Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 dec 2007 - Anul XII, nr. 296 (3665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

În criză de timp

Sucevenii cu diabet se grăbesc să-şi facă testul gratuit

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Înghesuială la Centrul Judeţean de Diabet din cadrul Spitalului Suceava, unde tot mai mulţi bolnavi de diabet vin pentru trimiterea în baza căreia îşi pot face analiza gratuită, hemoglobina glicozilată, pe care o decontează Casa de Asigurări de Sănătate.

La finele săptămânii trecute, doctorii specialişti care lucrează aici au trebuit să facă faţă unui aflux mare de pacienţi, având în vedere că testul respectiv trebuie efectuat până pe data 24 decembrie. Aglomeraţia s-a mutat în cabinetele medicilor de familie după ce bolnavii au fost lămuriţi de cadrele sanitare de la Centrul Judeţean de Diabet că trimiterea se poate lua şi de aici. 

Purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Medicilor Generalişti Suceava, dr. Irina Badrajan, declară că lucrurile au început să intre în normal, bolnavii prezentându-se ritmic la cabinete.

„Au început să vină şi cred că vor fi în număr şi mai mare în perioada următoare. N-au prea ştiut de această analiză, deoarece nu a fost făcută o informare corespunzătoare. Pe 4 decembrie se vorbea de analiză, dar noi, medicii de familie, habar nu aveam. Am aflat pe data de 5, când ne-am adresat Casei de Asigurări de Sănătate pentru informaţii cu privire la cadrul legal. Şi CAS Suceava tot pe 5 decembrie a aflat. Pentru medicii de familie, aceste teste reprezintă o muncă în plus, deoarece sunt nişte proceduri noi de urmat, mai ales că trebuie să li se dea tuturor trimitere până pe data 24. Un medic de familie are cam 60 – 70 de pacienţi cu diabet şi va fi mult de lucru, dar este o probă eficientă şi necesară în aprecierea stadiului evoluţiei diabetului şi a tratamentului de urmat”, a arătat sursa citată.

Termen foarte scurt.

Dacă bolnavii s-au prezentat deja în număr mare la cabinetele medicilor specialişti şi ale celor de familie pentru recomandarea în baza căreia îşi pot face testul gratuit, cei care au ajuns la laboratoarele de analize medicale sunt foarte puţini.

În fosta Policlinică Judeţeană din Areni, de exemplu, solicitările nu au fost multe. „S-a anunţat târziu şi termenul e foarte scurt”, explică dr. Marilena Groza, şefa laboratorului. 

Potrivit ultimelor reglementări, toţi bolnavii de diabet aflaţi în evidenţele medicilor specialişti diabetologi şi ale medicilor de familie vor beneficia gratuit de efectuarea hemoglobinei glicozilate.

În acest sens, pacienţii se vor adresa medicului în evidenţa căruia se află (diabetolog, cu competenţă în diabet sau medicului de familie) pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectivă. Cu trimiterea de la medic în buzunar, pacienţii vor merge la unul din cele 10 laboratoare aflate în relaţie contractuală cu CAS Suceava.
În funcţie de rezultatele obţinute, medicii de familie vor continua tratamentul sau vor recomanda pacienţilor consultaţii de specialitate la medicii diabetologi.

174.000 de lei pentru analize.

La nivelul judeţului, suma alocată laboratoarelor de analize medicale pentru efectuarea acestor analize este de 174.000 lei. Această sumă va fi repartizată unităţilor de profil cu care CAS se află în contract, în mod egal, prin acte adiţionale cu valoare orientativă. Decontarea hemoglobinei glicozilate (HbA 1 c) se face în funcţie de serviciile realizate de fiecare furnizor, în limita sumelor aprobate cu această destinaţie la nivelul Casei de Asigurări de Sănătate.

„Instituţia noastră este pregătită să încheie acte adiţionale pentru aceste analize cu toate laboratoarele din judeţ aflate deja în contract, iar suma alocată pentru sfârşitul acestui an va permite tuturor celor care se adresează să-şi efectueze gratuit testul”, a precizat preşedintele director general al CAS Suceava, dr. Cristina Iordăchel.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii cu diabet se grăbesc să-şi facă testul gratuit.
 Vizualizări articol: 926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sucevenii cu diabet se grăbesc să-şi facă testul gratuit1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Analize gratuite trimis de
(11 dec 2007, 05:34:11
Pe data de 4 dec. am fost la medicul de familie sa cer trimitere pentru analize si mi-a spus ca nu a auzit de asa ceva si nu poate sa-mi dea trimitere.La soital aglomeratie mare la medic, asa ca voi merge tot la medicul de familie , poate acum pe 11 dec este informat. Va mai scriu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tăiţei cu ciuperci de pădure 6 porţii - 90 minute 400g făină2 ouă300g ciuperci de pădure mai mici300g roşii150g caşcaval100g untcâteva frunze de busuioc2 căţei de usturoi1 ceapă micăpuţin oregano3 linguri ulei de măslinesare, piper Se amestecă... Citeşte