Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 dec 2007 - Anul XII, nr. 296 (3665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ioan Catalin NECHIFOR

Ioan Cătălin NECHIFOR


Remember 12 decembrie 2004

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În urmă cu exact trei ani, astăzi ar fi fost ultima zi de campanie oficială pentru alegerea preşedintelui României. Turul doi al prezidenţialelor se contura ca o competiţie cu câştigător anunţat, în persoana premierului de atunci, Adrian Năstase. Chiar dacă Traian Băsescu a fost aruncat în luptă de Alianţa D.A. PNL-PD, pentru că al lor candidat iniţial, Theodor Stolojan, nu reuşea să depăşească bariera de 25% în intenţia de vot a românilor.

De fapt, astăzi dacă am da timpul înapoi cu 3 ani, am fi aşteptat cu sufletul la gură confruntarea finală de la TVR1, dintre cei doi finalişti, Adrian Năstase, câştigător al primului tur de scrutin cu 40,97% şi Traian Băsescu, surprinzător, sau nu, ajuns în cele din urmă pe locul doi cu 33,92%. Am fi urmărit o dezbatere interesantă girată de CT Popescu, în care cei doi protagonişti ar fi jucat două roluri extreme, prim ministrul, diplomat, preocupat de politici globale, al doilea primarul, mai aplecat asupra cotidianului şi vorbind mai pe înţelesul poporului.

Cea mai interesantă confruntare electorală din istoria postedecembristă, mult mai tensionată şi mai atractivă decât finala din 2000 dintre Iliescu şi Vadim, campania pentru alegerile prezidenţiale a fost de departe marcată de unele episoade, cel puţin stranii.

În primul rând lansarea temei referitoare la fraudarea alegerilor în primul tur, atunci când Uniunea Naţională PSD+PUR obţinuse detaşat primul loc cu peste 37%, la distanţă de cel de al doilea  competitor, Alianţa D.A. PNL-PD, creditată de români cu mai puţin de 32%. În al doilea rând lansarea unor mesaje şi sloganuri de campanie, foarte eficiente, de genul "Nu pot ei fura, cât poţi tu vota" care pe unii dintre susţinătorii alianţei i-au determinat să voteze de mai multe ori. În al treilea rând, interzicerea dreptului de vot în afara localităţii de domiciliu, cu excepţia unor secţii speciale, organizate în mari aglomerări, de genul gărilor şi autogărilor. În al patrulea rând, decizia Uniunii Naţionale PSD+PUR de a deschide negocieri guvernamentale cu UDMR şi excluderea oricărui dialog cu PRM.

Şi nu în ultimul rând anumite zvonuri privind implicarea sau neimplicarea unor forţe străine sau mai puţin străine, pe care doar istoria va mai putea să le confirme, sau nu.

Şi iată că, după aproape o lună şi jumătate de campanie electorală susţinută, după ce toate institutele de sondare a opiniei publice îl dădeau drept câştigător sigur pe Adrian Năstase, după ce aproape nimeni dintre cei care formau şi susţineau Alianţa D.A. nu mai credeau în victoria lui Traian Băsescu, a venit lovitura decisivă.

La ora 21, pe 12 decembrie 2004, toate cele trei Exit-poll-uri s-au ferit să încline balanţa şi au anunţat un incredibil scor 50-50. Ce a urmat după aceea se ştie, Traian Băsescu a speculat momentul şi a sărbătorit acest "pat" politic de parcă ar fi câştigat finala Champions League, în timp ce Adrian Năstase privea resemnat cum ceea ce era sigur devenea din ce în ce mai incert. Ce s-ar fi întâmplat dacă Traian Băsescu nu ar fi câştigat în final cu 51,23%, cu alte cuvinte având circa 200.000 de voturi mai mult decât contracandidatul său Adrian Năstase, e greu de spus. Ba chiar imposibil, pentru că pe Traian Băsescu e foarte greu să îl anticipezi ca acţiune politică. Însă pot spune şi cred cu tărie în faptul că România nu ar fi trăit trei ani de luptă surdă, cotidiană, înverşunată între prieteni, simpatizanţi şi duşmani politici.

"Dezbină şi conduce" este un principiu după care cineva, ascuns la umbra globalizării, pare să aşeze piesele din dominoul politic românesc. Rămâne de văzut dacă va reuşi şi dacă istoria într-adevăr se repetă. Eu unul sper să nu ajungem să retrăim momentele nefericite care ne-au marcat viitorul atunci şi par să ne dicteze prezentul acum.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Remember 12 decembrie 2004.
 Vizualizări articol: 901 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Remember 12 decembrie 20045.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Mihai ŞTEFANOAIA
Mihai ŞTEFANOAIA
Ioan Cătălin NECHIFOR
Ioan Cătălin NECHIFOR
Romică ANDREICA
Romică ANDREICA
Aurel BURCIU
Aurel BURCIU
Cezar IOJA
Cezar IOJA
Dragoş Mircea DANUBIANU
Dragoş Mircea DANUBIANU

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tăiţei cu ciuperci de pădure 6 porţii - 90 minute 400g făină2 ouă300g ciuperci de pădure mai mici300g roşii150g caşcaval100g untcâteva frunze de busuioc2 căţei de usturoi1 ceapă micăpuţin oregano3 linguri ulei de măslinesare, piper Se amestecă... Citeşte