Google
 
luni, 10 dec 2007 - Anul XII, nr. 296 (3665)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,5975 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta3,8945 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe Google+ Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |  Trimite pe Yahoo MessengerMessenger |   1 imagine |   ø fişiere video

Descoperire înfiorătoare

Flagrant la carnea de cal

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Având informaţii că în hala pieţei din oraşul Vicovu de Sus localnicii vând carne în condiţii de igienă dezastruoase, în zorii zilei de sâmbătă, doctorul Petrea Dulgheru, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava, a descins la un control inopinat în piaţă.

Ştia că o echipă de inspectori din cadrul instituţiei pe care o conduce urmează să ajungă la un control în piaţă, şi a dorit să vadă mai întâi el, cu propriii ochi, cum stă situaţia. Cu suman în spate, cu căciulă de miel pe cap, şi cu o mustaţă aplicată, Dulgheru a ajuns înainte de ora 5 dimineaţă în piaţă.

Carne de cal la un loc cea de vită.

Pereţii din spate ai halei erau mânjiţi cu materii fecale. Cum toată piaţa nu este dotată cu nici un grup sanitar, oamenii au transformat terenul din spatele halei în toaletă. Unii şi-au făcut nevoile chiar şi pe pereţi, aşa că imaginea era dezolantă. Şi mai grav, mirosul de fecale se simţea peste tot în jurul halei.

După ora 5.00, în piaţă au ajuns şi primii „bişniţari de carne”, cum îi numeşte şeful DSVSA. Ţăranii, cei mai mulţi localnici, au venit la hală cu maşinile ori căruţele. Pusă în atelaj ori în portbagajul maşinilor, printre cauciucuri, saci mizerabili, carnea nu era protejată deloc.

„Am cumpărat, direct din portbagaj, carne de porc, de vită, dar şi de cal. Aceasta din urmă era amestecată printre cea de vacă, şi bineînţeles vândută ca şi cum ar fi de vită. Când îi întrebăm dacă au verificat carnea la laboratoare autorizate, să vadă dacă este sănătoasă, oamenii se uitau lung la mine, nici vorbă de aşa ceva. Îşi spuneau mândri că ei taie animalul acasă şi îl tranşează în gospodărie, cum fac de zeci de ani”, povesteşte Petrea Dulgheru.

Vânzătorul carne de cal, scăpat.

Imediat după ce a văzut cu ochii lui cât de gravă este situaţia, directorul a plecat de la faţa locului, lăsându-i să acţioneze pe cei doi inspectori de la Serviciul de Inspecţie şi Control al DSV Suceava care urmau să vină în piaţă.

Ajunsă la faţa locului, echipa de control, formată din doctorii Vasile Semeniuc, şeful serviciului de inspecţie, şi Cornel Ţehaniuc, însoţită de doi jandarmi, a mai găsit doar trei oameni care vindeau carne.

Din păcate, câţiva dintre comercianţi, printre care şi cel care vindea carne de cal amestecată cu carne de vită, plecaseră de la faţa locului.

Mizerie.

Chiar şi aşa, inspectorii sanitar-veterinari au avut toată motivele să-şi pună mâinile în cap. Aproximativ 65 de kilograme de carne, de vită şi de porc erau vândute direct de pe mesele insalubre ale halei, depozitele frigorifice fiind inexistente la această hală, care, reamintim, deserveşte o fostă mare comună transformată de mulţi ani în oraş.

Practic, în această sală nu erau respectate nici condiţiile minime de igienă. Hala nu este faianţată, apa lipseşte cu desăvârşire, iar mesele pe care se pune direct carnea sunt confecţionate dintr-o tablă veche, insalubră, care nu permite nicicum o spălare şi o dezinfectare corespunzătoare.

Redeschisă ilegal.

Incredibil este că hala din piaţa oraşului Vicovu de Sus a fost redeschisă ilegal, după ce la finele anului trecut sanitar – veterinarii au închis-o pentru că nu îndeplinea condiţiile de igienă minime funcţionării.

„Aveam informaţii că în această piaţă, sub patronajul administraţiei locale, a primarului localităţii în special, se încalcă flagrant normele sanitar – veterinare privind organizarea pieţei în general şi vânzarea cărnii în special. Primarul a mai fost sancţionat, ne-a promis că va remedia situaţia, şi a primit un răgaz din partea noastră. Din păcate, nu a ridicat nici un deget pentru a schimba ceva”, a subliniat pe un ton dur Petrea Dulgheru.

Amenda maximă.

Doctorul Vasile Semeniuc, şeful echipei de control care a constatat dezastrul de la Vicovu de Sus, ne-a confirmat că hala pentru vânzarea cărnii a fost închisă de la finele anului trecut, când s-a aplicat şi o amendă.

În acest an, de puţin timp cred veterinarii, ea a fost redeschisă printr-o hotărâre ilegală a Consiliului Local al oraşului. Hala, care funcţiona numai sâmbătă, a fost repusă în funcţiune fără a se solicita şi primi obligatoria autorizare sanitar – veterinară, care să ateste îmbunătăţirea normelor de igienă.

„Cum riscul la care au fost supuşi consumatorii este deosebit de mare, am aplicat amenda maximă prevăzută de legea 359, adică 10.000 de lei. Sancţiunea a fost aplicată administratorului pieţei, reprezentant legal al Consiliului Local al primăriei oraşului Vicovu de Sus”, a declarat doctorul Vasile Semeniuc.

Oamenii din hală, care-şi vindeau doar animalul crescut în gospodărie, şi care plătiseră taxa pentru prezenţa în piaţă, au scăpat doar cu avertismente şi cu întreaga cantitate de carne confiscată. Carnea ridicată de veterinari urmează să fie incinerată.

Avertizare

Cum toate cele 65 de kilograme de carne, de vită şi de porc, confiscate sâmbătă din piaţa Vicov, nu aveau documente de provenienţă (care să ateste că animalul a fost tăiat, tranşat şi pregătit pentru comercializare într-un laborator autorizat), nimeni nu poate garanta dacă animalul era sănătos. În aceste condiţii, riscul la care se supune consumatorul este imens.

„Rog populaţia, la modul cel mai serios, să achiziţioneze carne doar de la magazinele autorizate, nu de la colţ de stradă, la aşa zise ocazii. Anul acesta am avut nu mai puţin de patru cazuri de turbare la vacă, este un risc imens să cumperi carne de vită necontrolată”, a ţinut să avertizeze Petrea Dulgheru.

Deghizarea, la modă la DSV
Şeful DSVSA Suceava, nu este la prima acţiune de control în care acţionează deghizat. Anul trecut, în preajma sărbătorilor de Paşti, Dulgheru şi colegul său Vasile Semeniuc şi-au pus pălării şi mustăţi false, intrând astfel în pielea unor cumpărători obişnuiţi, şi au verificat mai multe pieţe din judeţ, găsind, printre altele, carne vândută direct din portbagajul maşinii, fără acte de calitate, şi ştampile veterinare falsificate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flagrant la carnea de cal.
 Vizualizări articol: 296 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.33/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 3 voturi
Flagrant la carnea de cal2.353

Iulius Mall Suceava
AnnaCori
Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   D-le doctor trimis de
(11 dec 2007, 10:48:35Romania Romania | RCS & RDS)
Acest fenomen este prezent peste tot in judet ,dar imi face impresia ca totul se intampla sub "patronajul" si complicitatea DSV si a inspectorilor acestei institutii pe care o conduci ....deghizat.Dovada este ca ...totul se intampla inainte de venirea inspectorilor.Cert este faptul ca cel mai vinovat este consumatorul care este atat de prost si inconstient incat merge si cumpara fara al deranja conditiile insalubre,mizeria si mai ales hotia din piete .Poate o sa auzim si ceva mai concret pe viitor.
2.   DSV=CORUPTIE trimis de
(13 dec 2007, 17:44:25Romania Romania | Telekom Romania Communication S.A)
In primul rand este pentru prima data in 45 de ani cand aud ca in Vicov se face comert cu carne de cal,ceea ce nu cred si in al doilea rand ar fi bine daca deghizatii din DSV sa inceapa sa-si faca treaba chiar daca pana acum au incalcat legea impreuna cu toti tiganii si bisnitarii de produse alimentare,pentru mine deocamdata DSV se confunda cu cuvantul coruptie.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Elia Studio - Salon de infrumusetare
Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tăiţei cu ciuperci de pădure 6 porţii - 90 minute 400g făină2 ouă300g ciuperci de pădure mai mici300g roşii150g caşcaval100g untcâteva frunze de busuioc2 căţei de usturoi1 ceapă micăpuţin oregano3 linguri ulei de măslinesare, piper Se amestecă... Citeşte