Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 29 mar 2008 - Anul XIII, nr. 75 (3756)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sfidare

Blocuri sub Cetatea de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Foamea de terenuri a dezvoltatorilor imobiliari nu are limite. În ritmul în care a început să se construiască, cu blocuri şi clădiri de birouri pe fiecare palmă de teren, în curând Suceava va ajunge un ansamblu de beton şi sticlă, cu pământ şi verdeaţă numai în ghivece şi jardiniere. Mai nou, sunt vânate şi siturile arheologice, iar autorităţile sunt dispuse să coopereze cu vârf şi îndesat, sub pretextul crizei de locuinţe.

Sub Cetatea de Scaun a Sucevei, în situl arheologic „oraş medieval Suceava”, o firmă obscură din Dumbrăveni intenţionează să construiască „ansamblul rezidenţial Şipote”.

Pe un platou de 2.200 mp din Parcul Şipote ar fi trebuit să răsară două blocuri cu şase nivele, conform documentaţiei iniţiale.

Cineva de la Oficiul Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Culturii o fi considerat probabil că şase nivele este cam prea mult şi a dat aprobare doar pentru patru, cu obligaţia constructorului de a obţine descărcarea de sarcină arheologică la săpături.

De asemenea, sugestia neoficială a responsabililor din Ministerul Culturii a fost ca blocurile să nu arate a blocuri, ci a hoteluri. Zona unde se vor ridica betoanele este delimitată administrativ de strada Grădinilor, Mirăuţi, Luca Arbore şi Ştefăniţă Vodă, iar istoric de Cetatea de Scaun, Biserica Mirăuţi şi Biserica Domniţelor.

 

A cumpărat cu 2.700 de euro şi a vândut cu 190.000 de euro

Terenul pe care urmează a se construi „Ansamblul rezidenţial Şipote” are propria lui istorie. Parcela în cauză s-a format prin divizări şi comasări succesive de terenuri care au aparţinut atât unor persoane fizice, cât şi oraşului, comunei urbane Suceava. De exemplu, în 1933, printre proprietari se aflau Eva Schmitt, Maria a Otto Bilinschi, Iacob Kauski, în 1968 familia Scobeniuc, iar în 2004, în aceeaşi zi, 5 iulie, au primit titluri de proprietate Rodica Vrînceanu-Dascălu, pentru 1.300 mp, şi Maria Cecu, după Cecu Nicolae, 900 mp.

În noiembrie 2004, Rodica Dascălu şi-a vândut parcela pe care a primit-o în una din cele mai frumoase zone din municipiul Suceava, cu 20 de milioane de lei vechi, adică 550 de euro. Maria Cecu i-a urmat exemplul, cu 80 de milioane de lei vechi, adică 2.200 de euro. Actele oficiale au fost făcute în 2005. Vânzarea ambelor parcele s-a făcut către Ionel Ruxandari, care la rândul lui a vândut, în aprilie 2007, firmei Professione Casa SRL Dumbrăveni, cu un preţ în acte de 190.000 de euro.

 

Autorităţile din Cultură şi administraţia locală n-au nimic de obiectat

Ansamblul Şipote prinde contur. Primăria Suceava a eliberat certificatul de urbanism, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional a înaintat un memoriu favorabil către Ministerul Culturii, care a avizat ridicarea construcţiilor cu trei etaje şi mansardă în parc, avizele de la utilităţi – gaz metan, energie electrică, telefonie, apă canal- sunt, investitorii mai aşteaptă doar momentul în care şi comisiile din Consiliul Local se vor pronunţa favorabil.

Reprezentantul firmei din Dumbrăveni, Ştefan Huţanu, ne-a declarat, miercuri, că la această oră investiţia depinde doar de promptitudinea cu care băncile vor răspunde cererii sale de finanţare, odată avizul Ministerului Culturii obţinut. Tot el a precizat că sunt mai multe persoane care doresc să construiască în Parcul Şipote şi că firmei lui, practic, nu îi aparţin decât 600 de mp. „Dorim să vedem ce putem face acolo, vrem să facem ceva frumos, dar depinde de bănci, cât de repede vor răspunde solicitărilor noastre”, ne-a spus Ştefan Huţanu. Întrebat cu câte sute de mii de euro a cumpărat terenul, investitorul imobiliar a răspuns că aceasta este o informaţie confidenţială, pe care nu o poate dezvălui fără acordul partenerilor cu care intenţionează să construiască blocuri la Şipote.

Ştefan Huţanu este din Frumoasa- Moara, iar ca afacere are o staţie PECO neterminată la intrarea în Dumbrăveni. De câţiva ani lucrează în Italia, unde se pare că este asociat cu un italian la o firmă de construcţii.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blocuri sub Cetatea de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 4118 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.0 din 4 voturi
Blocuri sub Cetatea de Scaun a Sucevei2.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Retardati trimis de
(29 mar 2008, 11:03:27
deci sa-mi ******* astia construiesc peste tot blocuri ?
2.   $$$$$$ trimis de
(29 mar 2008, 11:10:12
cum sa faca cineva galagie cind fiecare primeste dreptul ............
3.   Niste criminali trimis de
(29 mar 2008, 11:40:54
o sa murim pt ca ne iau oxigenul distrugand singurul parc mai mare in Suceava,suntem ultimii prosti noi moldovenii,ati vazut cu parcul Bordei ca s au gasit solutii,noi sucevenii suntem niste lasi imputiti care vorbesc numai pe la spate si nu protesteaza ca suntem lasi,mai ales ca e sub cetate un loc minunat pt turism,mi e scarba ca sunt sucevean
4.   Va vand cei ce va conduc trimis de
(29 mar 2008, 12:19:28
Va vand cei pe CARE I-ATI ALES!!! Pana la urma au sa darame si cetatea si vor construi blocuri acolo, ca se vede fain de sus!laughing Nu inteleg, de ce 'scheunati' degeaba prin ziare, nu voi i-ati ales pe astia? Si-au primit dreptul fiecare, stati voi fara grija.
5.   ... trimis de
(29 mar 2008, 12:22:11
La asa primar... asta este soarta pe care o meritam. Ei domnilor pensionari care l-ati votat pentru un abonament de transport ce mai ziceti acu ca ati ramas si fara parcuri?
6.   Xxx trimis de
(29 mar 2008, 12:28:02
dar directia de cultura suceava nu e a pnl / pdl-in curand? dar slinosul acela cu barba numit blanaru ce pazeste? dar arheologii de la muzeu? dar directorului muzeului de ce tace? la toti li s-a pus pumnul in gat.... se tem....sau is complici? anchetaaaaaaa fratilor, primarul lu peste distruge suceava, votati .... de fapt.. nu avem cu cine vota la primarie... toti is niste canalii umflate cu burti de 2 km....rusine edililor
7.   Vindeti tot trimis de
(29 mar 2008, 14:28:05
vindeti tot ,puneti taxe pe cultura ********************
8.   Corabia lui lungu trimis de
(29 mar 2008, 14:30:33
Cat timp va fi lungu si compania la primaria sv se va construi haotic si se vor face manevre de nici nu va ganditi. Oare cand vom avea o conducere la primarie ca la carte ?
9.   Mai avetii pamint .. si taxe noi trimis de
(29 mar 2008, 15:04:44
Hei rup ...Hei rup ... si inca un complex de blocurii ...ati terminat cu mansardarea blocurilor lui ... coate goale ... sa traiasca firmele de ciment . constructii .. ce mai . Aducetii si cei plecatii in strainatate , sau firmele fantoma executa .. Bravo .. hai la alegerii
10.   Astia n-au mila banii ii orbesc!... trimis de
(29 mar 2008, 15:52:23
Spatiul verde nu conteaza in orasul nostru, ci cistigurile ilicite cit mai consistente!...

Intr-adevar se ataca si siturile istorice fara rusine ; la Liceul de Arta se ridica o cladire chiar pe situl istoric, dar cine sa vada?!!

Ce pacat ca pe Cartodrom se fac blocuri! E singurul spatiu minunat, verde ramas si acolo se vede cum se ridica cladiri! De ce se renunta fara mila si bun simt la un parc pentru batrini si copii!? O sa va para rau mai tirziu! Poate veti fi blestemati!...

De ce nu se ia atitudine de ,,organe'!?

,,Noi sucevenii suntem niste lasi imputiti care vorbesc numai pe la spate si nu protestam din cauza fricii si lasitatii si se pierd pentru totdeauna locurile cele mai pitoresti ce au mai ramas din oras!''

Sigur o sa va para rau, dar va fi pre tirziu!?

Astia n-au mila banii ii orbesc!...
11.   Cu cat ne prezentam mai multi la vot trimis de
(29 mar 2008, 16:17:23
Puterea sta in mainile noastre dar, multi concetateni nu vor sa inteleaga acest lucru.singura arma care ne-a mai ramas este VOTUL.cu cat ne prezentam mai multi la vot si punem stampila unde stim noi ,putem stopa anumite partide nereprezentative si depasite de situatia actuala din ROMANIA .sa nu mai ajunga sa ne strice VIATA si orasul,toti moftangii,hahalerele, ciumpalacii...cu "almanahele" lor. .... mama lor de hoti .

12.   Constructii trimis de
(29 mar 2008, 16:19:20
Nu cred ca vina este a D-lui Lungu sau a Dlui Director de la Muzeul de Istorie. Ca in orice oras si in Suceava troneaza mafiotii. Nimeni in fata lor nu are nici o putere. Doar un nou 1989 , poate, ma gindesc, acuma oamenii stiu ce vor si stiu , totusi, sa aleaga ceva bun. dar cum suntem lasi, noi romanii, nu se va intimpla nimic. Pe noi trebuie sa ne conduca , mereu, cineva dinafara, noi nu suntem in stare. Suntem in stare, dar pentru a distruge nu pt. a cladi. Asa ca, nu va mai strofocati degeaba ca nu se va intimpla nimic. S-ar cere o noua nationalizare. Imperios de mult se cere. Prea s-au imbogatit toti, oameni obisnuiti cu venituri medii, intr-un timp surprinzator de scurt. Ce putem face>? sa comentam pe la colturi. Atit. In rest, rusine alesilor nostri ! Va mai merge cineva la vot ? Nu merita sa mergem.
12.1  RE: Constructii trimis de
(29 mar 2008, 16:50:39
pina in 2008 nu a putu fi data autorizatia de constructie fiindca parcul sipote era in administrarea Directiei Silvice. Unul din efectele schimbarii administratorului terenului respectiv a fost eliberarea certificatului de urbanism. In concluzie este o afcere mizerabila, directa a lui lungu .

RUSINE LUNGU!!!
12.2  RE: Constructii trimis de
(29 mar 2008, 22:54:42
Din ce stiu eu parcul sipote nu a intrat in administrarea primariei, este tot la directia silvica.
12.3  RE: Constructii trimis de
(29 mar 2008, 23:14:27
multumesc, dar in fond nu schimba cu nimic fondul problemei
12.4  RE: Constructii trimis de
(31 mar 2008, 10:00:51
Pai nu asemnat primarul autorizatia de constructie ? Asa ca Lungu e implicat direct. Daca avea verticalitate putea sa refuze sa semneze!
13.   Jalnic trimis de
(29 mar 2008, 17:52:13
Stefan Hutanu este cunoscut la Roma pentru modul �n care �si exploata angajatii la firma de constructii. Hutanu profita de faptul ca saracii oameni , abia ajunsi �n Italia nu aveau documente �n regula si nu gaseau imediat de munca . Astfel erau nevoiti sa munceasca pe santiere c�te 12 ore �n conditii inumane ,fara respectarea normelor de siguranta �mpotriva accidentelor de munca si cu un salariu de mizerie.

Stefan Hutanu este un tip lipsit de scrupu.le si probabil nu se va lasa p�na nu-si va �ndeplini planul de ciopartire a imaginii orasului ( Pe el ce-l intereseaza doar sta la tara )

Aa ,era sa uit Stefan Hutanu este pocait
13.1  RE: Jalnic trimis de
(29 mar 2008, 18:31:39
.."pocait"...adica ***** in numele lui "Giizass"?..toti ***** sunt la fel..******
14.   Promisiuni trimis de
(29 mar 2008, 17:56:14
"Ministerul Agriculturii si-a dat avizul pentru transferarea unei suprafete de teren de 168 de hectare, care reprezinta Parcul Dendrologic Sipote. Mai trebuie sa primim si avizul altor ministere, precum a celui de Finante si a celui de Justitie, pentru ca acest parc, pe care incercam sa-l obtinem de foarte multa vreme, fiind necesar pentru dezvoltarea turismului sucevean, sa treaca in administrarea Primariei", a declarat Ion Lungu.

Conform intentiei municipalitatii sucevene, parcul Cetatii urmeaza a fi modernizat si transformat intr-un complex turistic multicultural, pentru ca acesta sa fie cu adevarat un loc de relaxare si distractie pentru suceveni, dar un punct de atractie pentru turisti.

In plus, tot in zona parcului va fi amenajat un telescaun spre Cetatea de Scaun a domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare.
15.   Nu e trimis de
(29 mar 2008, 19:53:05
Vreau sa-ti spun ca parcul nu a iesit din administrarea Directiei Silvice. Aia a fost o gogorita de a lui scurtu' primar ca sa mai prinda voturimde la prostime. Iti spun sigur ca cele 30 ha nu au fost trecute in administrarea primariei
16.   Nu se poate asa ceva trimis de
(29 mar 2008, 20:32:18
E strigator la cer. opriti barbaria. Istoria Sucevei ne este furata, ingropata. Nici comunistii nu au avut curajul sa distruga situl acela, dar uite ca se gasesc altii in zilelel noastre. E mai rau ca pe timpul acela! Doamne...ce.a ajuns Cetatea Maritului Stefan. Unde esti Stefane, sa.i imparti in doua cete ..........nesimtisi si misei
17.   Vom vedea mult mai multe trimis de
(29 mar 2008, 21:01:03
in aceasta tara ''Democratica''se intampla multe si nu de acum.Totul este calculat pentru buzunarul investitorului.Iar deoarece nu avem puterea de a opri aceste dezastre tacem si ne uitam cum se distruge.Pacat un oras frumusel dar pe cale de a ajunge in paragina.
18.   Bani, bani! trimis de
(29 mar 2008, 21:13:41
Din cate am auzit, deja se si fac rezervari pentru acele apartamente care vor fi construite. Pe ce criteri??? Relatii si bani, cu siguranta!
19.   Eu stiu trimis de
(29 mar 2008, 23:32:47
Nu pot sa nu intervin si sa dau cateva detalii. Spatiul despre care se vorbeste este proprietate privata (daca citeati cu atentie remarcati acest lucru), prin urmare proprietarul, teoretic, poate face ce vrea. Practic, acea suprafata se afla in zona de protectie a Cetatii si este supusa unor reguli. Strigator la cer este ca Ministerul "culturii" si-a dat avizul! (dupa ce tot el a declarat zona de protectie). Nu va necajiti prea tare pt. ca in parc se va face o zona de recreere si "privilegiatii" vor avea parte de spectacole, mici si berehappy) ! Ce a spus primarul nu este minciuna insa va mai dura un pic.
19.1  RE: Eu stiu trimis de
(31 mar 2008, 10:05:04
Daca ai un spatiu privat nu inseamna ca poti construi orice pe acel spatiu!

De exemplu in SUA nu poti construi intr-un cartier un supermarket si nici macar un magazin de 2metri patrati. Iti trebuie aviz special. Si daca il obtii nu ai voie sa vinzi tigari si alcool. Dar la noi se construieste haotic fara sa se tina cont de legile romanesti, cele europene si cei mai rau, nici macar de cele ale bunului simt!

Eu zic in caltea sa darame si cetatea si sa defriseze si parcul si sa faca blocuri d-le!
20.   Pt D-l Barba trimis de
(30 mar 2008, 12:12:25
Nu este d-lui seful comisiei de urbanism din cadrul Primariei Suceva? D-L Barba cum se poate asa ceva? Iar ati ajuns in minoritate?
21.   HOTIILE DE LA SUCEAVA trimis de
(30 mar 2008, 17:13:54
DE ASTA S-AU AGITAT CEI DE LA PRIMARIE SA I-A TERENUL IN PASTORIA LOR.NU PUTEAU FACE MENEVRE.SI SE MAI DUCE PRIMARUL SI FACE CURAT SI PLANTEAZA COPACI IN ZONA.NE PROSTESC PE FATA.ASA NE TREBUIE DACA NU FACEM NIMIC.STAM SI ASISTAM LA DEZASTRUL SI JAFURILE CARE AU LOC.
22.   Votati trimis de
(31 mar 2008, 08:54:00
Votati-l tot pe Lungu si vom avea peste tot, in toate parcurile blocuri... cum va fi si langa manastirea Zamca... e penibil ce fac astia!
23.   Legitimitate trimis de
(31 mar 2008, 10:49:37
Fiind o chestiune de interes public "PARCUL DENDROLOGIC SIPOTE" este de resortul primariei , al oricarui primar si al nostru al tuturor cetatenilor suceveni , sa sustinem finalizarea proiectului turistic si social "PARCUL CETATII". Daca exista alte planuri ,proiecte ...in afara acestui INTERES GENERAL ,spuneti -ne,pentru ca ,impreuna cu oficialitatile , sa-l aparam pe orice cale si mijloace ! Proprietarii de terenuri din asemenea zone sunt integrati in solutiile de arhitectura, destinatie,scop , pentru constructiile pe care le- ar avea in vedere ! Deci , NU BLOCURILOR ! NU COMPLEXULUI REZIDENTIAL SIPOTE !!! "

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei