Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mar 2008 - Anul XIII, nr. 69 (3750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Învierea

Credincioşii romano - catolici sărbătoresc Paştele

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Credincioşii romano - catolici de pretutindeni sărbătoresc mâine, 23 martie, Duminica Paştelui.

După ce ieri, în Vinerea Mare sau Vinerea Sfântă, zi de post şi abstinenţă, în biserica romano-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” Suceava s-au oficiat slujbele patimii şi morţii Domnului, astăzi, în Sâmbăta Sfântă sau „Vigilia Pascală”, se binecuvântează alimentelor pascale.

Orele la care credincioşii pot veni cu coşurile cu alimente pentru a fi sfinţite sunt 9:00, 16:00, 18:00 şi după Sfânta Liturghie de noapte.

Tot astăzi se vor binecuvânta bucatele pascale pregătite de credincioşii din Iţcani, la ora 11:00, Mihoveni (ora 14:00) şi Moara (ora 15:00).
În coşuri, credincioasele aşează, în primul rând, ouă roşii, ce reprezintă viaţa. Pasca este tot o mâncare specifică Paştelui, simbolizând, oarecum, coroana de spini a lui Isus Cristos. De aceea se face în formă rotundă, partea marginală semănând cu coroana de spini, iar în mijloc se pun toate bunătăţile: brânză, smântână, mirodenii, ciocolată.

 

Lumânarea Pascală

Liturghia Vegherii Pascale (Învierea) va începe, astăzi, la ora 22:00, cu sfinţirea focului şi a Lumânării Pascale. În cadrul acestei Liturghii sunt cuprinse slujba Vestirii Solemne a Învierii (Preconiul Pascal), Liturghia Cuvântului, care cuprinde nouă lecturi biblice, Sfinţirea Apei de Botez, reînnoirea făgăduinţelor de la Botez şi Liturghia Euharistică.
Credincioşii se adună în curtea bisericii, unde se sting toate luminile tocmai pentru a arăta importanţa luminii care este Cristos. Lumina lui Cristos este simbolizată prin Lumânarea Pascală sau lumânarea de Paşti.

Aceasta este confecţionată special, în fiecare an, având inscripţionată imaginea Învierii, semnele greceşti, Alfa şi Omega, „Eu sunt Alfa şi Omega”, adică începutul şi sfârşitul, şi este trecut anul 2008. Lumânarea Pascală va sta în biserică tot timpul anului, şi este aprinsă mai ales la slujbele ce se oficiază pentru cei răposaţi.

 

Sfinţirea apei de botez

La uşa bisericii din Suceava preotul paroh şi decan Ştefan Babiaş aprinde această lumânare, intră apoi în biserică, se opreşte şi spune „Lumina lui Cristos”, iar toţi credincioşii răspund „Mulţumim lui Dumnezeu”, şi de acolo creştinii aprind primele lumânări, în întuneric. În mijlocul Bisericii preotul se opreşte, pentru a doua oară, şi spune credincioşilor, cu voce şi mai înaltă, „Lumina lui Cristos”, creştinii răspund, „Mulţumim lui Dumnezeu” şi îşi aprind, cei care nu au făcut-o până atunci, lumânările. În faţa altarului preotul mai rosteşte o dată aceleaşi cuvinte şi atunci se aprind toate luminile din biserică. Se cântă Preconiul de Paşti, prin care se evocă de fapt această măreţie a lui Dumnezeu începând cu creaţia şi tot ceea ce a făcut Dumnezeu pentru om.

Tot în noaptea de Paşti se face şi slujba de sfinţire a apei de botez. Această apă se foloseşte apoi pentru botezul copiilor şi al celor mai mari, care nu au primit botezul. După ce se sfinţeşte apa de botez, se stropesc toţi credincioşii din biserică.

La Liturghia Vegherii Pascale din această noapte va participa şi Preasfinţitul Aurel Percă, Episcop auxiliar de Iaşi, precum şi oficialităţi locale şi judeţene invitate de părintele Babiaş.

 

Procesiune

Slujba de Înviere se încheie cu o procesiune, cu Preasfântul Sacrament la care iau parte toţi credincioşii. Aceasta se face în jurul bisericii sau în parcul bisericii.

În localităţile unde cimitirul este foarte aproape se face în cimitir. Bucuria Învierii este dusă de creştinii romano-catolici la casele lor, iar acolo unde sunt bătrâni, copii bolnavi, săraci, cei care au luat lumină le duc şi acestora, oferindu-le şi cadouri de Paşti.

Mâine, în Duminica Paştelui, în Biserica romană-catolică „Sf. Ioan Nepomuck” se va oficia, la ora 11:00, Sfânta Liturghie, urmată de un Concert de Paşti, dar şi la ora 18:00, după ce s-a oficiat în prealabil liturghia la biserica din Iţcani (ora 9;00) şi Moara (ora 9:30).

Luni, la ora 11:00 şi la ora 18:00, în biserica romană - catolică se va oficia Sfânta Liturghie. În aceeaşi zi, la ora 9:00 se va oficia Liturghia în Iţcani, la ora 9:30 - la Moara şi la ora 14:30 - la  Mihoveni. Marţi, Sfânta Liturghie se va oficia doar la biserica din Suceava, la ora 11:00 şi ora 18:00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Credincioşii romano - catolici sărbătoresc Paştele.
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Credincioşii romano - catolici sărbătoresc Paştele5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Rapan în sos roşu 2 porţii - 40 minute 450g rapan  (Melc marin)50g ulei de măsline 2 căţei de usturoi 75ml vin alb 150ml sos de roşii 6-7 frunze busuioc        1 leg. mărar  •± sare, piper ... Citeşte