Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 dec 2007 - Anul XII, nr. 301 (3670)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9728 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,476 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Lansare ISPA

Mega-investiţie în reţeaua de apă şi canalizare a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Un amplu şi complex proiect de refacere a sistemului de apă şi canalizare din municipiul Suceava a fost lansat oficial ieri, într-un cadru festiv, la sediul Primăriei Suceava, în prezenţa oficialităţilor locale, a reprezentanţilor firmelor de construcţii, dar şi a reprezentanţilor ministerelor implicate în realizarea acestuia.

Proiectul ISPA, realizat de municipalitatea suceveană şi societatea de apă şi canalizare ACET, beneficiază de o finanţare de 52.591.770 euro, din care 33.442.500 Euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar restul de 19.149.270,65 Euro finanţare internă, din care 12.460.770,65 Euro sunt asiguraţi de Guvernul României de la bugetul de stat şi 6.688.500 Euro din fonduri publice locale (împrumut KFW Germania).

Grijă pentru confortul cetăţenilor

Lista invitaţilor la eveniment a fost una foarte numeroasă, la lansarea proiectului participând atât oficialităţile judeţului Suceava, cât şi ale municipiului reşedinţă de judeţ, care au salutat demararea unui proiect atât de important pentru asigurarea unor condiţii de trai decente, cu atât mai mult cu cât vechimea actualelor reţele s-a făcut simţită tot mai des în ultima perioadă, mii de avarii fiind înregistrate anual.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a salutat prezenţa conducerii firmelor internaţionale care au câştigat licitaţiile de reabilitare şi optimizare a sistemelor de alimentare cu apa,  ale celor de canalizare, precum şi cele de modernizare a staţiei de tratare a apelor uzate, cele trei componente principale ale proiectului ISPA, cărora le-a solicitat să aibă discuţii clare privind organizarea lucrărilor ce vor fi demarate efectiv în prima parte a anului 2008.

Chiar de la început, preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Gavril Mârza, a ţinut să le atragă atenţia constructorilor asupra necesităţii de a fi foarte serioşi în respectarea termenelor impuse prin contract, amintind de experienţele neplăcute de până acum, cu contractele de asfaltare a drumurilor, tot de către firme internaţionale, precum şi de lucrările din programul SAMTID, de extindere şi refacere a reţelelor de apă din alte localităţi sucevene.

Consilierii locali suceveni nu au lipsit de la acest eveniment, mesajul acestora, transmis de către Mihai Aurel Steiciuc, subliniind obligativitatea firmelor contractante de a produce un disconfort cât mai mic populaţiei, prin lucrările pe care le execută.

“Plan de bătaie” pentru lucrările de anul viitor

Pe lângă latura oficială a întâlnirilor de ieri, a existat şi una mai puţin oficială, în care toate părţile implicate au discutat concret ce vor face începând chiar de acum, pentru a pregăti lucrările pentru anul viitor. Una din problemele puse în discuţie a fost cea de începere a lucrărilor ISPA mai întâi pe partea de extindere a reţelelor existente, în Burdujeni Sat şi Iţcani, pentru ca şi locuitorii acelor cartiere ale Sucevei să beneficieze de condiţii decente de trai, urmând ca după aceea să înceapă lucrările de înlocuire a reţelelor vechi de prin oraş.

Apă de calitate şi servicii mai bune

O primă parte a proiectului ISPA se referă la îmbunătăţirea calităţii alimentării cu apă, care cuprinde lucrări privind regenerarea şi reabilitarea a 45 puţuri de captare a apei de la Berchişeşti,  regenerarea puţurilor prin adăugarea de substanţe chimice cu PH neutru; reabilitarea conductei de aducţiune a apei de la Berchişeşti la Suceava şi reabilitarea unui rezervor de rupere a presiunii de pe traseu (Corlata), precum şi înfiinţarea şi dotarea cu echipamente adecvate a unui laborator central de analiză a calităţii apei la rezervorul din Sf. Ilie.

Tot aici se are în vedere îmbunătăţirea eficienţei alimentării cu apă, pentru creşterea eficienţei activităţii de furnizare a apei prin reducerea costurilor energetice şi înnoirea echipamentului depăşit, prin reducerea pierderilor, cât şi prin extinderea zonei de acoperire a alimentării cu apă în zonele nedeservite actual.

Prima parte a proiectului cuprinde mai multe lucrări, precum cele de reabilitare a cinci rezervoare de apă, inclusiv instalarea de noi vane, echipamente şi conducte, montarea unei vane de reducere a presiunii in zona Zamca, construirea unui rezervor de apă de mici dimensiuni, în vederea alimentării cu apă  a unei zone nedeservite actual din cartierul Burdujeni, scoaterea din funcţiune a 3 staţii de pompare şi reabilitare a altor două, adaptate noilor cerinţe de apă, în vederea reducerii costurilor de exploatare.

În plus, proiectul prevede şi înlocuirea a circa 12 Km de conducte din reţea în vederea reducerii presiunii din zonele cu presiune ridicată, înlocuirea a circa 14 km de conducte cu avarii frecvente, inclusiv a branşamentelor şi a apometrelor, creşterea gradului de acoperire a serviciilor de furnizare a apei potabile de la 75% în prezent, la aproximativ 85%, prin amplasarea a circa 22 Km de conducte noi, dar şi asigurarea a circa 30 de aparate de măsurare a debitului pe reţea şi a 8000 de apometre de mici dimensiuni pentru branşamente şi înlocuirea a circa 1000 de apometre uzate.

Reţeaua de canalizare, refăcută pe zeci de kilometri

Principalele componente ale reabilitării sistemului de canalizare sunt:

- curăţarea şi inspecţia TV a conductelor de canalizare, în vederea facilitării  întreţinerii reţelei de canalizare precum şi curăţarea şi îndepărtarea depunerilor din 22 Km de conducte

- înlocuirea a aproximativ 23 Km de reţele de canalizare şi guri de canal avariate şi subdimensionate şi extinderea cu aproximativ 10 Km a reţelei în zonele fără canalizare

Nu în ultimul rând, o lucrare foarte importantă e cea de modernizare a  staţiei de epurare a apelor uzate. Aceasta este supradimensionată, având în vedere nevoile municipiului Suceava, iar echipamentul existent are o eficienţă de tratare scăzută şi utilizează o mare cantitate de energie.

Noua staţie de epurare a apelor uzate va genera o cantitate de 6200 tone de nămol stabilizat şi deshidratat pe an, care poate fi reutilizat ca fertilizator sau depozitat în noua groapă de gunoi ce va fi construită prin fonduri structurale.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mega-investiţie în reţeaua de apă şi canalizare a Sucevei.
 Vizualizări articol: 1613 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.25/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 4 voturi
Mega-investiţie în reţeaua de apă şi canalizare a Sucevei4.354

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Organizati-va sa nu suferim prea mult! trimis de
(15 dec 2007, 16:08:28
Poate va fi alt primar care sa ne ajute sa trecem mai usor, fara suferinte indelungate!
2.   Iar ? trimis de
(15 dec 2007, 16:34:47
Ba Romega serios vorbind, la inceput n-am observat cine a scris articolul dar cand am vazut inc e culori vii este descris poriectul mi-a picar repede fisa !!!! Si ca sa mai adaug ceva , iti recomand Romega sa te rogi la cel de Sus sa nu inceapa primaria si proiectul asta ca va fi vai si amar de suceava !!!! Uita-te si tu pe geam si daca iti plac santurile, noroiul, conductele, utilajele si muncitorii care freaca menta atunci iti doresc sa inceapa proiectul chiar din fata casei tale !!! Primarul asta este un demagog !!! El nu-si da seama ca a scapat toata situatia de sub control ?... Azi asfalteaza, maine Termina sparge, apoi vien ACET-ul si sparge inca o data si toit asa !!! Eu unul dupa ce am vazut ce au facut cu inlocuirea tevilor cei de la Termica imi este frica sa ma gandesc cum va arata " orasul " nostru la sfarsitul anului viitor !!! Asa sa ne ajute Dumnezeu !!
3.   AZI ASFALTEAZA SI MAINE,TERMICA'-SPARGE/// trimis de
(16 dec 2007, 18:36:09
SI ASA MAI DEPARTE, VINE ACET-UL SI MAI SPARGE SI EL, SI BANII ASTEA, E UN SAC FARA FUND, S-AU SE DUC PE APA SAMBETII. CAND TOATE TREBUIESC GANDITE FOARTE BINE DE LA INCEPUT.NU; ANAPIDA'' CUM A FOST PINA ACUMA////////
4.   Mai cu talent trimis de
(16 dec 2007, 22:41:43
pai in Burdujeni tot trag apa de la berchisesti de pe vremea hotului de Ionescu, macar asta a mai bagat cateva tevi in pamant pe care probabil le va termina urmatorul... pana atunci, dizenterie placuta celor din Bdj, pacat pt acest mare cartier unde in unele momente te simti ca la tara.
5.   A venit Mos Craciun la primarie! trimis de
(17 dec 2007, 03:07:19
Maiculita Sfinte Sisoe ce de banet! Aproape 53 de milioane de euroi! Ba fratilor, va dati voi seama ce de vilane si gipane se pot trage din maldarul asta de bani? Sigur ca nu, n-aveti de unde sti. Las' ca stiu EI prea bine!
6.   Foarte bine trimis de
(17 dec 2007, 13:19:02
Foarte bine ca se face ceva in orasul Suceava pentru locuitorii acestui oras.O asemenea investitie este de salutat,totul este ca firmele constructoare sa se miste repede ,sa faca lucrari de calitate astfel ca "deranjul' sa fie cat mai suportabil.Ca "unii' mor de ciuda ca ei nu au avut aceasta ocazie sa faca ceva cand au trecut pe langa conducere este alta poveste.SUCCES DEPLIN IN ACEST MARE SI NECESAR PROIECT.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Supă de iarnă 4 porţii - 100 minute400g afumătură(şuncă, bacon, cârnaţi)1 ţelină mare1 sfeclă mare1 gulie mare100g fasole verde1 ardei gras roşu1 ardei iute2 morcovi100g linte verde100g paste scurte - tăiţei4 cartofi1... Citeşte