Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2008 - Anul XIII, nr. 75 (3756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Nemulţumire

ÎPS Pimen, recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de poliţie politică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Soluţie atacată. ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, pare nemulţumit de soluţia pronunţată de Curtea de Apel Suceava la începutul acestei săptămâni prin care s-a hotărât ca dosarul care-l priveşte să fie trimis spre judecare la Secţia de Contencios Administrativ a Tribunalului Bucureşti.

Înaltul prelat a depus recurs faţă de această decizie, o hotărâre urmând să fie luată de judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Dosarul în care s-a depus recursul este cel prin care Consiliul Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii s-a pronunţat cu privire la faptul că ÎPS Pimen a făcut poliţie politică.

CNSAS a stabilit că actualul arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor a colaborat atât cu Securitatea, cât şi cu Direcţia de Informaţii Externe (DIE) şi a avut numele conspirative „Petru” şi „Sidorovici”.

Decizia a fost luată în octombrie 2007, iar contestaţia depusă ulterior de înaltul prelat la CNSAS a fost respinsă, motiv pentru care a fost atacată şi în instanţă.

 

Date despre activitatea înaltului prelat

Începând din 1975, ÎPS Pimen a oferit informaţii ofiţerilor de Securitate, atât verbal, cât şi scris, despre diferite cazuri. Pe lângă misiunile din „Galaxia” şi „Kogălniceanu”, numele conspirative pentru SUA şi RFG, de unde a dat mai multe note informative, în special despre preoţii români din acele state, înaltul prelat a oferit date şi despre ceea ce se petrecea în ţară. De exemplu, despre o femeie cu care stabilise o relaţie de prietenie a relatat că „Iubeşte Ţara, dar nu iubeşte Conducerea Ţării, de aceea cu ea am discutat numai ce-i place, fapt pentru care i-am rămas prieten şi mă felicitează de Crăciun şi Paşti şi-i răspund la felicitări”. Această notă informativă este din 18 ianuarie 1979 şi este semnată olograf „Petru”.

Nici obiceiurile de iarnă nu par să-i fi fost prea dragi arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor. Într-un raport din 22 decembrie 1988 se arată care este poziţia ÎPS Pimen vizavi de acest subiect.

„În ziua de 2 decembrie a.c. (n.r. - 1988) episcopul a chemat trei studenţi în teologie, atenţionându-i în legătură cu activitatea de colinzi în perioada sărbătorilor. Le-a cerut să nu dovedească exces de zel, să rămână în bisericile parohiilor pe lângă care sunt repartizaţi şi să nu extindă activităţile religioase în afară”, se arată în raportul Securităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ÎPS Pimen, recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de poliţie politică.
 Vizualizări articol: 1268 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ÎPS Pimen, recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de poliţie politică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Petru sidorovici trimis de
(29 mar 2008, 11:51:24
Da normal nici acest sfant nu a facut politie politica nici cei ce au fost ofiteri activi an securitate nu au colaborat cu securitatea nici iliescu nici voiculescu etc.etc. dar aia de la securitate stiiau tot ce misca an tara asta si chiar an casele oamenilor,pe mine m-au chemat la militie eram doar un pustan sa ma antrebe daca tatal meu asculta europa libera.Deunde stiiau ei nu tot de la lingai ca cei ce au scris ziarele pana acuma.vedeti-va de treaba fum fara foc nu iese!
1.1  RE: Petru sidorovici trimis de
(29 mar 2008, 20:39:01
mai *****.. ce destept esti tu......
2.   Nu trimis de
(29 mar 2008, 16:16:22
Nu te mai da persecutat.Mai bine te chema profa de romana si te punea sa mai repeti un an(daca nu cumva s-a intamplat)
2.1  RE: Nu trimis de
(29 mar 2008, 19:23:28
tu ai inpresia ca cineva sta sa faca ciorne si dupa aia sa le copiezi pe net?este normal sa gresesti ,sau tu stai o ora sascrii?te dai destept ha ha ha !
3.   Opreste-te ....suntem in post trimis de
(29 mar 2008, 19:30:37
Domnule reporter cred ca e prea mult...., nu prea ai frica de Dumnezeu...., citeste Sfinta Scriptura si poate inveti ceva ....Prea multe lucruri frumoase am auzit despre �PS Pimen ca sa gust rautatile dumneavostra....
3.1  RE: Opreste-te ....suntem in post trimis de
(29 mar 2008, 23:58:15
Da ce se-curistul Zainea cu numele de cod Pimen si Petru si Sidorovici are frica de Dumnezeu? Io nu cred ca altfel nu intra inslujba securitatii. ce legatura sa fie intre banditii se-curisti bor si Dumnezeu?
4.   70 la suta dintre calugari sunt homalai trimis de
(29 mar 2008, 23:54:39
Ina biciclista a cazut si si-a rupt**** dar au salvat-o tri muschetari;
Zainea Vasile zis Pimen impreuna cu Petru si cu Sidorovici
5.   UNDE NE SPOVEDIM trimis de
(30 mar 2008, 19:37:08
cAND VAD IMAGINILECU ACEST BATRANEL ,MA INTREB OARE UNDE SE SPOVEDESC CRESTINI ORTODOCSI IN POSTUL PASTELUI. CRED CA DACA O VOR FACE LA ACEST CALUGAR SAOLIN ,PACATELE LE VOR FI IERTATE. ACESTA INGLOBEAZA O MULTITUDINE DE CREDINTE IN PRIMUL RAND kum fug CU BANII ENORIASILOR, UNDE ASCUND DONATIILE LU BECALI SI MULTE ALTELE. ARE UN CABINET DE SPOVEDANIE ULTRAMODERN DOTAT CU GEAMURI ANTIEFRACTIE,INREGISTRARE AUDIO SI VIDEO DE ULTIMA GENERATIE. DACA VRETI SA AUZITI MAI MULT ASCULTATI florin chlian - ca-n viata . POPO PUI DE DRAC....
6.   Cit timp trimis de
(30 mar 2008, 20:31:53
....securistii care anchetau si-i fortau amenintindu-i si sanatajindu-i pe cei care nu prezentau garantii de supunere oarba(din convingere)pentru sistemul criminal nu sint marginalizati(legea lustratiei) nu putem arunca cu pietre in oameni care n-au rezistat presiunilor(in fond cei care s-au jertfit efectiv in lupta inegala cu un sistem diabolic ,ce recunostinta au acum din partea societatii:primii au,daca mai traiesc pensii de 2-3mil.,iar securistii de 30-40 mil.).Ips Pimen se face mai vinovat de alte lucruri ,cum ar fi faptul ca s-a inconjurat si a girat de la inaltimea inaltei sale dregatorii crestine, persoane dubioaseHrib,Nutu si altii care au diminuat mult mai mult credibilitatea Inalt P.S..E dreptul nostru sa mustram,dar de pedepsit doar Cel de Sus stie ce se cuvine fiecaruia.Orice caramida scoasa dintr-un intreg poate duce la prabusirea sa,dar vreau sa cred ca nu asta se urmareste, chaci n-am ajuns in ordinea vinovatiei,nici macar la securisti si activisti.Lasati piatra jos !
7.   Cu ucraineanu zainea vasile impreuna trimis de
(30 mar 2008, 21:14:13

transmite Banica Jardel tigan
******

******

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei