Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2008 - Anul XIII, nr. 30 (3711)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Atenţionare

Arhivele PCR, în pericol de degradare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Arhivele fostului PCR Suceava se află în uitare, de mai bine de patru ani, într-o fostă cazarmă aflată în apropierea Aeroportului „Ştefan cel Mare” Suceava. Semnalul de alarmă a fost tras de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gavril Mîrza, care a precizat că recent, comandantul aeroportului, Dan Asmarandei, i-a sesizat faptul că imobilul în care se află depozitată întreaga istorie, în acte, a perioadei comuniste din judeţul Suceava, se află  într-o stare avansată de degradare.

„Tragem un semnal către factorii guvernamentali să intervină şi să salveze aceste arhive. Pentru că atunci când se vor desecretiza arhivele PCR, toate documentele aflate la Suceava vor fi degradate şi nu o să mai poată fi verificate de către cei interesaţi de acest aspect”, a declarat Gavril Mîrza.

El a spus că pentru salvarea acestor documente trebuie luate măsuri de urgenţă în vederea depozitării lor într-un spaţiu adecvat.

„Comandantul aeroportului l-a chemat pe directorul de la Arhivele Naţionale Suceava, care însă după ce a văzut în ce condiţii sunt depozitate documentele, a plecat fără să spună sau să facă nimic”, a mai spus Mîrza.

 

Onofrei spune că trebuie construit un spaţiu de depozitare nou

Prefectul judeţului Suceava, Orest Onofrei, a declarat că a fost informat cu privire la modul în care sunt depozitate aceste arhive, iar soluţia pentru salvarea lor este realizarea unei construcţii noi în care să fie transferate.

„Suceava are un proiect în vederea construcţiei unei clădiri noi, cu finanţare de la Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, şi sperăm ca el să poate fi realizat”, a precizat Onofrei.

 

Arhiva conţine pentru 200.000 de dosare ale PCR

În cazarma aflată în apropierea aeroportului Suceava se află câteva sute de mii de dosare ale sucevenilor care în perioada 1944-1989 au făcut parte din Partidul Comunist Român.

Potrivit spuselor directorului secţiei din Suceava a Arhivelor Naţionale, Ioan Scripcariuc, întreaga arhivă a PCR Suceava depozitată lângă aeroport conţine peste 200.000 de dosare, adică aproximativ 2.000 metri liniari de documente.

În toate aceste dosare se regăseşte, în detaliu, întreaga activitate a celor care au fost membri PCR, carnetele de membru, dosare de primire şi de excludere din PCR, precum şi dosare ale cadrelor de partid.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arhivele PCR, în pericol de degradare.
 Vizualizări articol: 765 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Arhivele PCR, în pericol de degradare5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Arhivele trimis de
( 6 feb 2008, 12:24:37
Interesant efectul manipularilor din ultimii ani: lumea se bate acum numai pentru arhivele securitatii. Lumea a fost instigata de nomenklatura si de media (care au fost conduse de fapt de capii propagandei PCR si inainte si dupa 1989) sa nu caute adevarul si fetele totalitarismului, de fapt, in arhivele pPCR, care iata se degradeaza si vor disparea.

Lumea a fost "ajutata" sa creada, de catre iliescu si presa de partid, ca securitatea era raul cel mai mare, insa de fapt PCR a elaborat politica de a carei aplicare se ocupau impreuna PCR si bratul inarmat (armata, securitate, militie).

Important de restabilit adevarul istoric al epocii. Precum si conjunctura ca sovietizarea a fost o comunizare cu forta, la care poporul s-a supus destul de cooperant.

Arhivele PCR demonstreaza clar cat de amatori de comunism erau de fapt romanii, desi acum se vor toti eroi anti.
2.   Mai sunt dosare ? trimis de
( 6 feb 2008, 15:23:13
Posibil ca multe dosare au fost curatate; nu va grabiti, datele s-ar putea sa nu mai fie.
3.   Interesant de studiat trimis de
( 6 feb 2008, 21:04:34
Domnul prefect poate veni cu o solutie salvatoare. La bibliotecile municipale, orasenesti si comunale, sa fie distribuite loturi de dosare si prin rotatie sa ajunga la vedere, sa stie toti cei interesati ce se scrie prin ele. Sa vezi atunci adevarata desconspirare, surprize de proportii care ar mai taia nasul la multi latrai de meserie. Chiar, cine are relatii la domnul prefect? Salvam niste documente si poate unii politicieni de top vor renunta la meserie si se vor pocai.
4.   CNSAPCR Centrul National de Studii a Arhivelor PCR trimis de
( 7 feb 2008, 06:47:01
Ar trebui infiintat CNSAPCR - Centrul National de Studii a Arhivelor Partidului Comunist Roman, pentru ca dictatura din Romania a fost condusa de PCR, nu de securitate sau armata sau militie, care nu erau decat organisme create si folosite de PCR pentru aplicarea politicii sale. Iar cine nu se subordona politicii PCR era pasibil de a plati cu viata sa sau a familiei sale.

Asistam la o manipulare odioasa a PCR, facuta si azi , ca si ieri. PCR traieste prin membrii sai destoinici, s-a distribuit in toate partidele si isi vede linistit de drum. Iar propagandistii sai fideli din fosta presa PCR, - jurnalistii ce aveau in jur de 40 de ani la Lovilutie, iar acum au in jur de 60 si conduc prea centrala a Ro -, si-au atins partial misiunea de camuflare a PCR pana la deplina sa restaurare pe perioada deceniilor 1990-2010.

PCR astfel resuscitat si reambalat a avut misiunea de a pregati Ro pentru marea comunizare a globalizarii, care va fi in final tot un triumf al extremei stangi,

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei