toporul să o omoare. Când a ridicat toporul a încremenit cu el în mână. Ea nu s-a mişcat din loc, se uita la el cum mă uit eu la dumneata”, povesteşte Aglaia Caşovschi.

Alţi doi săteni, Ilie Vorovchievici şi Aurelian Caşovschi, au rămas şi ei fără găini în curte, după atacurile vulpilor. Oamenii povestesc că acestea vin în gospodării singure, din câmp, şi sar dintr-o curte în alta, putând fi văzute şi pe străzile din sat. „Le iau capul, le înşfacă şi pleacă cu ele ori le lasă moarte”, povestesc oamenii despre cum sunt lăsaţi fără găini. Pentru a nu mai rămâne fără găini, sătenii şi-au înălţat gardurile din spatele gospodăriilor, vulpile venind de pe câmpurile din spatele curţilor. 

 

Comportament specific vulpilor turbate

Nici unul dintre oamenii rămaşi fără găini nu s-au gândit să anunţe medicul veterinar despre această situaţie. Abia ieri, prin intermediul presei, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a fost sesizată cu privire la comportamentul suspect al vulpilor.  

„Vulpea care vine ziua în zonele locuite de oameni este aproape sigur turbată”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.

El a anunţat că astăzi va trimite oameni în zonă pentru a încerca să afle mai multe detalii şi pentru a se lua măsuri pentru evitarea unor situaţii grave.

Muşcătura unui animal turbat este foarte periculoasă pentru om, fiind letală dacă acesta nu primeşte îngrijiri medicale timp de 24 de ore.

De la începutul anului, veterinarii au înregistrat zeci de cazuri de rabie, majoritatea la vulpe, boala răspândindu-se practic în tot judeţul.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Satul Sf. Ilie, invadat de vulpi suspecte de turbare.
 Vizualizări articol: 1458 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Satul Sf. Ilie, invadat de vulpi suspecte de turbare5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vai doamne trimis de
(14 mai 2008, 12:46:50
pai si in anglia umbla vulpile pe strazi cum umbla cainii la noi pe strada.sunt periculoase...insa nu stiu ce masura s-a putea lua.
2.   D-le dulgheru trimis de
(14 mai 2008, 14:49:50
Mama mea a fost la unitatea pe care o conduceti de 1 luna de zile si nu v-ati sesizat...doar presa va pune pe drumuri
3.   Eu cred trimis de
(14 mai 2008, 16:11:14
Au fugit vulpile din padurea Costina...din cauza drujbelor !
4.   IMPORTANT!!!!! trimis de
(14 mai 2008, 17:48:43
Este foarte adevarat.

Rabia sau popular turbarea este una din cele mai periculoase sau chiar mortale

afectiuni.

Persoana care a fost muscata de vulpe caine pisica sau alt tip de animal care are rabie, si nu se prezinta in cel mai scurt timp la spitalul vechi de boli infectioase pentru a i se acorda vaccinul specific si tratamentul specific, risca sa moara

Ps. Daca vedeti vulpi care sunt blande prin apropiere nici sa nu va apropiati de ele.

In mod normal o vulpe care nu este turbata, are instinctul de frica fata de om, iar cand turbeaza acest instict se pierde devenind blanda in sensul ca se lasa prinsa asta nu inseamna ca nu si musca...
5.   Scarbit de putorile primariei trimis de
(14 mai 2008, 19:47:23
vulpile turbate din Sf.Ilie au umplut si cainii vagabonzi care patruleaza din periferie in centru aducand turbarea.Ce face Zarujanca cu sperdoctorul ei Varzaru? Dau bani pe cabinetul cetateanului...turmentat? Musca-v-ar turba lighioanelor!Doamna Anjelica, unde te doare de noi, cetatenii? De-acolo sa te muste si maidanezii prasiti cu drag de tine si babele tale nebune din Zamca si Marasesti!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei