Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 10 dec 2007 - Anul XII, nr. 296 (3665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Alina MUNGIU-PIPPIDI

Alina MUNGIU-PIPPIDI


Războiul Româno-Moldovenesc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Republicii Moldova, dl. Vladimir Voronin, ne-a denunţat celui mai important ziar pe chestiuni europene, Financial Times, cum că nu numai că nu recunoaştem limba şi etnia moldovenească, dar acordăm cetăţenie moldovenilor prin email, lăsând astfel biata Republică Moldova fără cetăţeni. Declaraţiile sale, făcute în faţa a trei ziarişti de la ziare importante, vin în urma unei perioade de escaladare a nemulţumirilor sale faţă de România.

Articolul din FT ne face un serviciu. Pentru prima dată la acest nivel sunt citaţi savanţi care spun că între limba română şi cea moldovenească nu sunt deosebiri. E citat Voronin însuşi, care spune că Moldova a existat 650 de ani şi va mai exista 6500 (???). Cu alte cuvinte, dl. Voronin se face de râs. Problema e că a anunţat că o să continue. Vrea să trimită scrisori la toate ţările UE. Vrea, cu alte cuvinte, să se ţigănească.

Mai sunt popoare despărţite de istorie, cu limbi comune sau aproape prin Europa. Kosovo de Albania, Macedonia de Bulgaria, care au tot atât de puţine intenţii să se reunifice vreodată, dar acest circ penibil moldo-românesc e unic. Şi nu are scuză. A curăţat Stalin elita din Moldova, i-a trimis în Siberia şi Kazakstan, şi, ceea ce a fost foarte abil, pe cei care au mai scăpat de acolo, în România (o străbunică de a mea a venit la familia ei ieşeană din Siberia de abia în 1965), asigurându-se astfel că toţi cei cu sentimente proromâneşti sunt spulberaţi în toate direcţiile. Dar şi în Ţările Baltice s-a întâmplat la fel, şi cu toate astea după 1990 acolo a avut loc o extraordinară renaştere naţională. Ţările acelea au renăscut din cenuşă, au readus pe cei plecaţi fie în Vest, fie în restul URSS, şi le-au reconstruit trezind invidia restului Europei fostă socialistă.

Nimic din toate astea nu s-a întâmplat în Moldova. De acolo lumea continuă să plece. Toată forţa de muncă a Moldovei ar pleca dacă s-ar putea. Orice ar spune dl. Vornonin, asta nu e vina României. Este vina elitei politice din Moldova, pe are o reprezintă el, care nu a reuşit să ofere un proiect naţional valabil.

Am luat cina săptămâna trecută cu ambasadorul Estoniei la Berlin, care mi-a povestit cum au construit ei Ministerul de Externe în 1991, pornind de la şase oameni, pentru că nu voiau să ia pe nimeni care fusese în diplomaţia sovietică. De asta a ajuns Estonia cea mai de succes ţară din Europa, pentru că au ştiut să rupă clar şi categoric cu trecutul comunist. Şi de asta Moldova nu e nicăieri, pentru că a făcut exact opusul.

Când, în 1991, l-am vizitat pe tovarăşul Smirnov, dictatorul Transnistriei, mi-a explicat că Tiraspol este ultima republică sovietică. Ghinion: până la urmă asta a ajuns să fie chiar Chişinăul, unde la ultimele două rânduri de alegeri comuniştii s-au reîntors în forţă. Primul act ca preşedinte al dlui Voronin a fost să reintroducă sărbătorile sovietice. Cu toata amiciţia lui faţă de ruşi, nu a reuşit să rezolve cu Transnistria. Şi după aceea se miră că toată lumea vrea să plece.

Sunt două teme aici, pe care aş vrea să le deosebesc. Prima este ce putem face ca să oprim circul. Pentru că totuşi nu mi se pare o idee bună să discutăm problemele noastre domestice la nivel european. Nu ne temem de dl. Voronin când ne numeşte „ultimul imperiu al Europei”, dar nici nu văd vreun avantaj în a lăsa discuţia deschisă. A doua este dacă şi ce putem în condiţiile astea vitrege să facem pentru Moldova. Cât Moldovei îi va merge prost, va căuta ţapi ispăşitori, în primul rând pe noi.

Dl. Voronin dă vina pe noi că nu semnăm tratatul de bază. Şi aici are şi el dreptate, nu văd de ce nu îl semnăm. Chiar dacă Moldova a schimbat textul, şi ţine morţiş să se menţioneze frontierele din 1947, nu văd de ce e asta o problemă pentru noi. Sigur că e o referinţă la un tratat absurd, între URSS şi România comunistă, dar toată existenţa Republicii Moldova e absurdă, toate graniţele din regiune sunt arbitrare, şi aşa cum s-au împăcat polonezii cu graniţa cu Ucraina (în care a rămas o întreagă regiune istorică poloneză) trebuie să ne împăcăm şi noi cu ale noastre. Îi linişteşte dacă pomenim de frontierele din 1947?

