Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 5 mai 2008 - Anul XIII, nr. 103 (3784)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

În centrul atenţiei

Câinii de rasă, vedetele zilei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Spectacol inedit, cu vedete necuvântătoare. În ciuda vremii nefavorabile, expoziţia chinologică organizată duminică, în parcarea centrului comercial Shopping City Suceava, a atras mii de vizitatori, pe parcursul celor aproape opt ore de concurs.

De la arţăgoşii şi fioroşii câini de luptă şi pază, până la câini care îţi încap în palmă, lipindu-se de tine, pentru a primi căldură, spectatorii, copii şi adulţi, au avut ce admira ore în şir.

Fiind vorba de o competiţie naţională, desemnare a titlului C.A.C. (certificat de aptitudini pentru campionat), concurenţii – câinii şi stăpânii lor, au venit din toată ţara, dar numărul sucevenilor înscrişi în concurs a fost foarte mare.

 

Câinii ciobăneşti – preferaţii publicului

Tocmai de aceea, câinii ciobăneşti au predominat ca prezenţă, fiind preferaţii publicului, atât datorită staturii lor impresionante, a varietăţilor de culori şi tipuri de blană, cât şi datorită blândeţii de care dădeau dovadă majoritatea acestor “giganţi”, care lăsau copiii entuziasmaţi să se prindă cu mânuţele de blana lor şi stăteau liniştiţi, ca lumea să se pozeze cu ei.

Nu lipseau însă nici exemplarele agresive, care săreau la toţi, fără discernământ, care trebuiau ţinuţi deoparte, ca să nu muşte pe trecători.

Printre rasele de ciobăneşti prezente în concurs s-a numărat ciobănescul românesc carpatin, ciobănescul de Berna, ciobănescul caucazian, ciobănescul australian, ciobănescul românesc de Bucovina şi ciobănescul mioritic, dar şi ciobănescul german – câinii lupi, cum li se spune în popor, care au fost prezenţi într-un număr destul de restrâns faţă de alte ediţii.

 

Record la numărul de rase înscrise în competiţie

Expoziţia a fost apreciată de organizatori – Asociaţia Chinologică a judeţului Suceava, ca fiind una record, în privinţa numărului de rase înscrise în concurs – 48 de rase, dar şi ca număr de vizitatori, chiar dacă norii şi ploaia i-au făcut pe mulţi alţii să rămână în casele lor.

De altfel, multitudinea de rase prezente a fost şi unul dintre motivele pentru care publicul a rămas ore în şir la concurs, plimbându-se în toate direcţiile, pentru a vedea unele exemplare de care nici măcar nu a auzit vreodată, sau pentru a căuta reprezentanţi ai unor rase îndrăgite.

Dacă exemplarele mai agresive de Amstaff, Bullterrier, Rottweiller, Bulldog englez şi doberman erau ţinute pe laterale, departe de public, pentru evitarea unor eventuale accidente, în schimb, câinii de vânătoare şi de companie, precum Foxul sârmos, Yorkie, Aierdale Terrier, Jack Russel-ul Terrier, basset-ul, dalmaţienii, copoii ardeleneşti, bracul german, Golden Retriever, Labrador, Cocker Spaniel, Lagotto Romagnolo, Whipet şi Teckel erau mereu înconjuraţi de oameni, care îi alintau sau care priveau cum se joacă ei cu stăpânii lor.

 

Atracţie şi distracţie

Expoziţia a fost animată şi de prezenţa unor rase rare, precum Mastifful tibetan, câinele de apă italian, Border Collie şi Jack Russel-ul Terrier, dar şi a unor rase cu aspect deosebit, precum micuţii şi durduliii shar pei, cu ai lor “colăcei” de piele, agitaţii boxeri, masivii Terra Nova şi St. Bernand, câinii zăpezii – husky şi akita inu, precum şi renumiţii Chow Chow, pufoşi, cu coamă ca de leu şi cu limba albastră, care căscau leneş, fără a fi intimidaţi de agitaţia din jur.

Copiii aduşi de părinţi la expoziţie alergau când să se joace cu câinii pitici, adeseori ţinuţi la piept, la căldurică, de stăpânii lor, când să admire imenşii dulăi ciobăneşti, exclamând cu voce tare „Ohhh!”, când vedeau cât sunt de mici în comparaţie cu ei.

Dintre cei 250 de câini participanţi la expoziţie, doar doi au primit titlul de “Best in show” C.A.C. (certificat de aptitudini pentru campionat), unul la categoria adulţi şi altul la juniori, concursul beneficiind de prezenţa a patru arbitri internaţionali, care au dat calificative fiecărui exemplar în parte, fiind acordate şi alte titluri şi premii, care recompensau atât câinii participanţi, cât şi stăpânii care i-au adus la competiţie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Câinii de rasă, vedetele zilei.
 Vizualizări articol: 2462 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 6 voturi
Câinii de rasă, vedetele zilei4.356

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Data viitoare.. trimis de
( 5 mai 2008, 18:43:35
.. am sa vin cu Bella!happy
2.   Domnului Romega - cainii agresivi trimis de
( 5 mai 2008, 20:40:13
Stimate domn Romega.

tin sa va aduc la cunostinta faptul ca nu v-ati documentat suficient pentru acest articol. Exemplarele "agresive, care sareau la toti" sunt probabil in imaginatia dvs. Nu am vazut nici un exemplar care sa atace pe cineva. Daca nu stiati, toate exemplarele care participa la competitie in primul rand nu trebuie sa fie agresive. In al doilea rand, in cazul in care sunt niste exemplare sensibile la contactul cu strainii, acestea sunt supravegheate cat mai bine, iar dupa jurizare sunt inchise in custile cu care au fost transportate sau l-i se monteaza botnite, dupa caz. Asta ca sa va pun la curent sumar... In cazul in care doriti sa va documentati in acest domeniu, puteti contacta Asociatia Chinologica Suceava - dl.Morosanu sau dl. Bolohan.

Toate cele bune.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei