Un amplu şi complex proiect de refacere a sistemului de apă şi canalizare din municipiul Suceava a fost lansat oficial ieri, într-un cadru festiv, la sediul Primăriei Suceava, în prezenţa oficialităţilor locale, a reprezentanţilor firmelor de construcţii, dar şi a reprezentanţilor ministerelor implicate în realizarea acestuia.
Proiectul ISPA, realizat de municipalitatea suceveană şi societatea de apă şi canalizare ACET, beneficiază de o finanţare de 52.591.770 euro, din care 33.442.500 Euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene, iar restul de 19.149.270,65 Euro finanţare internă, din care 12.460.770,65 Euro sunt asiguraţi de Guvernul României de la bugetul de stat şi 6.688.500 Euro din fonduri publice locale (împrumut KFW Germania).
Grijă pentru confortul cetăţenilor
Lista invitaţilor la eveniment a fost una foarte numeroasă, la lansarea proiectului participând atât oficialităţile judeţului Suceava, cât şi ale municipiului reşedinţă de judeţ, care au salutat demararea unui proiect atât de important pentru asigurarea unor condiţii de trai decente, cu atât mai mult cu cât vechimea actualelor reţele s-a făcut simţită tot mai des în ultima perioadă, mii de avarii fiind înregistrate anual.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a salutat prezenţa conducerii firmelor internaţionale care au câştigat licitaţiile de reabilitare şi optimizare a sistemelor de alimentare cu apa, ale celor de canalizare, precum şi cele de modernizare a staţiei de tratare a apelor uzate, cele trei componente principale ale proiectului ISPA, cărora le-a solicitat să aibă discuţii clare privind organizarea lucrărilor ce vor fi demarate efectiv în prima parte a anului 2008.
Chiar de la început, preşedintele Consiliului judeţean Suceava, Gavril Mârza, a ţinut să le atragă atenţia constructorilor asupra necesităţii de a fi foarte serioşi în respectarea termenelor impuse prin contract, amintind de experienţele neplăcute de până acum, cu contractele de asfaltare a drumurilor, tot de către firme internaţionale, precum şi de lucrările din programul SAMTID, de extindere şi refacere a reţelelor de apă din alte localităţi sucevene.
Consilierii locali suceveni nu au lipsit de la acest eveniment, mesajul acestora, transmis de către Mihai Aurel Steiciuc, subliniind obligativitatea firmelor contractante de a produce un disconfort cât mai mic populaţiei, prin lucrările pe care le execută.
“Plan de bătaie” pentru lucrările de anul viitor
Pe lângă latura oficială a întâlnirilor de ieri, a existat şi una mai puţin oficială, în care toate părţile implicate au discutat concret ce vor face începând chiar de acum, pentru a pregăti lucrările pentru anul viitor. Una din problemele puse în discuţie a fost cea de începere a lucrărilor ISPA mai întâi pe partea de extindere a reţelelor existente, în Burdujeni Sat şi Iţcani, pentru ca şi locuitorii acelor cartiere ale Sucevei să beneficieze de condiţii decente de trai, urmând ca după aceea să înceapă lucrările de înlocuire a reţelelor vechi de prin oraş.
Apă de calitate şi servicii mai bune
O primă parte a proiectului ISPA se referă la îmbunătăţirea calităţii alimentării cu apă, care cuprinde lucrări privind regenerarea şi reabilitarea a 45 puţuri de captare a apei de la Berchişeşti, regenerarea puţurilor prin adăugarea de substanţe chimice cu PH neutru; reabilitarea conductei de aducţiune a apei de la Berchişeşti la Suceava şi reabilitarea unui rezervor de rupere a presiunii de pe traseu (Corlata), precum şi înfiinţarea şi dotarea cu echipamente adecvate a unui laborator central de analiză a calităţii apei la rezervorul din Sf. Ilie.
Tot aici se are în vedere îmbunătăţirea eficienţei alimentării cu apă, pentru creşterea eficienţei activităţii de furnizare a apei prin reducerea costurilor energetice şi înnoirea echipamentului depăşit, prin reducerea pierderilor, cât şi prin extinderea zonei de acoperire a alimentării cu apă în zonele nedeservite actual.
Prima parte a proiectului cuprinde mai multe lucrări, precum cele de reabilitare a cinci rezervoare de apă, inclusiv instalarea de noi vane, echipamente şi conducte, montarea unei vane de reducere a presiunii in zona Zamca, construirea unui rezervor de apă de mici dimensiuni, în vederea alimentării cu apă a unei zone nedeservite actual din cartierul Burdujeni, scoaterea din funcţiune a 3 staţii de pompare şi reabilitare a altor două, adaptate noilor cerinţe de apă, în vederea reducerii costurilor de exploatare.
În plus, proiectul prevede şi înlocuirea a circa 12 Km de conducte din reţea în vederea reducerii presiunii din zonele cu presiune ridicată, înlocuirea a circa 14 km de conducte cu avarii frecvente, inclusiv a branşamentelor şi a apometrelor, creşterea gradului de acoperire a serviciilor de furnizare a apei potabile de la 75% în prezent, la aproximativ 85%, prin amplasarea a circa 22 Km de conducte noi, dar şi asigurarea a circa 30 de aparate de măsurare a debitului pe reţea şi a 8000 de apometre de mici dimensiuni pentru branşamente şi înlocuirea a circa 1000 de apometre uzate.
Reţeaua de canalizare, refăcută pe zeci de kilometri
Principalele componente ale reabilitării sistemului de canalizare sunt:
- curăţarea şi inspecţia TV a conductelor de canalizare, în vederea facilitării întreţinerii reţelei de canalizare precum şi curăţarea şi îndepărtarea depunerilor din 22 Km de conducte
- înlocuirea a aproximativ 23 Km de reţele de canalizare şi guri de canal avariate şi subdimensionate şi extinderea cu aproximativ 10 Km a reţelei în zonele fără canalizare
Nu în ultimul rând, o lucrare foarte importantă e cea de modernizare a staţiei de epurare a apelor uzate. Aceasta este supradimensionată, având în vedere nevoile municipiului Suceava, iar echipamentul existent are o eficienţă de tratare scăzută şi utilizează o mare cantitate de energie.
Noua staţie de epurare a apelor uzate va genera o cantitate de 6200 tone de nămol stabilizat şi deshidratat pe an, care poate fi reutilizat ca fertilizator sau depozitat în noua groapă de gunoi ce va fi construită prin fonduri structurale.
(15 dec 2007, 16:08:28