Avem vreo intenţie vreodată să cerem Cahulul (de unde e familia mea), sau altă localitate de frontieră? Nu. Şi atunci, de ce nu le facem hatârul să menţionăm frontierele cu pricina? Asta nu va crea nici un obstacol dacă vreo generaţie viitoare din Moldova va dori să se unească cu România. Poziţia noastră azi va deveni însă mult mai credibilă dacă o facem.

A doua problemă este cea a vizelor şi cetăţeniei. Să fie clar, dl. Voronin nu spune adevărul. A obţine cetăţenia română e foarte greu. Studenţii mei basarabeni din Bucureşti se chinuiesc de ani de zile. Nu e adevărat că toţi cei zece mii de studenţi pe an iau cetăţenie română, în ultimii ani nici o sută pe ani nu luau. Să producă el măcar pe unul care a obţinut-o prin email. E normal că am simplificat procedurile de acordare, dar părerea mea pe viitor este că acordarea acestei cetăţenii trebuie să fie legată mai mult de rezidenţa în România. Absolventul care îşi găseşte de lucru la noi, iar părinţii sau bunicii lui au fost cetăţeni români ar trebui să o primească. Dar nu toţi cei care atunci când se dădea uşor nu au vrut-o, şi acum o caută doar ca să plece cu paşaport de la noi la cules portocale în Spania. Deja sînt prea mulţi din categoria asta. Nu suntem o cetăţenie de tranzit, şi nu trebuie să devenim.

Dar mai important este ce vom face cu vizele. Pentru că dacă nu dăm cetăţenie tuturor, avem totuşi o obligaţie să facilităm accesul celor care au legături la noi, care sunt mulţi. PROTV Chişinau arată zilnic imagini sinistre din curtea ambasadei noastre. Îi tratăm pe aceşti oameni cum ne tratau pe noi occidentalii la începutul anilor nouăzeci. Oamenii stau la coadă toată noaptea, plătesc preţuri enorme la intermediari, iar ambasadorul nostru declară că ce se petrece dincolo de gardul ambasadei nu e treaba lui. Ba este. Cât îi tratăm prost, vor da vina pe noi, nu pe Voronin, deşi el a refuzat deschiderea de consulate suplimentare, care ar mai fi uşurat situaţia. Incapacitatea noastră de a organiza un proces corect şi eficient se întoarce contra noastră.

În sfârşit, vin la ultimul capitol, asistenţa pentru Moldova. Ani de zile a fost netransparentă, ineficientă, şi, cum ne acuză Voronin, dedicată unor prieteni de ai noştri de acolo. Eu nu spun că oamenii aceia nu trebuiau ajutaţi, dar să plăteşti pe cineva să fie proromân nu mi se pare o afacere bună, mai ales văzând că numărul nu lor nu a crescut deloc. Românii din România rămân şi ei prea neinteresaţi în Moldova. Propunerea mea este ca pe viitor să creăm un fond pentru ţările din Est, care să cuprindă Moldova, Ucraina şi eventual Georgia, care să sprijine numai acţiunile de cooperare dintre noi şi ONG-uri sau primării din aceste ţări. Să sprijinim cooperarea dintre şcoli, universităţi, asociaţii de afaceri, primari, să împingem oamenii să circule mai mult şi să facă mai multe lucruri împreună. Mult din experienţa noastră de tranziţie şi integrare merită transmis mai departe, şi asta mi se pare un loc bun să ne punem banii, şi o cale de a ajuta şcoli extraordinar de bune din Basarabia şi Ucraina, unde oameni eroici luptă să înveţe pe copii o română de calitate. Vor exista bani europeni ca să finanţăm asemenea proiecte. Iar din ai noştri, să dăm în continuare burse de studiu pentru elevi şi studenţi, tuturor celor care vor să vină să înveţe la noi.

Hai, cu alte cuvinte, să facem lucruri de fond şi să îl lăsăm singur pe teren pe dl. Voronin cu papagalul său.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Războiul Româno-Moldovenesc.
 Vizualizări articol: 2726 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Războiul Româno-Moldovenesc5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tăiţei cu ciuperci de pădure 6 porţii - 90 minute 400g făină2 ouă300g ciuperci de pădure mai mici300g roşii150g caşcaval100g untcâteva frunze de busuioc2 căţei de usturoi1 ceapă micăpuţin oregano3 linguri ulei de măslinesare, piper Se amestecă... Citeşte