În ultimele săptămâni, zeci de localnici din Sf. Ilie s-au trezit în mai multe rânduri cu vulpi prin gospodării. Cu un comportament total nefiresc, vulpile se plimbă printre oameni în plină zi, ţinta lor fiind găinile, pe care le înşfacă din gospodării. Oamenii povestesc că vulpile intră în curţi chiar dacă simt prezenţa lor ori a câinilor, şi nu dispar nici după ce sunt fugărite cu furcile.
„Nu se teme de om, aşa ceva nu am mai văzut”
Oamenii bătrâni povestesc că nu au mai văzut în viaţa lor vulpi care să le calce curţile pe timp de zi.
„Am 80 de ani, însă aşa ceva nu am mai văzut. Stăteam pe butuc în curte, numai ce o văd că vine şi sare după găini”, povesteşte Amfilochie Caşovschi, un bătrân care a rămas fără mai multe găini după atacurile vulpilor.
Bătrânul spune că sunt aproape două luni de când a văzut prima vulpe prin curţi, iar de atunci povestea se tot repetă.
„Nu se teme de om, aşa ceva nu am mai văzut. Cumătrul stătea cu bâta în mână, iar ea nimica, parcă nici nu îl vedea. Un vecin, când s-a întors acasă, a găsit vulpea în grajd, cu labele pe prag. A luat toporul să o omoare. Când a ridicat toporul a încremenit cu el în mână. Ea nu s-a mişcat din loc, se uita la el cum mă uit eu la dumneata”, povesteşte Aglaia Caşovschi.
Alţi doi săteni, Ilie Vorovchievici şi Aurelian Caşovschi, au rămas şi ei fără găini în curte, după atacurile vulpilor. Oamenii povestesc că acestea vin în gospodării singure, din câmp, şi sar dintr-o curte în alta, putând fi văzute şi pe străzile din sat. „Le iau capul, le înşfacă şi pleacă cu ele ori le lasă moarte”, povestesc oamenii despre cum sunt lăsaţi fără găini. Pentru a nu mai rămâne fără găini, sătenii şi-au înălţat gardurile din spatele gospodăriilor, vulpile venind de pe câmpurile din spatele curţilor.
Comportament specific vulpilor turbate
Nici unul dintre oamenii rămaşi fără găini nu s-au gândit să anunţe medicul veterinar despre această situaţie. Abia ieri, prin intermediul presei, Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava a fost sesizată cu privire la comportamentul suspect al vulpilor.
„Vulpea care vine ziua în zonele locuite de oameni este aproape sigur turbată”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru, şeful DSVSA Suceava.
El a anunţat că astăzi va trimite oameni în zonă pentru a încerca să afle mai multe detalii şi pentru a se lua măsuri pentru evitarea unor situaţii grave.
Muşcătura unui animal turbat este foarte periculoasă pentru om, fiind letală dacă acesta nu primeşte îngrijiri medicale timp de 24 de ore.
De la începutul anului, veterinarii au înregistrat zeci de cazuri de rabie, majoritatea la vulpe, boala răspândindu-se practic în tot judeţul.