Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2008 - Anul XIII, nr. 69 (3750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

La judecată

Jongleriile penale, de zeci de miliarde de lei vechi, ale controversatului Severin Tcaciuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Controversatul om de afaceri Severin Tcaciuc, dat în urmărire internaţională, a fost trimis în judecată, ieri, într-un nou dosar, de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

În rechizitoriul întocmit de procurori, Tcaciuc este acuzat că a prejudiciat statul român cu aproximativ 50 de miliarde de lei vechi, la care urmează să se adauge şi majorările de întârziere la plată.

Pe lista inculpaţilor daţi pe mâna judecătorilor în acest dosar se numără şi soţia urmăritului internaţional, Aneta, precum şi contabilul şef al firmelor familiei Tcaciuc, Ioan Moroşan, şi o altă angajată, Angela Coca Magopeţ.

Toţi cei patru vor fi judecaţi pentru un şir întreg de fărădelegi, de la evaziune fiscală, folosirea cu rea credinţă a creditelor, la infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi uz de fals.

 

Ţeapă de 43 de miliarde de lei vechi, printr-o singură firmă

Ancheta procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava a vizat activitatea infracţională a soţilor Tcaciuc comisă prin firmele acestora, în perioada 1996-decembrie 2002, fiind conexate mai multe dosare.

Potrivit anchetatorilor, cele mai multe dintre fărădelegile comise de Severin Tcaciuc şi soţia acestuia s-au derulart prin firma celor doi, SC „Truck Trans” SRL Bosanci.

Evaziunile fiscale ale familiei Tcaciuc nu s-ar fi putut produce fără complicitatea contabilului şef al firmelor acestora şi a celeilalte inculpate în acest dosar, Angela Coca Magopeţ (tot contabilă).

Prin „Truck Trans”, se arată în actul de sesizare a instanţei, Severin Tcaciuc a prejudiciat bugetul de stat cu peste 43 de miliarde de lei vechi.

Atât în documentele contabile ale acestei societăţi, cât şi în actele celorlalte firme, anchetatorii au găsit un şir întreg de manevre ilegale, al căror scop era acela de a masca maşinaţiunile soţilor Tcaciuc şi, implicit, de a prejudicia statul cu sume mari de bani, prin neplata taxelor şi impozitelor aferente veniturilor realizate în mod real.

 

Artificii contabile pentru a înşela statul

Printre neregulile descoperite la SC „Truck Trans” SRL Bosanci, procurorii amintesc şi de o ţeapă de 750 de milioane de lei vechi, prin folosirea mai multor bonuri falsificate de consum de carburanţi.

O altă ţeapă, marca Tcaciuc, dată statului, de data aceasta în valoare de 2,3 miliarde de lei vechi, a fost pusă la cale cu ajutorul mai multor documente falsificate prin care s-a decontat, în perioada 1996-2001, diurna de deplasare în străinătate a personalului societăţii, fără a exista în acest sens documente justificative.

În aceeaşi perioadă, au fost înregistrate pe cheltuielile SC „Truck Trans” SRL contravaloarea unor piese de schimb şi diverse reparaţii efectuate în Germania şi în ţară la mijloacele auto ce aparţineau altor societăţi, administrate tot de soţii Tcaciuc, fără ca aceste cheltuieli şi reparaţii să fie susţinute cu documente justificative.

Anchetatorii au stabilit că valoarea cheltuielilor înregistrate nu era cea reală.

Au fost reparaţii, susţin procurorii, al căror cost a fost mai mare decât valoarea autovehiculelor duse în service.

 

Contracte de leasing falsificate pentru autovehicule aduse din străinătate

În perioada august-decembrie 2000, SC "Truck Trans" a importat un număr de 16 autovehicule (din Germania - 14, din care 12 autobuze şi 2 autoturisme, iar din Olanda - 2 autospeciale), facturile, contractele vânzare-cumpărare şi cele de leasing fiind întocmite în fals, susţin procurorii, de către Severin Tcaciuc.

Bosânceanul, se subliniază în rechizitoriu, s-a sustras în acest mod de la plata datoriilor vamale, reprezentând taxe vamale, TVA, accize şi comision.

Interesant este că majoritatea acestor autovehicule au fost înregistrate în contabilitatea firmei SC „Truck Trans” SRL la o valoare de aproape trei ori mai mare decât cea reală.

 

Afacerea „Autogara”

În dosarul trimis, ieri, Judecătoriei Suceava, procurorii vorbesc şi despre ilegalităţile comise de Severin Tcaciuc, după ce a pus mâna pe autogara din Fălticeni.

În anul 2000, controversatul afacerist din Bosanci a cumpărat prin SC „Truck Trans” SRL autogara SC „Caravan Auto” SA de la Fălticeni.

Severin Tcaciuc a vândut autobuzele către cei 30 de şoferi care lucrau pe ele, determinându-i să îşi înfiinţeze fiecare asociaţii familiale de transport auto de persoane şi apoi contracte de colaborare între ei şi SC „Truck Trans” SRL.

Ratele din vânzarea autobuzelor, încasate numerar, nu au fost înregistrate în casă ca bani provenind din vânzări de bunuri, metodă prin care afaceristul s-a sustras de la plata TVA colectată şi a impozitului pe profit.

 

Evaziune pe spatele handicapaţilor şi al veteranilor de război

Tcaciuc a ţepuit statul şi pe spatele handicapaţilor, al veteranilor de război şi al văduvelor de veterani, pe care AF-urile cu care SC „Truck Trans” SRL avea contracte de colaborare îi transportau pe baza biletelor de călătorie gratuite, subvenţionate prin Ministerul Transporturilor.

Deşi a primit pentru aceste transporturi peste 16 miliarde de lei vechi, urmăritul internaţional Tcaciuc a făcut în aşa fel încât să mai înşele o dată statul.

Sute de milioane de lei vechi care ar fi trebuit să intre în bugetul statului s-au volatilizat şi prin intermediul agenţiei de voiaj a familiei Tcaciuc, care, susţin procurorii, a funcţionat ilegal în incinta hotelului Bucovina din municipiul Suceava.

 

Mânăreli cu bilete de intrare la târgul auto de la Cumpărătura

Artificii contabile, făcute tocmai pentru a păcăli statul, au fost descoperite şi în verificările făcute în documentele firmei SC „Severin” SRL, o altă societate a familiei Tcaciuc.

În perioada 2000-2001, această societate a avut încasări de peste un miliard de lei vechi din vânzarea biletelor de intrare la târgul auto de la Cumpărătura. Totuşi, se precizează în rechizitoriul procurorilor, aceste venituri nu au fost înregistrate în contabilitatea societăţii, nefiind calculate şi virate la bugetul de stat taxele aferente (circa 500 de milioane de lei vechi).

 

Conturile unor firme preluate de la FPS, golite de soţii Tcaciuc

Acuzaţiile aduse de anchetatori nu se opresc aici.

Procurorii PCA Suceava susţin şi că cei doi soţi şi-au însuşit ilegal, în perioada iunie 2000 – iunie 2001, din casieria SC Bucovina Turism SA Suceava (firmă preluată de la FPS), circa 3,3 miliarde de lei vechi, fără documente legale şi în mod nejustificat.

Această sumă, se precizează în rechizitoriu, „au folosit-o în scopuri contrare intereselor societăţii şi în folosul lor propriu ori pentru a favoriza alte societăţi la care aveau interese directe, aflându-se tot în administrarea lor”.

De asemenea, pentru a obţine un împrumut de 2,5 miliarde de lei vechi, soţii Tcaciuc au girat cu bunurile SC Bucovina Turism, deşi acestea nu erau achitate integral către FPS. Ilegalităţi asemănătoare au fost comise şi printr-o altă firmă a familiei Tcaciuc, SC „Transport Auto Severin” SA Vatra Dornei, societate preluată tot de la FPS, al cărei acţionar majoritar era Aneta Tcaciuc, administrator fiind soţul ei, Severin Tcaciuc. Acesta din urmă, în perioada septembrie-decembrie 2000, au stabilit anchetatorii, a retras din disponibilul bănesc al firmei aproape 4 miliarde de lei vechi, bani pe care i-a transferat fizic la sediul SC Severin SRL Bosanci.

 

Pe lista celor mai căutaţi infractori

Pe numele lui Severin Tcaciuc au fost constituite de-a lungul timpului mai multe dosare penale. O parte dintre acestea au parcurs deja şi toate etapele în instanţele de judecată, Severin Tcaciuc fiind condamnat definitiv şi irevocabil la pedepse cu închisoare între 1 an şi 2 ani şi 6 luni.

În afara dosarelor economice, bosânceanul mai are condamnări şi pentru furt, respectiv ultraj.

Severin Tcaciuc a fost văzut ultima oară la Suceava în 25 noiembrie 2002. După ce a reuşit să dispară chiar de sub nasul poliţiştilor care veniseră la hotelul Bucovina, chitiţi să-l ducă în faţa procurorilor, Tcaciuc, infirm de ambele picioare, a părăsit România, cu doar câteva minute înainte de a fi dat în consemn la frontiere.

În prezent, atât el, cât şi soţia sa, beneficiază de rezidenţă principală în Viena, Rudolfsheim – Funfhaus, Austria.

Urmăritul internaţional Severin Tcaciuc figurează pe lista celor mai căutaţi infractori de către Poliţia Română. (www.politiaromana.ro).

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Jongleriile penale, de zeci de miliarde de lei vechi, ale controversatului Severin Tcaciuc.
 Vizualizări articol: 1084 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Jongleriile penale, de zeci de miliarde de lei vechi, ale controversatului Severin Tcaciuc4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Inteleptii trimis de
(22 mar 2008, 13:37:50
adevarul ca cam toti care se dau mari ca fiii domnului sint tocmai invers ...(satana)...fac ori ce pt a pune mina pe bani bunuri ....etc dar n a ei sint pocaiti si noi pacatosi de asta nu putem face nimik ca tot ne bate ala de sus (cazuri peste cazuri de foamea pocaitilor se citeste mereu in ziare)
1.1  RE: Inteleptii trimis de
(23 mar 2008, 11:07:24
xxx poti fi mai explicit ca nu te inteleg ,, adevarul ca cam toti,,si prostii pana la capat...scrie o ciorna prima data dupa care corecteaza si transcrie pe forum multumesc.
1.2  RE: Inteleptii trimis de
(23 mar 2008, 19:22:08
Bine ar fi daca ne-am gandi ca este POSTU MARE si diferentele sant pent-ru cei ce vreau cu adevarat sa gandeasca ca este un singur DUMNEZEU SI PENT-RU POCAITI HOTI SI PENTRU TRADATORI SECURISTI. POCAINTA DE RELE ESTE NECESARA PENT-RU TOTI SI NU AR FI UN LUCRU RAU.
2.   Taci ba!!! trimis de
(22 mar 2008, 14:38:22
ce ai ba cu omul daca e pocait?vrei sa zici ca pocaitii is aia care insala care fura.hahaha ia uta-te mai bine!cei mai mari hoti si sarlatani din Romania ce sunt?pocaiti?nu cred.ortodoxi.uite cine e in fruntea bisericilor ortodoxe.un turnator de pe vremea comunista.bai lasa-ma.oricum tu nu ai dreptul sa judeci pe nimeni.are cine judeca.asa ca mai bine ne vedem fiecare de pocainta noastra.
2.1  RE: Taci ba!!! trimis de
(22 mar 2008, 17:02:15
..si ce muy fac sectantele!!..oyyy veyyy
2.2  RE: Taci ba!!! trimis de
(23 mar 2008, 14:38:19
mai larisa in suceava cei mai mari hoti sunt pocaitii.
3.   Pt larisa trimis de
(22 mar 2008, 15:55:54
draga lasa papagalul mai mic...nu am nimik cu pocaitii numai ca mi se face greata cand vad ce pocaiti pareti da de fapt nici pe departe nu sunteti...am fost la o petrecere si am venit 2 "pocaite" au rupt bautura si dansul ...isi rup pasarica in ele si zic ca sunt ficele domnului laughing)))cand vad cate una cu batic ma bufceste rasul cand stii ce fac el pe ascuns ... ...asa ca fiecre sa-si vada de treaba lui si daca sev a gresit sa plateasca daca nu nu...asta e
3.1  RE: Pt larisa trimis de
(22 mar 2008, 22:06:03
..Larisa se vede deja in rai!..cu toate ca si-o mai trage asa pe shustake!..cu cite un "frate:" ca pacatu' nu-i asa mare!..dehh..sub fustele alea lungi si basmale cita perversiate(si perversiuni!) se ascund?..."Jeezas knows"!
3.2  RE: Pt larisa trimis de
(23 mar 2008, 11:09:49
terente si aici esti ..si tot prost scrii..... nu vrei sa ne dezamagesti nu fa ne un bine si nu mai posta .
4.   Lupi in piele de miel trimis de
(22 mar 2008, 19:02:18
..asa prostie si perversitate ca la sectari n-am intilnit!..la Chicago au pastor(5-kostalii) tzigan!..Benny Cocar!..hehe..ce nume...oare cind incepe abureala zice.."..yo, mancavash' fratzilor brothers"?
5.   Bravo lui! trimis de
(22 mar 2008, 19:22:43
baravo lui!pai ce naiba sa plateasca la stat o gramada de banii??sa zicem ca iar plati ! shi?'

ce face statu cu ei??ai baga in buzunar shi ashi umfla baronii locali !inca o data! bravo lui!!
6.   Pt cei,care nu stiu trimis de
(22 mar 2008, 21:51:54
mah tampitilor ma satur sa tot vad ca se interpreteaza gresit orice om poate sa fie pocait indiferent de cultul religios chiar IIsus ne cere POCAITI-VA nu confundati calitatea de a fi pocait si un cult religios(penticostali ,adventisti etc.) cat despre severin cu scuzele de rigoare politia si autoritatile cu,cei mari pot sa-l roage pe severin sa-i lase sa-i suga pola apropo de politistul respectiv de care e acuzat de ultraj am auzit ca e out din politie pe caz de boala poate ma insel inka o data nu mai faceti confuziile astea
7.   Parshiv trimis de
(22 mar 2008, 22:09:59
Severin n-a fost, nu este, si mare mirare daca va fi vreodata pocait. Un pocait adevarat, si sunt multi, nu face niciodata ce a facut Severin. El a fost si este un fals in acte, un mincinos si un escroc care doar a profitat de faptul ca s-a nascut intr-o familie de pocaiti, el insusi nefiind niciodata un pocait. Neamul lui este total rusinat de existenta lui Severin. El a patat reputatia familiei sale si a tot ceea ce a atins, inclusiv biserica unde doar mergea din an in Pasti ca sa mai insele apraentele. Este un Iuda si numai Dumnezeu mai poate avea mila de el. In ce priveste ilegalitatile sale, de ce este posibil ca un "afacerist" sa-si continuie mizeriile o perioada asa de lunga si sa nu fie depistat? Ce branza face garda financiara?
7.1  RE: Parshiv trimis de
(23 mar 2008, 01:11:07
..garagara de tip sectar!..si aia de pe Ocean la fel sunt:excroci si mincinosi!..antihristi curati!
8.   Au ce sa ii ia statul o parte din hotel subestima trimis de
(22 mar 2008, 22:39:19
are ditamai hotelul luati i cateva camere de hotel ca aveti de unde
9.   Terente tu ai cap ca sa nu-ti ploaie-n gat trimis de
(23 mar 2008, 06:13:09
ma, terente un proverb spune ca prostu daca nu este fudul nu e prost destul.Intr-o lume ideala tu ai sta inchis si s-ar face experimente pe tine, mie ciuda ca ma aplec sa-ti vorbesc, dar tu chiar nu-ti dai seama ca iti pute gura??? Lasa internetul ca nu stii ce sa faci cu el si mai bine citeste o carte, ca poate inveti ceva, daca nu studiaza statisticele"" http://en.wikipedia.org/wiki/Major_religious_groups#Modern_listings"" sau alta "" http://www.spaceandmotion.com/ Invata sa folosesti internetul spre binele tau, tu esti logat impotriva cui nu-i trebuie si Domnul sa aiba mila de tine.

9.1  RE: Terente tu ai cap ca sa nu-ti ploaie-n gat trimis de
(23 mar 2008, 17:34:51
..sectare ,lasa gargara ca pe mine nu ma fentezi ca pe betivii sau curvele alea care se "pocaiesc"!..siktir, excrocule, antihrist!
10.   Ocaua trimis de
(23 mar 2008, 12:05:31
ce pocaiti? penticostali un cult de hoti si banditi!asta ca a fost sprijinit de autoritatile sucevene.ce e asa greu de pus totul sub sechestru,controlat de la provinienta si donat statului !
11.   Lume oarba trimis de
(23 mar 2008, 20:07:51
pun pariu ca 95% dintre afaceristii suceveni au facut cel putin jumatate din manariile pe care le-a facut severin insa au stiut sa si le acopere mai bine ori nu au fost mediatizati
12.   Ai mila D-ne de terente si iarta-l ca nu stie ce f trimis de
(23 mar 2008, 21:28:16
nu am crezut ca am sa gasesc in romania prost mai mare decat becali, dar se pare ca tu terente il intreci sau ii faci concurenta.Daca ai cap, ai citi ce inseamna sectant dobitocule, tu esti in ilegalitate incalcand constitutia romaniei, dar esti atat de slinos incat nu meriti sa stai nici macar inchis, e nevoie de de astia ca tine, ca sa vedem noi "sectarnti" de unde ne-a scos Dumnezeu. Oricum vremea e pe sfarsite judecata lui Dumnezeu sta sa vina, atunci nu va mai exista mila divina, se va taie in 2, unii la stanga, altzii la dreapta, nu se va tzine cont de sectant, ortodox, catolic....etc.prefer sa fiu "sectant"decat ortodox, chiar daca sunt multe uscaturi si aici prefer "sectant"decat ortodox de craciun si paste. ......gata discutiile cu tine terente, ca deja am dat prea multe margaritare la porci.
12.1  RE: Ai mila D-ne de terente si iarta-l ca nu stie ce f trimis de
(23 mar 2008, 22:04:09
..sectare, pe mine nu ma duci cu gargara aia eretica!..VOI SUNTETI AI SATANEI !..LUPII IN PIELE DE MIEL..!..CE ZICI DE SECATRII AMERICANI CARE "VINDECA' SI FAC 'MIRACOLE" LA TV?..AI CUI SUNT EI?
13.   Hahaha trimis de
(23 mar 2008, 21:58:21
dumnezeu nu exista
13.1  RE: Hahaha trimis de
(23 mar 2008, 23:20:26
BRAVO asta este raspunsul corect totul este inventat ca sa aiba posibilitatea de a stapani multimea prostimea ca terente si sectantii
14.   Exista Dumnezeu cu adevarat trimis de
(24 mar 2008, 02:21:55
ai fost vreodata mai terente acolo? ai fost sa vezi vreodata o biserica care numara peste 40 de mii de oameni????, ai vazut vreodata tu cum 1 muilion de sectanti se roaga?? stii tu ceva de puterea lui D-zeu? ce stii tu,despre minuni? Ce stii tu de america??? Romania niciodata nu o sa poata sa fie ca aici, toti isi doresc sa ajunga in america, si eu doresc sa se dea drumul la vize sa vada cine doreste cum este o tzara cu adevarat civilizata. ce este ortodoxia???? care este tzarcul ortodox??? care este cultura ortodoxa???(sa furi, sa inseli, sa faci avort, sa fumezi, sa bei, sa fii violent.... etc).De unde pana unde se intinde ortodoxia??? unui popor ii vezi fatza dupa credintza, uita-te unde a ajuns coreea de sud, sa vezi unde vor ajunge negrii din africa,sa vezi unde va ajunge america de sud, astea sunt tzari unde lumea incepe ssa-L cunoasca pe adevaratul D-zeu, care nu poate fii tzinut inchis in biserici si pictat in icoane.Inca putin si_L vom vedea, atunci vom stii cine La cunoscut
15.   Complect desamagit trimis de
(24 mar 2008, 08:22:06
Dragi Romani Frati Romani nu va incarcati de pacate din cauza unui excroc, nu cred ca pentru un paduche trebue sa aruncati un cojoc in foc vorba Romanului.Nu amestecati pe DUMNEZEU cu un excroc multumit lui DUMNEZEU ca nu sunteti in pielea lui si nu credeti ca el este singurul excroc din ROMANIA.Din pacate Romania este plina de excroci de acest fel si in guvern care sau inbogatit peste noapte exemplu: Patriciu, Dascalescu cu matusa Tamara.Iliescu tartarul hotilor din guvern si din parlamentul Romaniei si multi alti fosti excroci CUMUNISTI.Ma bucur ca Domnul Basescu incearca sa mai Termina cu excroci, Succes domnule PRESEDINTE.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rapan în sos roşu 2 porţii - 40 minute 450g rapan  (Melc marin)50g ulei de măsline 2 căţei de usturoi 75ml vin alb 150ml sos de roşii 6-7 frunze busuioc        1 leg. mărar  •± sare, piper ... Citeşte