Geografia României a suferit schimbări majore, potrivit ultimelor informaţii preluate de la elevii de clasa a VIII-a.
Teza cu subiect unic la geografie susţinută de elevii suceveni din ultimul an de gimnaziu acum câteva zile nu a fost lipsită de perle. Elevii s-au „întrecut” în a-şi etala cunoştinţele în materie, unele mai trăznite decât celelalte, iar profesorii s-au transformat din corectori în vânători de perle. Trecute cu atenţie într-un carnet special de perle, acestea vor rămâne amintiri pentru posteritate.
O profesoară a reuşit să descopere un lucru inedit de la unul dintre elevii a căror teză a corectat-o. Potrivit acestuia, „graniţa (frontiera) naturală a României cu Bulgaria o constituie fluviul numit Gange”.
Faptul că Fluviul Gange trece prin România nu este singura noutate pe care elevii suceveni o ştiu. Elevii au informaţii suplimentare privind geografia României, mai multe decât le oferă cărţile şi mai multe chiar decât ştiu profesorii lor.
Dintr-o teză a unui elev aflăm că la est de Carpaţii Orientali se află câmpia Moscovei, iar în partea de nord, România se învecinează cu Ungaria.
Un alt elev susţine că România este o ţară pontică pentru că pe teritoriul ei se desfăşoară o treime din arcul carpatic.
Majoritatea elevilor suceveni au promovat teza la geografieCeea ce este şi mai ciudat, în opinia unuia dintre profesorii de geografie care au colectat aceste perle, este faptul că după ce au scris asemenea grozăvii, unele dintre subiecte au fost redactate „ la mare artă”, cu descrieri complexe şi cu termeni foarte grei.
„Unii dintre ei, ori au fost lăsaţi să copie, ori li s-a dictat subiectul narativ, având în vedere că după ce au scris pe teză adevărate perle, unii elevi au avut şi subiecte tratate foarte corect”, a spus unul dintre profesorii corectori.
Cu sau fără perle, majoritatea elevilor suceveni au reuşit să promoveze teza la geografie. Din cei 6955 de elevi înscrişi la teza de geografie, 6809 au fost prezenţi, iar 282 dintre aceştia nu au reuşit să ia nota minimă de trecere. 95,86% dintre elevi au promovat teza, iar 1684 dintre ei au luat nota 10.
Teza cu subiect unic la istorie a fost susţinută de 1570 de elevi de clasa a VIII-a, iar 61 dintre ei nu au reuşi să ia notă de trecere. Rata de promovabilitate la istorie a fost de 96,11%, iar 192 de elevi au luat nota 10.
(15 dec 2007, 11:33:16